torstai 30. elokuuta 2012

Matkalla idemmäksi
Niin kuinka moni tiesi, että Suomessakin asuu kelttiläisiä?
Eivät sentään taida olla mitään sukua niille muinaisille, vaikka Keltin kylässä asuvatkin. Siellä en tosin käynyt, valkama löytyi Iitistä.

 


 Matkoillani käyn usein katselemassa kirkkoja ja käyskentelen hautuumailla, tapaamassa tuttuja tai muuten vaan. Hautausmaat ovat Suomessa niin kauniin puistomaisia, ja tuttujen määräkin niillä lisääntyy vuosi vuodelta - taidan tuntea Suomessa jo enemmän kuolleita kuin eläviä.

Iitin tasavartinen ristikirkko on valmistunut 1693. Kaunis puurakennus. Ja väri on sitten iitinpunainen.
Kirkkokansa on siellä kautta aikain jaettu eteläiseen maakansaa ja pohjoiseen vesikansaan. Sisäänkäynnit ja istuinpaikat määräytyivat saman kaavan mukaan.


Koska itään päin olimme menossa, päädyimme seuraavaksi Lappeenrantaan.
 Prinsessa Armaada toivotti tervetulleeksi kahville. Korvissa alkoi heti soida huhhei tervahöyrymme, vaan ei tämä ollutkaan se sama paatti, jolla Kaunis Veera kujersi. Se nimittäin oli nimeltänsä Uolevi,  ristittiin Prinsessa Armadaksi, yhdellä aalla, vain elokuvaa varten ja romutettiin myöhemmin. Höh!
Tämä paatti oli alunperin S/s Suomi, joka räjäytettiin Aurajoen pohjaan sisällissodan melskeissä,  nostettiin myöhemmin ylös, korjattiin ja ristittiin uudelleen Prinsessa Armaadaksi, kahdella aalla.No, historiaahan sekin..

Ihastuin Lappeenrantaan ensi silmäyksellä, vähän kuin siistitty ja laimennettu pienois-Annaba rantabulevardeineen ja mäkisine katuineen, venäläisiäkin yhtä paljon seassa. Voisin vaikka asua siellä - ainakin kesällä.
Villimiehiä ei kaupungissa näkynyt. Olivat kai kaikki ajelemassa valtateillä.  Ainakin siltä tuntui kun poistui kaupungista ja yritti käydä ihastelemassa maisemia kapeilla ja mutkaisilla teillä. Järvi-Suomessakin nopeusrajoitukset siis tarkoittavat sitä hitainta sallittua. Siinä ei paljon  maisemia ehtinyt katsella, levähdypaikatkin olivat sopivasti juuri mutkien takana niin, ettei taatusti ehtinyt jarruttelemaan ilman ketjukolarin riskiä. Hei haloo, mihin ainainen kiire!  Voisitte ainakin  jakaa matkailijoille sellaisia Varokaa turistia -kylttejä. Päädyimmekin sitten laivailuun, siinä ei kiirettä pidetä. Kanavia pitkin en ole ennen kulkenut, joten nyt tuli sekin aukko paikattua.
Tässä on  vajottu 12 metriä alemmaksi Mälkiän sulussa ja suuntana naapurimaa.


Viipuria pidemmällä emme käyneet ja sielläkin vain lyhyen aikaa. Olin esitutustunut kaupunkiin jo Sanomatalon näyttelyssä Sellanen ol Viipuri, mutta kun itsellä ei ole karjalaistaustaa, niin eivät paikat puhuttaneet sen syvemmin. Toki nähtävää on. Ja jos on pellavan ystävä niin sitähän löytyy..


Aurinko laskee Saimaan saaristoon.31 kommenttia:

 1. Sinä oletkin matkustanut kunnolla tänä kesänä:) Kelttiläisiäkin nähnyt;D
  Lappeenrannassa en ole koskaan ollut,mutta ihan nätiltä näyttää.HIenot kuvat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tänä kesänä olen päässyt kiertelemään oikein kunnolla, ei levon hetkeä, kelttiläisisiäkään en ollut ennen nähnyt, hyvä että tuli sekin puute korjattua :D Lappeenrantakin vaikutti oikein leppoisalta paikalta.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ajettiin ohi Kausalan kohdalla, tyrkytti kovasti ruokaa :)

   Poista
 3. Minäkin olen käynyt Iitissä ja Lappeenrannassa!

  Söitkö lörtsyjä Lappeenrannan torilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan liian HELLE lörtsyille, ei käynyt edes mielessä, osuttiin siihen lämpimään viikkoon kerrankin. Torikahvilla tuli istuskeltua ja jätskiä syötyä.

   Poista
 4. Onhan se Viipuri kaunis kaupunki, jos on vaalean punaiset lasit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ränsistynyt ei enää kauheasti kiehdo, kun sitä näkee Algeriassakin joka päivä, mutta olihan siellä nättejäkin kohteita. Ja pellavakauppaan lähtisin uudestaankin.

   Poista
 5. Mielenkiintoista on Suomen kesää kierrellä, vaikka välillä tuntui, ettei oikein kesä ole. Itsekin kun pitkästä aikaa reissua teimme. Samaan aikaan olen postauksia laittanut, mutta me olemme jo kotona, sinä vielä matkanpäällä varmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vähän sitä Suomeakin tuntee, että on ollut tosi kiva kierrellä ympäriinsä. Minulla ei vaan ole ollut nettiä matkassa, joten postauksia tulee harvakseen eikä siinä oikein ehdi muidenkaan blogeissa kierrellä. Vielä on viikko aikaa täällä synnyinmaassa ennen kotiin paluuta.

   Poista
 6. Meillä on kaunis maa ja paljon katseltavaa. Ajan kanssa kulkien näkee ja kokee vielä luonnon puhatuden. Miksi kiire, miksi silmät ummessa paahdetaan kuin viimeistä päivää? Sitä se tahtoo olla, mutta auringonlaskut ovat kauniita, kenellä ne on aikaa havaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täällä paljon katseltavaa, varsinkin kun ei ennen ole paljoa kierrellyt. Harmittavaisen nopea liikennekulttuuri vaan, joustoa saisi olla enemmän, tuskin kaikki kiireestäkään johtuu.

   Poista
 7. Vai että täkäläisiä Itä-Suomessa (ainakin ollut käymässä)? Aina oppii kun kaverit matkailee. Mukavan letkeä postaus, sait mieleeni ajatuksen että ensi Suomen reissullani haluan käydä jossain missä en ole ennen käynyt...
  Mitä parhainta perjantaita ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tuskin ihan sieltä asti ovat nämä kelttiläiset kotoisin, Keltin kylä oli jossakin Kouvolan seuduilla, Suomesta löytyy näitä hassuja paikannimiä :)
   On kyllä ollut tosi kivaa päästä näkemään vähän muutakin kuin kotinurkkia, pitäisi joka kesä ottaa tavoitteeksi käydä jossain uudessa paikassa. Blogeissahan niitä mielenkiintoisia paikkoja aina vilahtelee. Mukavaa viikonloppua sinne aitoon kelttiläänkin!

   Poista
 8. Kyllä tästä maasta löytyy paljon mielenkiintoisa paikkoja ja nähtävää, sen taas huomasin kirjoituksistasi ja kuvista. MInulta on jäänyt kaakkoinen osa maata vähän liian vähälle tutustumiselle. Iitissä olen käynyt, Kausalassakin, vaan siihen jääkin. Nyt on ollut kovasti mielenkiintoa Pohjois-Suomeen ja sen nähtävyyksiin
  Saimaalla risteily kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin eka kerta Saimaan seudulla, ja pohjoiseni rajoittuu Ouluun ja Kuusamoon. Olis kyllä kiva päästä joskus Lapinkin perukoille. Kyllä Suomessa nähtävää riittäisi.

   Poista
 9. Kiitos hienosta matkakertomuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Sinun blogistasi olen bongannut monta kivaa kohdetta :)

   Poista
 10. Mukava retkikierros, kiitos kun sain olla näin virtuaalisesti mukana. Ja tietomääräkin karttui samalla.
  Muuten yläbannerin hiekkaveistoskuvat ovat upeita, hyvä, että laitoit banneriin saadaan ihailla niitä aina, kun blogi aukeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bannerikuva on tosiaan osa Lappeenrannan hiekkaveistoksista, aivan upeita ja taitavia teoksia siellä vaan olikin, ei voi kuin ihailla tekijöiden taitoja.

   Poista
  2. Niin piti vielä tarkentaa, että tuossa bannerikuvassa muhkuilivat toisilleen hatut ja myssyt, ja oikeassa reunassa katselee Lappeenrannan perustaja kuningatar Kristiina. Hiekkaveistosten aiheena oli siis tänä kesänä historia.

   Poista
 11. Oli mukava olla matkassasi näin netin kautta, kiitos! En ymmärrä, miten te ihmiset täällä blogimaailmassa osaatte ottaa niin hienoja valokuviakin. Sirokko, mukavaa loman jatkoa Suomessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaksat seurailla, Delilah. Lomaa on enää runsas viikko jäljellä ja sitten taas takaisin helteisiin, ihan mukavaa oli tämä kesäinen viileys ja rauhallisuus.

   Poista
 12. Ihania valokuvia. Melkoinen mestariteos nuo hiekkakuvatkin. Uskon täällä oelvan kelttiläisyyttä vedessä. Ainakin minä sanon aina olleeni joskus keltti..rakastan kaikkea mikä liittyy kelttiläisyyteen. Mistään sukujutuista kylläkään en sellaisia löydä mutta toisessa elämässäni olen ollut keltti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan Suomeen vaeltanut aikojen alussa paljon eurooppalaisia, tiedä mitä juuria kenessäkin uneksii, vaikka kelttiläisiä, ja jos ei ihan veressä niin hengessä ainakin ;) Kelttikorut on ainakin vallan upeita!

   Poista
 13. Mukavia kesämuistoja kotimaan reissuista. Sitä varmasti huomioi asioita aivan eri tavalla tullessaan vierailulle. Me täällä vain turrutaan oman maan kauneudelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta, että kotimaisemiin turrutaan. Toinen hyvä puoli vierailijalle on se, ettei tarvitse pelätä talven tuloa kun pääsee itse alta pois :) Yksi päivä oli jo vähän sellainen, että etelän hellettäkin alkoi taas odotella pienoisella mielenkiinnolla.

   Poista
 14. Kauniissa maisemissa olet lomaillut ja pyörähtänyt ihan Viipurissa asti.
  Kotiinpaluusi on jo lähellä. Varmaan koirat istuvat jo ovensuussa emäntää odottelemassa, puhumattakaan monsieurista.

  VastaaPoista
 15. Alkaa jo olla sen verran vilu, että kotiinpaluukin kuulostaa mukavalta, ja tarpeeksi olen saanut kierrelläkin tänä kesänä, ei valittamista. Lapsukaisia olisi ollut kiva nähdä kauemminkin, mutta saavat nyt taas tyytyä etämummoon.

  VastaaPoista
 16. Viipurissa olen käynyt ehkä 20 vuotta sitten isäni kanssa. Samoin Saimaankanavaa pitkin päivän reissu. Voi hyvin kuvitella, miten kaunis kaupunki on ollut, Montrepos ja puistot vanhat nyt rappeutuneet talot. Isäni kulki ja sanoi, tuosta kaupasta ostin ensimmäiset pitkät housuni, tuossa kävin siskoni kanssa....Matka on yksi tunnerikas muisto minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosiaan pitänyt olla mukana joku, jolle siellä on tuttuja paikkoja, olisi päässyt mukaan muiden muistoja jakamaan. Kiva että olet päässyt isäsi jalanjälkiä kulkemaan, tärkeitä muistoja on syntynyt hellittäväksi.

   Poista