keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Salakuvaajan satoa

En koskaan ota kameraa tai edes kännykkää mukaani kaupungille, niistä kun pääsee eroon ihan liian nopeasti. Nyt kun sain uuden kännykän, niin tuumasin, jotta vanhaa voikin sitten käyttää kaupunkikamerana, ei ole suuri menetys jos joku pitkäkyntinen sen nappaakin. Tosin tiedän paikallisten nihkeän suhtautumisen kuvaamiseen, mutta ehkä kännykällä voisi vai vihkaa tehdä vaikka näyteikkunaostoksia. Kävin testaamassa.
 
 Sisustusliikkeen kelloseinä. Ehdin napata yhden kuvan, kun myyjä tuli kieltämään.
 
 Häätavaraliike. Aika  iso liike, jossa hyllyjen välissä kierrellen voi yrittää eksyttää perässä seilaavaa myyjää. Tämä ja seuraava kuva on napsaistu salaa. Mitä eriskummallisempien koriste-esineiden keskellä lojui pieni lyhytpiippuinen käsiase. Aseilla paukutteluhan kuuluu täällä hääseremoioihin, vaikka muistaakseni kaikenlaiset aseet on koko maassa edelleenkin kielletty.

Hups, vähän isompikin tussari tarjolla. Kuinkahan pitkälle pääsisi kävelemään kadulla, jos kantaisi tuota ostosta olkapäällään. En kysynyt, miten sen pakkaisivat.

  Mekkokaupassa oli mukava naismyyjä, joka antoi luvan kuvailla mitä ikinä halusin. Kaikki mallinuket olivat päättömiä. Joko omistajan uskonnollinen vakaumus ei suvaitse ihmisen pään näköistä kuvaa tai mallinuket ovat tuontitavaraa jostakin itäisemmästä maasta.  Niin kuin oli suurin osa myynnissä olevista mekoistakin. 
 
Tässäkään kaupassa ei ollut peruspaikallista mallistoa, marokkolaiset kaftaanit ovat tällä hetkellä suosiossa.

 Täältä löytyi jokunen algerialainen malli, mutta suurin osa näkyi olevan tunisialaista kirjailua, mitä nyt oviaukosta silmiin paistoi. Yritin saada ikkunakuvaa, kun takaani kuului kiukkuista huutoa. Omistajamies sieltä kiiruhti kieltämään ja piti aika mekkalaa. Olin ilmeisesti  varastamassa hänen tuotteitaan. Kuulemma nämä ovat aitoja algerialaisia malleja eikä niitä saa kuvata ja blablablaa ääni vain koveni ja kiinnitti muidenkin kulkijoiden huomion.  Ikään kuin olisi ollut kyseessä hänen ikioma merkkimallistonsa ja kappas vaan, hän sai tuotevakoilusta kiinni aidon turistin.  Hehe, ajattelinkin perustaa ompelimon ja ruveta näpertelemään piraattimekkoja ajan kulukseni.
En miestä sen kummemmin katsonut, mutta kun laitoin kuvat tietokoneelle, huomasin, että kiukkuinen herra oli tuotteidensa sijaan tunkeutunut itse kuvaani selkäni takaa. Siinäs nyt olet ikuistettuna. Kuvan saisin zoomattua naamakuvaksikin, niin että vastedeskin muistan kiertää putiikkisi kaukaa ja vähän jaella ilmaista mainosta muillekin.

46 kommenttia:

 1. Hienoja kelloja ja mielenkiintoisia esineitä. Kyllä minäkin katselisin noita mielelläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli kyllä aika mielenkiintoisen näköisiä kelloja iso seinällinen, ja kaikkea muutakin mukavaa. Kuluvat kai kuvattaessa.

   Poista
 2. Kylläpä siellä tosiaan ollaan nihkeitä kuvaamisen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ihan käsittämättömän nihkeitä, en ymmärrä.Eikä sitä edes ole mitenkään kielletty, paitsi poliisien ja muiden sotillaallisesti strategisten paikkojen, kuten pressan loma-asunnon portin, jonka kuvaamisesta kerran myös jäin kiinni :)

   Poista
 3. Tosi onnistunut kuva tuo viimeinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan! Vähänkö nauratti kun latasin sen koneelle :D

   Poista
 4. Olisipa ukkeli tiennyt, että hänetkin on ikuistettu...siitä vasta riemu olisi syntynyt...:D

  VastaaPoista
 5. Hauskan kuvan olet napannut. Upeita pukuja siellä käytetään, kelpaa niitä kuvailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä valmismekot on sieltä yksinkertaisemmasta päästä, tosi hienot (ja kalliit) mekot teetetään ompelijalla.

   Poista
 6. Ihania!Millainen hintataso noissa mekoissa on?Millainen hintataso on Algeriassa yleensä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintataso, vau.. noissa mekoissa laidasta laitaan mallista, materiaalista, kirjailusta ja lähtömaasta riippuen 100 eurosta alkaen tuhansiin, käsin tehdyissä käytetään parhaita kultalankoja ja paljetteja, joten hinta riippuu melkein kokonaan koristeiden laadusta ja määrästä.
   Suhteessa palkkoihin tämä on nykyään jo kallis maa, kun ajattelee että jo hyvä keskipalkka on noin 500 e kuussa, minimipalkka 250 e.

   Poista
 7. On se aika hassua etteivat omistajat/myyjat halua ilmaista mainontaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annaba onkin väärinpäin luulevien paratiisi..

   Poista
 8. Voi taivas, miten vaikeaa kuvaaminen siellä onkaan! Kiva kun kuitenkin kerkesit salakuvaamaan edes hieman. :-D

  Onko tuo tokavikassa kuvassa oleva asu kaftaani? Minä huolisin tuommoisen; sillä voisi hieman säväyttää täällä iänikuisten sarien maassa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täällä on tosi hankala kuvata mitään, varsinkin kadulla missä joku ihminen saattaa tulla vahingossa kuvaan mukaan, ka-ma-laa! Ovat niin epäileväisiä, luulevat että kaikkea voidaan käyttää jotenkin heitä vastaan. Jos ei muuten niin ainakin valmistelemaan ryöstöä..
   Tokavika on talvikaftaani, niitä on oikeastaan aika nättejäkin (ei liian koristeellisia siis), kesällä alla voi olla pitkä mekko ja tuo kaftaanipäällinen ohutta läpinäkyvää harsuketta.
   Täällä oli yhteen aikaan suosiossa myös sarit, olivat vaan aika hankalia taitamattomien pukea päälleen :)

   Poista
 9. Nythän tämä menee jo jännittäväksi, mutta hienoja salakuvia olet napsinut. Olehan varovainen, ettei virkavalta yllätä sinua itse teossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, saan pian syytteen ryöstön valmisteluista. Siksi en uskaltanut kultakauppoja kuvatakaan :)

   Poista
 10. Minä en taiatisi uskaltaa tehdä muuta kuin pötkiä äkkiä pakoon. Mutta varmasti tottuu isompaankin ääneen. Se taitaa kuulua kulttuuriin. Sen vähän, mitä olen etelänmaissa käynyt, niin keskutelevat vähän kiihkeämmin kuin me :-)
  Kauniita pukuja muuten :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika helposti täällä tosiaan ääntä korotetaan vaikka ei olisi syytäkään. Joskus luulee olevan kyseessä isommankin riidan kun kaikki huutavat yhteen ääneen. Ihmiset ovat aika agressiivisia muutenkin nykyään, kaupunkiin kun on ajautunut kaikenlaista epäkelpoa väkeä muualta, helposti käyvät käsiksi jos alkaa takaisin pottuileen.

   Poista
 11. No, siellä ei kuvaamisesta tykätty juuri lainkaan.
  Mikähän siinä on, kun kuitenkin kaikki halukkaat näkevät tuotteet ikkunoissa ja kaupoissa sisällä.
  Mutta kauniita vaatteita siellä olikin ja ne kellot, hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, luulisi mainoksen kelpaavan, niin minä sen käsittäisin, mutta kai siinä sitten on jotain epäluuloa takana, mitä lie.

   Poista
 12. Olet loistava salakuvaaja. Eikö auta yhtään, jos alkaisi kovasti selittää vastaan selevällä suomella ja vaikkapa savoksi viäntällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti juuri siksi pottuilikin kun näki jo kaukaa että ollaan ulkomaalaisia, paikalliset naiset olisivat nostaneet kahta kauheamman mekkalan takaisin ja ukko olisikin ollut helisemässä.

   Poista
 13. Mahtava salakuvaaja! Ensimmäisessä kaupassa olisi mielenkiintoista katsella mitä löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi harvat antavat luvan kuvata, jotkut jopa suuttuvat jo kysyessä, aika outoa mielestäni. Tai ehkä se outo olenkin minä, kuka tervejärkinen nyt rupeaisi kuvaamaan kaupan hyllyjä, korkeintaan varkautta suunnittelevat roistot :)

   Poista
 14. Täällä saa kuvata aika vapaasti. Vältän tosin ihmisten kuvaamista tunnistettavasti. Olisin saanut jo monet sakot ja haukut, jos se luvattomaksi laitettaisiin.
  Myymälän sisällä on täälläkin lupa kysyttävä, mutta olen syyllistynyt luvatta kuvaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että joitain ihmisiä häiritsee tunnistettavat kuvat, vaikka kadulla otetut, tosin en näe siinä mitään pahaa jos ei kuvia käytetä väärin, kuka sellaisiin edes kiinnittää mitään huomiota. Myymäläkieltoa en sitten taas ymmärräkään,mutta Suomessa sentään pystyy keskustelemaan asiasta myyjän kanssa tarpeen vaatiessa.

   Poista
 15. Hih hyvät kuvat salakuvaajalta! Lisää vaan kehiin, äläkä sitten joudu vaikeuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vähän harjoitella tekniikkaa paremmaksi, en vielä yltänyt piilopaparazzitasolle :D

   Poista
 16. Ollaanpas siellä nihkeitä kuvaamista kohtaan :(

  VastaaPoista
 17. Kiitos tästä ilmaisesta mutta niin mukavasta ikkunaostoskierroksesta !

  Näyttäisi että hepulla on farkut jalassa. Mahtaako kuitenkaan olla amerikkalaisuuden ihailija ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmastikaan viimeksi mainittua, mutta kyllä täällä silti pukeudutaan länsimaisesti,farkuista on tullut jo kansainvälinen uniformu ympäri maailmaa ja etelän maissahan ne amerikkalaisetkin nykyään valmistetaan (halpatyövoimalla). Algeriassa on ihan omat tehtaat ja farkkumerkitkin.

   Poista
 18. Hauska ikkunakierros kanssasi! Tuota mörkin näköistä ukkelia olisin lähtenyt karkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, onhan nuo mörkit aika vaikuttavia kun alkavat kiljumaan, onneks se on yleensä vaan sanahelinää.

   Poista
 19. Minulle on vartija joskus osoittanut seinällä puhelimen päällä olevia henkseleitä, olin nolo, senjälkeen harrastin salakuvausta minäkin..
  Mielenkiintoinen ikkunakierros.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiksu vartija. Minun pitää vähän kehitellä kuvaustekniikkaani enemmän korvatähtäykseksi, että näyttäisi viattomalta puhelulta..

   Poista
 20. Ihania kuvia! Mä olen suunnitellut kelloseinää...ei niiden tarvisi käydä, kellojen, mutta keräisi tuollaisen seinämän...vaikka kirppisseiniä. Ensin luulinkin, että nyt olet tehnyt kotiisi mun kelloseinämän. Mukavaa oloa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kelloseinä kotona. Se oliskin kiva idea jos olis sellainen sopiva seinä.. ja löytäis jotain hienoja vanhoja kelloja seinällisen, sinulla niitä taitaa jo ollakin muutama varastossa. Sitten kun ne kaikki vielä löis samaa tahtia tasatunnein.. voisin ruveta kilpailemaan moskeijahuutojen kanssa.

   Poista
 21. Salakuvailu on mukavaa, olen välillä muka tekstiviestejä lähetellyt ja pystykuvia ottanut. Ei vain ole viime aikoina tullut edes ikkunashoppailtua. Ihania salaisuuksia paljastit, ompelimoasi tulen sitten mainostamaan mieluusti kun sen perustat
  Aamusilmin muuten luin häätavaran hätävaraksi ja mietin, että onpa mielenkiintoinen liike...
  Huomenta ja mitä parhainta keskiviikkoa!

  VastaaPoista
 22. Hih, luen itsekin tuon aina hätävaraksi.. Pitää ruvetakin harrastamaan 'tekstailua', eipä vaan tullut mieleen ettei ikkunoita saisi ulkoa päin näkyvästi kuvata.
  Kääk, keskiviikko jo, minä elin vielä tiistaita, onneksi muistutit heti aamulla!!

  VastaaPoista
 23. Onpas teillä tiukka meininki. Tuollaiset äkäiset miehet on hurjia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkäiset äijät ovat är-syt-tä-vi-ä!

   Poista
 24. Hui, vauhtia, jännitystä ja vaarallisia tilanteita kuvaaminen siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamerakammoisia ihmisiä, täytyy sanoa.

   Poista