perjantai 31. lokakuuta 2014

Keittiöpsykologiaa

Eipä täällä ole hurjasti mitään tehty, lähinnä katseltu seiniä (pesun tarpeessa) ja jääkaappia.  Viime mainittua ulkopuolelta, se oli Stazzyn idea se. Mitä jääkaappi kertoo?
Meillä on tuollainen jämäkkä kaksiovinen Samsung, jossa alapuolella leveä pakastinlaatikko, pienpakastajalle todella kätevä, olemme erittäin tyytyväisiä. Eikä se ole meille mitään kertonut tai valittanut, ainakaan ääneen, paitsi silloin kun unohdamme oven auki.
Jääkaapin ovelle kuuluu tietenkin antaa persoonallinen ilme magneeteilla, sitä vartenhan ne on keksitty, jääkaappimagneetit. Ja mitä ne sitten meistä kertovat?


Ainakin sen, että joskus on syöty corned beefiä purkista ja että kaikenlainen uusiokäyttö on meillä kokeilemisen arvoista. Muistissa ei ole kehumista, mutta muistilaput on jo keksitty, kierrätyskamaa nekin. Elämä sujuu kuin kilpikonnan marssi, no hurry, välillä ollaan pää ihan perhosen siivellä ja vain liihotellaan ympäriinsä. Oikean puoleiset perhoset on muuten ostettu Tiimarista varmaan jo sen perustamisvuonna (1975), ei siis olla mitään eilisen perhon poikia me.
Hirvistä meillä ei ole vaaraa, ei edes liikenteessä, ihmisistä sitäkin enemmän.
Ja tuo yksi huonosti näkyvä päivänvarjo mainostaa Vittelin vettä. Miten se on meille joutunutkin! Meillähän on näitä vesiä omastakin takaa kymmenittäin  ja niitten nimet kuulostavat sellaisilta kuin Saida, Ifri, Besbassa, Djurdjura, Guedila, Mouzaia, Mansourah, Youkous... ai mutta tuo viimeksi mainittu vedettiinkin markkinoilta, kun siitä löytyi streptokokkeja. Olen käynyt Youkousin lähteillä ja ihmettelen, miten niin asumattomaan vuoristoon on voinut minkään sortin kokit eksyä, mutta missäpä täällä ei luontoa pilattaisi.
On meidän jääkaapin ovessa joskus roikkunut muutakin, enemmän ja vähemmän, esim. kortteja, mutta nyt on toiset ripustukset niille. Ja muut muistettavat löytyvät seinäkalenterista jääkaapin vierestä. Keittiöpsykologin jääkaappidiagnoosi on siis, että aika aneemisia ollaan. Säästin teiltä vaivan kertoa se. Mutta tämä oli haaste, joten alkakaapa analysoimaan jääkaappiminäänne tekin.

Ja ihan nyt lisukkeena kuvasin työpöytänikin, jolta voi löytyä melkein mitä tahansa...

 

Tästä voi päätellä, että syksy on tullut meillekin ja muuttolinnut palanneet. Kottaraiset ovat täällä varsinainen vitsaus oliivinviljelijöille. Yksi kottis syö pari oliivia päivässä ja pudottaa alas muutaman lisää, ja kun niitä on kymmeniä tuhansia, niin hävitys on sen mukaista. Harvemmin ne täällä syövät itikoita, mutta ovat silti onnistuneet tuhoamaan jopa kokonaisia mehiläisyhdyskuntia. Niitä vastaan käydään jatkuvaa taistelua verkoilla, pelottelulla ja jopa dynamiitilla, tämäkin yksilö oli saanut jostain osuman ja kuoli myöhemmin mösjöön pelastusyrityksistä  huolimatta.

Romujen katselusta siirryinkin sitten taivaan katseluun. Oli nimittäin eilen illalla sähkökatkos puolessa kaupunkia ja tähdet loistivat taivaalla niin kirkkaina jotta. Pakkohan siitä ihmeestä oli mennä kuva ottamaan...


Niin, meillä siis tähdetkin ovat värikkäitä, punaisia tai sinisiä. Onpa hienoa,  ja niitä oikeasti on enemmän kuin mitä kuva antaa ymmärtää.
 Joopa, kannattaisi ehkä vihdoinkin lukea kameran käyttöohje.

45 kommenttia:

 1. Jääkaapinovesta löytyy täälläkin jotain. Jospa sen kertoisin myös blogissani.
  Voin kuvitella tuon tähtitaivaan, mutta että värilliset tähdet, niitä en voi kuvitella ennenkuin näen ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värillisten tähtien kanssa on vaikeuksia täälläkin :)

   Poista
 2. Meidan jaapin pinnoilta loytyy magneetti poikineen. Siitahan tulikin idea huomisen postaukseen.

  VastaaPoista
 3. Hieno kirjoitus! Pirjo

  VastaaPoista
 4. Kiitos raikkaasta aamunavauksesta. Muutama koristus on täälläkin jääkaapissa, kelläpä ei. On se kumma, meillä toivotaan kottaraisia ja itketään, kun ne ovat kaikonneet. Tähtitaivaan loistoa on hienoa ihailla kun maanpäälliset valot ovat sammuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtitaivas oli tosi upea, vahinko ettei kuvaaminen onnistunut, varmaan siihen joku konsti olisi, jos viitsisi lukea käyttöohjeita. Kottaraiset ovat tainneet tulla niin laiskoiksi etteivät jaksa lentää enää niin kauas, täällä niistä ei talvisin tosiaankaan ole pulaa, mihin sitten kesäksi menevätkin.

   Poista
 5. Onko tuo kaunokainen kottarainen, vai jokin pähkinänakkeli tai muu. Taitavat kottaraiset olla läheltä noin kauniita. Muisti kai heittää, kun on muutama vuosikymmen kun olen viimeksi nähnyt.

  Tekstiäsi on aina niin hauska lukea. Sinulla on omaperäinen ja mainio tapa kertoa asiat. Kiitos :-)
  Ai niin, jääkaappi on todella tyhjä ulkoa ja sisältä, ulkoa minulle mieleinen, koska siinä on pari tyttärentyttären itse tekemää kipsikoristetta. Muistoja menneiltä ajoilta kohta nekin, tyttö kun huristelee jo mopoautolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se todennäköisesti on kottarainen talvipuvussaan (kesällä nokka on oranssi), en minäkään ollut kottaraista ennen näin läheltä nähnyt.
   Meillä näitä magneetteja tulee ja menee välillä tietämättäni, nyt sattui olemaan tuollaisia tallella, ovat joskus pidelleet muita lappuja ja kortteja paikoillaan. Ei niitä juuri tule ajatelleeksi, mutta tosiaan voisi fiksusti niihinkin panostaa. Sinulla on kivoja muistoja, niistä voi laskea ajan vinhaa kulumista :)

   Poista
 6. Hurjan siistin näköinen jääkaapin ovi. Olet taatusti karsinut tavaraa ennen kuvaamista!

  Loistava idea kyllä kirjoittaa magneeteista, ehkä jaksan minäkin. Olisi inspiroivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, piti vielä sanoa, että sinustya on kyllä saanut kaikkea muuta kuin aneemisen kuvan! Mutta ehkä sinä et olekaan jääkaappi :D

   Poista
  2. Tavarat karsiutuivat jo siinä vaiheessa kun tämä jääkaappi ostettiin, oli olevinaan niin siisti ilman mitään roinaa, mutta kyllä me osataan sitä vähitellen ripotella joka kolkkaan.
   Ja joo, no eikös jääkaappi ole kuin koira, emäntänsä näköinen, tämäkin silleen tuhti, leveä ja harmaa, mielikuvituskin hukassa, jopa pesin ovenkahvat ennen kuvaamista:)

   Poista
  3. Minulla oli ihan EKA ajatus etta ne ovenkahvat pitaa pesta!! Kun eilen viela leivoin ja jauhoisilla kasilla laitoin taikinaa jaakaappiin lepaamaan.

   Poista
  4. Hehhe, minä vasta huomasin kun jo tähtäsin, että ohos, onpas sormenjälkiä ja jopa tomaattitahnaa :D

   Poista
 7. Täällä on löytynyt bakteereja sekä Vittelistä että Volvicista, mutta ihmiset ostaa vaan "hienoa" ranskalaista vettä, vaikka täkäläinen raanavesi on puhtaampaa ja ainakin yhtä hyvää maultaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, onneksi juodaan vain näitä paikallisia bakteereja, joihin toivottavasti ollaan saatu jo immuniteetti. Outoa että sielläkin suositaan pullovesiä, vieläpä ranskalaisia, Suomessa ei tulisi mieleenkää ostaa vettä.

   Poista
 8. Kiva idea,munkin pitäisi kuvata jääkaappimagneettini mutta kehtaanko kun niitä on niin paljon;D
  Ja kottarainen on nätti,mutta aikamoinen pahantekijä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki kehtaa, magneetit vaan esille, että saadaan taas uusia ideoita.
   Kottaraiset taitaa teilläkin olla maanvaiva, kuulutte varmaan ainakin muuttoreittiin.

   Poista
 9. Kovin paljon ei meikän jääkaapin ovessa ole mitään. Mangneetilla kiinni kuitenkin kirjaston aukioloajat.
  Aika uskomattomalta tuntui lukea kottaraisista, että suorastaan vitsaus ovat. minä ene ole edes nähnyt kottaraista vuosikymmeniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ollut paljon ruuhkaa enää meidänkään jääkaapin ovessa.
   Tänne ilmeisesti keräytyy talvehtimaan kaikki Euroopan kottaraiset, varsinkin pääkaupungin kasvitieteellinen puutarha on niiden majailupaikkana ja sitä ulostetta siis riittää, puhumattakaan muista tuhoista. Valtavina parvina lähtevät päivittäiseen ruuan hakuun jopa sadan kilometrin päähän. Pohjoismaissa ne syövät itikoita, joita siellä riittää kesäisin, mutta täällä ne elävät lähes pelkästään oliiveilla ja hedelmillä.

   Poista
 10. Meidan jaakaappi on jarkyttavan nakönen, alaosa on taynna neidin muumimagneetteja ja ylaosa lippua ja lappua, mainosmagneetteja joita tarvitaan ja joita ei tarvita, tuliaismagneetteja ja yleisesti ottaen yleissilmayksella koko komeus nayttaa niin sekavalta etten meinaa löytaa vesifirman puhelinnroa ikina kun sita tarvitsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia että ovi aukeaa :) Ja siitähän saakin sitten aikaan todella mielenkiintoisen postauksen!

   Poista
 11. Kyllä riittää meidänkin jääkaapissa magneeteita.
  Ja myös ihmettelin, että siellä on niin paljon kottaraisia, kun täältäpäin ovat melkein kokonaan hävinneet.
  Lapsena ollessani,niitä olikin vielä, mutta ei enää.
  Hyvää Pyhäinpäivää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Harakka, ja samoin sinne. Ja nyt sitten magneetit julkisuuteen!
   Minäkin muistan, että kottaraisia oli ennen ihan pilvinä, mutta viime vuosina en ole Suomessa nähnyt. Ovatkohan tulleet laiskoiksi vai lihovatkohan liikaa meidän oliiveillamme :)

   Poista
 12. Meillä on magneetteina lähinnä matkoilta ostettuja magneetteja, joissa lukee tietysti asiaankuuluvasti esim. että Hua Hin tai New York. :-) Pari nalleakin magneeteissa taitaa olla. Magneetteja voisi olla kyllä enemmänkin. Sitten jääkaapissa on myös jostain lehdestä leikatut ohjeet nimeltä "Vältä keskustelun karikot". Hitsi, pitäisikö tehdä postaus omastakin jääkaapin ovesta. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti postaus, ja mieluummin vielä analyysilla varastettuna, sinulta kun sujuu sekin niin mainiosti :)

   Poista
 13. Mielenkiintoisia nämä jääkaapin kertomat asiat : ) Kaunis on kottarainen, harmi, että niistä on tullut riesa.Onkohan niiltä jokin luonnollinen uhka hävinnyt?
  Taivasta ja kuuta ei oikein saa kameralla talteen. Ihmisen silmä onneksi vielä voittaa kameran : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on aina ollut paljon talvehtimaan tulleita kottaraisia, vaikka niitä paljon hävitetäänkin, hedelmiä riittää syötäväksi. Miksi ne eivät sitten tule sinne asti kesäksi, sitä sietäisi tutkia enemmänkin, ehkä joku muu laji on vallannut sen reviirit, hyttyspulasta se tuskin johtuu..
   Varmasti taivaan kuvaamiseenkin on joku tekniikka olemassa, niin monet ottavat hyviä kuvia kuustakin, vai pitäiskö ottaa teleskoopin kautta..

   Poista
 14. Kottaraispariskunta, joka meille joka kevät saapuu pönttoelämään on hartaasti odotettu pariskunta. Niiden pesintää ja kiivasta ruokkimisrumbaa on ollut hauska seurata. Niinpä niin, suo siellä, vetelä täällä, sanotaan, enkä ole varma sopiiko se tähän kohtaan mutta siihenpä tuli..

  Tuohon jääkaapinovipostaukseen pitää kyllä ryhtyä, sillä olen monesti joutunut suorittamaan poistoja, kun ovi on kuin sirkusteltta.

  En minäkään jaksa lukea kameran käyttöohjeita, kuvaan mielialan mukaan, ja siinä se.
  Upeaa marraskuuta sinulle, täältä sateisen harmaasta Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ruokkia kottaraisia siellä, missä niitä ei liikaa ole... kokeilepa vaikka oliiveja :)
   Olisi kyllä ihan viisasta lukea niitä käyttöohjeitakin, minä kuvailen aina automaattiasetuksilla ja se ei kyllä kaikkeen kuvaamiseen sovi, mutta enpä kuviani valokuvaamisen takia otakaan vaan muistojen... ja muistin tueksi.
   Jees, lisää jääkaappikuvia, ihan hauskoja niitä on ollut katsella, tekee jo itse mieli lisätä jotain, kun olen karsinut niin paljon pois jossain 'tyhjän pinnan mielenhäiriössä'.

   Poista
 15. Ne onkin sitten siellä, ne kottaraiset. Täällä ei ole vuosiin näkynyt muutoin kuin joissakin toisten ottamissa kuvissa. Hauska meemi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täällä ei ole pulaa kottaraisista, linnut taitavat ollakin ainoita maahan pyrkiviä, muut pyrkivät pois...

   Poista
 16. Olis täälläkin jääkaapille pyyhkiminen tarpeen!! Jonkun asteen magneettifani olen ollut mutta juuri hiljattain karsin ison osan pois.Mitä se sitten mahtanee kertoa...?'
  Kuka lie alunperin tuon idean keksinyt,olisi kannattanut patentoida,hyvät bisnekset siinä olisi.
  Piti oikein käydä tsekkaamassa onko kottarainen tosiaan tuon näköinen.
  Muistelin että puhuttiinko joskus että Italiassa syövät kottaraisia mutta taisikin olla räkättejä kun niitä ei saa täällä enää ammuskella niin että riittää sitten heille... ;)
  Tosi on että kyllä olisi syytä kameransa toimintoihin syytä perehtyä.Kuu jää kalpeaksi saati sitten tähtitaivas tällä kuvaajalla..
  joka on rusomarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pois karsiminen on selvästikin väliaikainen tyhjän pinnan mielenhäiriö... tekee jo mieli lisätä kaikenlaista. Kyllä niitä kottaraisiakin syödään, ainakin ranskalaiset, täälläkin jotkut, jää niitä silti vielä italialaisillekin.
   Sen kameran ohjekirjankin saa nykyään vain netistä ladata, ajattelin, että entä jos tällä pokkarillani ei oikeasti saakaan tähtitaivaasta kuvaa, olisin etsinyt ja lukenut opuksen ihan turhaan...hmm.

   Poista
 17. Jääkaappien ovet ovatkin aina mielenkiintoisia! Niissä on hyvä muoto ja koristelut kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä voi myös kehittää kyttäilyharrastuksen kyläreissuilla :)

   Poista
 18. Auringonlaskun aikaan katselin joka syksyistä kottaraisparvien tanssia taivaankannella. Taitavia ovat muodostelmissaan, jotka pian kiitävät sinne yli välimeren. Lähtiessään muistoiksi jättävät näkyvät puumerkkinsä mm. autojen katoille ja konepelleille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä! Ei kai niitä enää lisää ole tulossa, eikös ne talvehdi siellä tteilläkin..

   Poista
 19. heh, niin, ohjeet olisivat joskus toosi kova juttu. Mä tapaan löytää ohjeet sitten, kun kone on jo hajallaan. Nih

  VastaaPoista
 20. Kyllä nauratti taas tämä Sirokkolaisuus ja loppua kohti se vain parani. Täällä on bakteereita löytynyt vain hirvenlihasta, jota on tarjoiltu juhlaruokana, mutta oikea syy on se, etteivät hienoston kaupunkilaismassut enää kestä villielukan lihaa kun ovat tottuneet tehotuotanto elikoihin. Tuo tähtitaivas oli kyllä melko upea:) Lapsuuden kottaraiskesiä kaipaan.

  Jääkaapin ovessa piti olla monta tai ainakin kaksi hienoa magneetteja, kävin varta vasten tarkistamassa, mutta siellä oli vain joku Jeesus-juttu oikealla ylänurkassa aika huomaamattomana? En olisi ikinä tiennyt jos joku olisi kysynyt;) Syytä siihen en ymmärrä, olisiko joku varjelujuttu takaraivossa, minulla on cocacola-mankkareita ja ystäviltä saatuja varsin kauniitakin magneettijuttuja, mutta en kestä niitä jääkaapin ovessa. Taidan olla aivan toivoton tapaus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokkolaisuus, aiai, kuulosti ihan hienolta filosofialta :) Koskahan olen viimeksi syönyt villieläintä... villisikaa joskus 70-luvulla ja hirveä lapsena, hyväähän se jos on hyvin valmistettu, vahvaa toki, saattaa siitä kevytmassut mennä sekaisin, varsinkin kun siinä ei ole niitä ylimääräisiä hormoneja ja antibiootteja oheistuotteena.

   Outoa on paremminkin se, että jääkaappiin pitää ripustaa kaikenlaista ylimääräistä roikkumaan. En minäkään sitä ymmärrä, mutta silti siihen aina kertyy kaikenlaista, mikä muka pitää näkyä tai muistaa, ainoa varma paikka siihen tarkoitukseen.

   Poista
 21. Mikä siinä on, että pikkukamaa kertyy, vaikka aina on muka pois heittävinään. Onneksi parivuotta vanha Bosch ei anna kiinnittää magneetteja etuoviin. Se pieni väli, mikä jää sivuille, onkin sitten täynnä menuita ja viimeisiä kiinnitarttuvia. Korkkitaulu sitten, tuskin kalenteria löytää, lol, tarvitsisin suuremman. Terkut sinnepäin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus aattelen, että olis kiva yksi kokonainen korkkiseinä, mutta onneksi ei ole, korkkitaulukin on tosi pieni. Mutta olishan se kätevää jos kaikki tarpeellinen muistettava löytyisi samasta paikasta...

   Poista