lauantai 29. marraskuuta 2014

Vuositarkastus


Tässä Annaban kaupunkia roomalaisten aikaan, 3 km nykyisen kaupungin keskustasta, silloin nimeltänsä Hippone, jota asutettiin 900-luvun lopulle asti.   Voi voi kun onkin vanhaa ja rapistunutta, kukaan ei välitä pitää raunioista huolta. 
Mutta ei hätää, aina voi rakentaa tilalle uudet ja ehommat!Ihan kokonaisia pylväitä, ei ole poikki katki nämä.... ja entäs ruukut sitten, eipä vuoda mistään, ei muuta kuin kukkasia istuttamaan. Tuommoisen jättiruukun minäkin huolisin puutarhaani. Miksei pylväitäkin, saisi niistä hienon huvimajan viinirypäleen tueksi.

Totta puhuen, tehtiin pyhiinvaellusmatka entiseen mimosametsäämme, jonne nousee hitaasti mutta varmasti se kauan odotettu hupapuisto. Teen näitä tarkastuspostauksia sieltä vuosittain.  Ei siitä ole kuin neljä vuotta, kun työt aloitettiin, ovat jo pylväsasteella. Vallan hyvin ehtivät raunioitua ennen kuin valmistuvat lopullisesti. Samassa ajassa jossain päin maailmaa olisi rakennettu useampikin kokonainen kaupunki, mutta täällähän ei ole mihinkään kiire, kaikkein vähiten huvituksiin.  (Moskeijoita kyllä nousee nopeaa tahtia, saavat kai vauhtiapua yläkerrasta).
Ja kun pitää niitä teitäkin tehdä....


Puiston takaa alkaa meidän 5 km:n luontopolkumme, joka puikkelehtii eukalyptusmetsän ympäri kukkuloille ja toista kautta takaisin. Viime vuonna se näytti tältä.  Mutta nyt ovat olleet ahkeria......ja jyränneet siitä kaksikaistaisen väylän. Pahoin pelkään, että vielä vetävät bitumit päälle, että autoilijatkin pääsevät maisemia ihailemaan.  Tähän asti siellä ovatkin liikkuneet vain me ja läheisen ratsastustallin hevoset. Uusia reittejä oli avattu metsän halki sinne sun tänne, mikä sinänsä oli ihan kiva, sillä metsä oli ennen täysin läpipääsemätöntä pusikkoa. Mutta että oikein leveitä teitä!  Siis piknik-metsäkö, jotta  cityihmiset pääsisivät piknikille autoillaan... 


AAAARGH!  Puhumme samaa kieltä  jyrsittyjen puiden kanssa.

40 kommenttia:

 1. No jopa on taas luontoa kasitelty "hienotunteisesti"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelenkin mikä kone tuon umpimetsän on onnistunut kaapimaan, ei kovin pieni eikä hellävarainen ainakaan.

   Poista
 2. Voih, niin se maisema muuttuu! Joskus se on hyvästä, joskus surkeaa. Puu parat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi täällä aika nopeesti kasvaa kaikki takaisin. Mutta silti, tuollaiset baanat luonnonpuistoon!

   Poista
 3. Noin komeita metsiäkö sieltä Algeriasta löytyy?? Jotenkin mä olen mieltänyt sen maan yhdeksi saharaksi, jossa mikään ei luonnonvaraisena kasva, mutta niin sitä erehtyy, kun vain luulee eikä hanki tietoa. En uskaltaisi tuollaisille poluille kävelemään, vaikka kaunista onkin, mutta sullahan on tuo mahtavan näköinen vahti mukanasi! Sellaisen kanssa kyllä kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, ei se Sahara tänne rannikolle asti yllä, vuoretkin on välissä, mutta aika hiekkaista maaperä silti on. Teillä päin näyttää olevan paljon enemmän hiekkaa kuin meillä!
   On täällä vielä hienompaakin metsää ylempänä, tammea ja korkkitammea, vaikka sekin jo uhanalaista, kun asutus leviää. Ei sellaisiin paikkoihin voi kovin pienellä porukalla lähteä seikkailemaan, mutta meillä on kaksi ilkeän näköistä koiraa turvana. Vain näköistä tosin, mutta sekin riittää :)

   Poista
 4. Ai ne roomalaiset oli sielläkin, onhan ne tän meidänkin kaupungin perustaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka paikkaan ne ehti vät, ja olivat kovia rakentamaan, vaikka vaan painavia kiviä oli rakennusaineena.

   Poista
 5. Aina tulee muutoksia, mutta parempaanko... ei siltä näytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutostenkin pitäis pysyä kohtuuden rajoissa, täällä aina liiotellaan ja lopulta kaikki rapistuu hoidon puutteessa. Joku vaan saa hyvät rahat tuostakin projektista.

   Poista
 6. Siella taitaa olla samanlaisia paattajia kun taalla, puut matalaksi ja metsat sileiksi, etta saadaan lisaa teita, tehtaita ja energiaa kansalle, huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee, metsät saavat väistyä villiintyneen asutuksen tieltä, yhtään puutakaan ei pihoille jätetä. Teiden tekemiselläkin umpipusikkoihin joku tienaa hyvin rahaa, mutta kaupungin katujen korjaamiseen sitä ei riitä. . Annabassa ne ei ole niinkään päättäjät kuin kuin muut itsensä isoiksi pomoiksi nimenneet 'mafiosot'. Kaupungin ylin päättäjä ehti olla virassaan tuskin vuoden, kun sai sydäninfarktin stressistä ja painostuksesta, oli jo anonut siirtoa sitä aikaisemmin kun tuli pahoinpidellyksi. Jos vain kaikki menisikin kansan hyväksi, olisi helpompi ymmärtää, mutta ei, aina joku koura kahmii välissä.

   Poista
 7. Joo, autolla ulkoilemaan, niin se on vähän täällä Suomessakin. Tina onneksi murisee näyttävästi maaston tasaajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä ihmetyttää, mihin tarkoitukseen niitä jalkoja pitää säästää...Tuolla on kyllä parkkipaikkakin, ei tarvitsisi ihan sen piknikpuun juurelle asti ajaa.

   Poista
 8. Voi metsäparkaa.Olisivat voineet vähän nätimmin moukaroida sitä. Ja sääli,jos historiallisista kohteista ei pidetä huolta,mutta kunnostaminen ja huoltaminen on kai liian kallista.
  Ihanan vihreää on teilläkin,onko sateita jo tullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä varastellaan hirveästi historiallista kamaa ja myydään sitten pimeesti ulkomaille. Raunioista ei kukaan jaksa kantaa huolta, sillä alueella viihtyvät enää huumehörhöt ja prostituoidut iltaisin. Perjantaina moskeijat rukoilivat yhteisvoimin sadetta, ei sitä ole näkynyt, mutta meteo on luvannut huomisesta lähtien, saas nähdä. Kuivuudesta huolimatta pensaikot sentään alkavat vihertää. Tänään oli melkoinen hiekkamyrsky, jos huomenna sataa niin se on sitten kuravelliä.

   Poista
 9. Voi *****, en paljon muuta sano. Että on pitänyt pilata ihana metsä noin. Harmillista.

  Tuossa alussa tulikin ihan uusi näkökulma historiaan. Historian voi näköjään siis kirjoittaa (ja rakentaa) uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se uusi hupapuiston 'historiallinen alku' on samassa metsässä, vei siitä aika ison loven,:) Täällä ei paljon metsiä kunnioiteta, jos vaan jotain ihmisille tärkeämpää voi tilalle tehdä.

   Historian kirjoitushan riippuu siitä kuka sitä kirjoittaa, kenen näkökulmasta mitenkin näkee. Historian uudelleen rakentamisessa taas amerikkalaiset ovat olleet erityisen aktiivisia, ovat tehneet pyramidin ja sfinksinkin Las Vegasiin ettei tarvi kauemmas matkustaa :D

   Poista
 10. Hyvä kun pidät tuommoisia vuositarkastuksia ja otat kuvia.Ihmisen muisti kun on niin lyhyt ettei vähän ajan kuluttua kunnolla muista mitä on aiemmin ollut.
  Sielläkin sitten jotkut projektit edistyvät liiankin pian ja toiset sitten taas ei?
  Ahneita tuntuu riittävän maailman joka kolkkaan...eikä täältä kuitenkaan mitään loppujen lopuksi mukaansa saa...
  -rusomarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on metsiä niin tosi vähän, saa hakemalla hakea, hukkamaana kai jotkut pitävät sitäkin vähää. Tuolla hupapuiston pylväikön paikalla oli ennen kiva mimosametsä, jossa lasten kanssa käytiin kiipeilemässä puissa, siellä oli rauhallinen pyöräilypaikkakin opetella pyörällä ajoa, luonnon leikkipuisto siis, sisältää paljon kivoja muistoja. Kuvia olen sieltä ottanut muistiin jo yli 30 vuoden ajalta. Nyt nousee korkeaa aitaa ympäriinsä ja kohta pääsee sisään vai maksamalla. Mutta rahahan tätä maailmaa hallitsee.
   Toki maisema muuttuu ja saa muuttuakin, mutta jotain pitäisi säilyttääkin.

   Poista
 11. Katsos kun tehdään hitaasi, niin hyvää tulee ja ehdit tottua ajatukseen. Ei pääse mikään yllättämään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, sehän se pointti olikin, sopii hitaan hämäläisen ajatuksenjuoksuun :)

   Poista
 12. Historiallisten kohteiden tutkimukseen, kunnostukseen ja varmaan ylläpitoonkin saa kansainvälistä tukea, nehän ovat maailman yhteistä perintöä, mutta en tiedä miksei noista raunioista ole kukaan kiinnostunut. Roomalaisten jälkeensä jättämiä rakennuksia on kyllä kaikkiaan niin valtavan paljon, että kenties ne kaikki vain eivät jaksa edes tutkijoita kiinnostaa. Jordaniassa kyllä valtio on kiitettävän kiinnostunut historiallisista kohteistaan ja panostaa niihin kykyjensä mukaan, mutta käytännön tutkimus ja kunnostus on joka kohteessa ollut ulkomaalaisten käsissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Algeriassa on paljon roomalaisia raunioita, parempiakin kuin nämä, kaksi kuuluu maailman perintökohteisiinkin, joten näistä vähäpätöisemmistä pitäisi huolehtia kaiketi kunnan. Tämä on tosin nimekäs siinä mielessä, että kirkkoisä Augustus toimi aikanaan siellä.

   Poista
 13. No, voi mahoton mitä keksivät tehdä, roomalaistyylinen luontopolku. Jotain uskomatonta sinne vielä pylväiden ja ruukkujen lisäksi iloksenne ilmestyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mikroautorata ja karuselleja, ettei vaan meteli loppuisi kesken. Ja tietysti monta pizzeriaa, että saadaan ne roskatkin paremmin näkyviin. Ja korkea aita ympärille, ettei vaan kukaan pääsisi ilmaiseksi metsää tuhoamaan. Olen nähnyt pohjapiirroksen :(

   Poista
 14. Ompa hieno muinaispaikka, ihmettelin että tulinko jo Akropoliin luo uudestaan:) En ole kyllä koskaan sielläkään käynyt muuta kuin haaveissani:) Tämä raunioalue pitäisi ehdottomasti säilyttää edes tälläisena!!!! Hurmaava paikka ja kivat luontoreitit Sinulle ja koiruudelle, tosin liika jyrääminen on aina pahasta. Mukavaa joulun odotusta Teille, vaikka siellä se onkin niin erilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivi onneksi kestää aika hyvin, vaikka pylväitä ovat vandaalit hajoittaneetkin. Vähäistähän se tuho kuitenkin on siihen verrattuna, mitä maailmansotien pommikoneet saivat aikaan, ei harrastettu kai siihen aikaan vielä 'kirugisia iskuja'.
   Tässä nyt ootellaan jääkö luontopolut luontopoluiksi vai tuleeko niistä liikenneväyliä, onneksi ei ihan heti ainakaan.

   Poista
 15. Uljaita maisemia nuo rauniot. Herättävät minussa ylväitä antiikkisia ajatuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivi puhuu vanhaa kieltä, kaikki eivät sitä viitsi kuunnella.

   Poista
 16. Minäkin mielelläni ottaisin tuollaisen ruukun puutarhaani.. Nyt esitän tyhmän kuuloisen kysymyksen; miltä eukalyptuspuu tuoksuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa, piti oikein jäädä miettimään vastausta. Eukalyptuspuu ei sellaisenaan tuoksu oikeastaan miltään, en minä ainakaan huomaa sitä, pitää vähän puserrella lehtiä että saa sen eukalyptuskarkin tuoksun esiin. Puita on täällä kahdenlaisia, toinen on se lääkepuuksi sopiva, jonka lehtiä käytetään lääketeollisudessa, minä poimin niitä flunssateeheni, ne tuoksuvat vahvasti... no eukalyptukselta :)

   Poista
 17. Kyllä ovat pilanneet sinun ja Tinan luontopolun.
  Mikä himskatti nykyihmistä vaivaa, kun kaikki pitää päivittää? Polut baanoiksi, entiset rakennukset hylkyn haltuun ja uutta kehiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kirpaisee tämä viimeisenkin luonnon pilaaminen, täällä niitä metsiä ei todellakaan ole joka puolella. Pitää ajatella positivisesti, ehkä siitä vielä tulee jotain suht siistiä valmista, edes lapsille iloksi - vähäksi aikaa.

   Poista
 18. Minulle myös tuollainen jättiruukku, kiitos! En tosin tiedä, miten siihen istuttaisin koska kaikki elävä kuolee kosketuksestani (jopa rahapuun sain vihdoin murhattua, nyyh).

  Suruttaa kyllä tuo luonnon pilaaminen! Luintoa ei kuitenkaan liikaa enää ole. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen murhannut rahapuuni eikä se ollut harkittu murha kuten kaktusten, jotka silvoin tahallani pieniksi palasiksi, kun sain tarpeekseni piikittelystä. Tuosta ruukusta tulee meleen sarjakuvien aarteet, siihenhän voisi ruveta keräämään kolikoita.. kuvittele kun sitten lähtisi viemään niitä pankkiin.
   Täällä ei oikeastaan enää tiedetä mitä luonto tarkoittaa..

   Poista
 19. Kehitystä ei voi estää, mutta suunnan voi valita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun vielä voisi valita sen, joka sen suunnan saa valita...

   Poista
 20. Tulin tänne kommentoimaan valmis lause mielessäni, mutta isopeikko taisi sanoa siitä olennaisen...
  Minun versioni oli tämä: Kehitystä on, mutta mihin suuntaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee mieleen toinen sanonta: ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin tai vice versa. Välllä mennään päin männikköäkin vai pitäisikö sanoa eukalyptusta.

   Poista