tiistai 10. maaliskuuta 2015

Maaliskuu!

Apua! Ihan huomaamatta pääsi näin pitkälle. Piti äkkiä tulla siivoamaan lumet täältä blogista pois, kun lupasivat ensi viikolle jo 18 astetta lämmintä. Ja aurinkoa! Sitä ei olekaan pahemmin näkynyt sitten joulun. Vettä sen sijaan on tullut lähes joka päivä, niin että padot ja pellot ovat sitä täynnä, silti kaupunki rajoittaa veden käyttöä joka päivä. Jemmaavat kai kesää varten.
Katselin viime vuoden maaliskuun kuviani ja kylmiä päiviä oli silloinkin, mutta luonto oli jo hyvin kukassa. Narsissit ja amaryllikset hehkuttivat, joulutähti loisti niin punaisena, nyt siinä ei vielä ole lehden lehteä. Sen sijaan parvekkeellani on pieni yllätys.



Tämän joulukaktuksen alun toin tänne äidiltäni 40 vuotta sitten sisäkukaksi. Kasvanut se on, mutta ei kukkinut kertaakaan, meillä on kai liian pimeää. Viime kesänä heitin sen parvekkeelle ja pelkäsin, että talvella paleltuu, sillä lämpötilat ovat hivelleet öisin 3-4 astetta.  Mutta ei, nyt se vihdoin ymmärsi kukkiakin! Hiljaa hyvä tulee.



Peltokehäkukat ovat taas vallanneet puutarhani, ne sentään uhmaavat kylmää ja sadetta joka vuosi säännöllisesti maaliskuun alusta lähtien. Jotain väriä tähän harmauteen.


 Muuten näyttää vielä näin märältä. Koristekaalit ovat fiksuina kasvattaneet lisää tulvansietovartta.



Ei mitään kadehdittavaa, parin viimeisen kuukauden ajan näkymä parvekkeeltani on ollut useimmiten tämmöinen. Ei houkuttele, ei.

37 kommenttia:

  1. Joulukaktus tykkää olla välillä ulkona; sitten kun tuo takaisin sisälle alkaa kukkia. Äidillä kukki syksyllä kaksi kertaa peräkkäin sisään tuonnin jälkeen.
    Aika kauan kukkasi vierasti outoa maata, nyt vasta kotiutui :-D
    Hauskat nuo kaalit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei kyllä ole sisällä kukkinut, vaikka olen välillä pitänyt ulkonakin, ei kai riitä valoa. Minunkin äidilläni kukki joka talvi aivan upeasti ikkunan edessä, vaikka ei vienytkään välillä ulos. Ehkä pitää välillä kiduttaa :)

      Poista
  2. Kiva nähdä kuvia sieltä missä asut. Erilasta on,meilläkin ataa paljon talvisin, mutta ei lunta. Tänä vuonna ei ollut kunnon talovea kuin muutaman päivän.On varmasti kokemus asua siellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä päin onkin ollut suhteessa aika lämmintä, samoin kuin Suomessakin.
      En minä ole tätä pitänyt koskaan sen kummallisempana maana kuin muutkaan Välimeren maat, tosin viime vuosina on väkiluku kasvanut huimasti ja sen myötä rikollisuus - ja roskaisuus.

      Poista
  3. Joulukaktus on hyväksynyt lopultakin muuton sinne ja päätti lopettaa mykistelyn ja ruveta kukkimaan. Hyvin olet sitä kuitenkin hoitanut.
    Peltokehäkukkasi ihastuttavat minua. Saisinpa minäkin karulle pihalleni joskus niitä.
    Ainainen sade ei houkuttele, olkoon se sitten silkkaa vettä tai lunta, kuten emillä. Muuten kelpaisi, mutta ei ihan joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuo kukka melkoinen ikäneito, ja pitkävihainen, mutta aurinko vaan lämmitti senkin sydämen :) Yleensä täällå oikein rukoillaan sadetta, vielä syksyllä sitä moskeijat anelivatkin, nyt saisi jo taivaan hanat heivata, muuten menee paras kevätaika ohi liian nopeaan.

      Poista
  4. 40 vuotta, huh! Toimistossa muuten tyokaverin joulukaktus teki kaksi upeaa kukintaa tana talvena. Ihan sisalla on, pohjoisenpuoleisessa mutta hyvin valoisassa huoneessa. Siskoni Suomessa pitaa omiaan myohaan syksyyn ulkona ja se kuulemma lisaa kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhtikuussa tulee 41 v täyteen, huh juu. Minä jätin viime kesänä kaktukseni parvekkeelle ja siellä se on ollut siitä lähtien, näköjään pärjää ulkokukkana täällä varjon puolella. Kerran jätin eteläparvekkeelle ja se melkein kuoli, sain heräteltyä nippa nappa henkiin.

      Poista
    2. Muuten tyokaveri kutsui aamulla katsomaan kaktustaan, Siina on TAAS uusia nuppuja kehittymassa.

      Poista
  5. Hieno joulukaktus ja onpa sillä ikää! Täällä on ollut viime päivinä aivan liian lämmintä,tuo sade saisi tulla tännekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikäneito vielä yllätti :) Toivottavasti saatte vielä sateita, meille riittää jo. Odottelen sitä 20 asteen kevättä ennen kuin kesä hyökkää päälle.

      Poista
  6. No ei näytä teilläkään kovin hyvälle. Pimeetä on ollut täälläkin. Jostain luin, että toi kaktus pitiäs ollakin pimeessä kukkiakseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei varmaan päde samat säännöt kukkasten suhteen kuin siellä. Olen antanut tuosta taimen naapurille, on ollut siellä ulkona koko ajan ja kukkii niin vietävästi. No nyt ei tarvi enää kadehtia. Pitää vaan suojata se kesähelteiltä.

      Poista
  7. No kestipäs kauan ennenkuin kukki. Toivottavasti seuraava kerta tulee vähän nopeammin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkään murjotti, kun en millään meinannut ymmärtää sen olevan ulkokukka. Katsotaan ensi vuonna ellei tämä nyt ollut sen viimeinen joutsenlento :)

      Poista
  8. Nyt sitten huomaamme sen, että kukatkin ymmärtävät.
    Hänellä oli ikävä sun äitiäsi, nyt sitten vasta tottui lopulta, vaikka kauanhan se kuitenkiun kestikin.
    Mutta nauti nyt sitten siittä kauniista kukastasi, se on muisto äidistäsi, ihana muisto onkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa tosiaan pitkävihainen kukkanen, mutta kohta aurinko lämmittää kiitokseksi :)

      Poista
  9. Kauan olen blogiasi lukenut ja aina odotan uusia postauksia. Olen moneen kertaan miettinyt, että miten olet alun perin päätynyt Algeriaan? Oletko joskus siitä kirjoittanut, vai haluatko pitää sen poissa blogista? Hyvää kevättä!
    -Maria-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria, mukavaa kun olet pysynyt mukana vaikka tämä blogi alkaakin jo väsähtää vanhuuteensa. Olen minä tainnut edellisessä blogissani joskus kirjoittaa tänne joutumisestani, avioliiton kauttahan se yleensä tapahtuu. Tapasin mieheni Englannissa ammoin sitten ja moninaisten vaiheiden ja pähkäilyjen jälkeen päädyttiin asumaan tänne, ei se sen kummempaa.

      Poista
  10. Märän näköistä vettä tuossa alakuvassa. Kaali on kuitenkin ymmärtänyt jatkua tulvan varalle. Minulla oli kerran monta vuotta kaktus, mutta ei kukkinut. Sitten uhkasin sille, että ellet kuki vien sinut kompostiin. Seuraavana kesä se teki yhden kukan. Annoin sen naapurin rouvalle ja hän kutsui minut kesällä kylään. Kaktus oli aivan täynnä kukkia. En kuitenkaan ottanut mokomaa takaisin. Eli meillä oli varmaankin liian pimeää sille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen myös, että ratkaisu on valon määrässä. Minä en yhtään tykkää kaktuksista paitsi tuosta joulukaktuksesta, kun siinä ei ole piikkejä. Monta olen heittänyt pois, kasvavat ja vievät tilaa, pistelevät kaiken lisäksi, mutta eivät kuki. Yksi pieni piikkikasa on vielä jäljellä, kun sain vitsinä joltakin. Siinä on tosi nättejä pieniä kukkia, ikuisia, ovat näet liimanneet siihen tekokukkia, aidon näköisiä tosin.. :)

      Poista
  11. Joulukaktus on siis kaivannut talvisia öitä! On upea kukka.

    Muinainen kiinanruusuni alkoi kukkia, kun se heitettiin roskikseen. Kasvit ovat oikullisia.

    Mukavan lämmintä tulossa teille, ei paha laisinkaan, samanlaista keliä toivon tännekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ehkä sillä olikin ikävä viileitä öitä, en vain tajunnut. Meillä on kiinanruusut istutettu puutarhaan, hyvin kukkivat siellä, kasvavat vain liian isoiksi puiksi.
      Toivottavasti kevätlämpöä saadaan, sinne ja tänne, johan tässä alkaa vähitellen homehtumaan kosteuteen.

      Poista
  12. Kovin samanlaiset sadenäkymät olivat helmikuussa täälläkin. Nyt näyttää jo keväisemmältä.
    Fiksu kasvi tuo koristekaali kun osaa kasvattaa tulvavartta välttyen hukkumasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ensi viikolla saadaan kevät tännekin, riittää jo tämä sade.
      En tiennyt, että koristekaali on monivuotinen, nyt katson miten pitkäksi se voi kasvaa :)

      Poista
  13. Hyvää ei odota koskaan liian pitkään. Ei kaktuksen kukkaakaan. Tuollaista harmaata sateista on Suomen maisemat olleet jo piiiitkään. Tänään paistaa ja lupaa kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka puolella odotetaan kevättä innolla, meillä sen olisi pitänyt alkaa jo helmikuussa. Suomessa aina inhosin kevättä, kun piti aina pelätä takatalvea, täällä kevät on ainoa sopiva vuodenaika ja saa pelätä koska kuuma kesä iskee.
      Kiitos kommentistasi!

      Poista
  14. siellä alkaa jo maaliskuulla kukkiminen. täällä on edistytty myös kevääseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkiminen alkaa normaalisti helmikuussa, nyt on vähän myöhässä. Suomen kuvissanne olenkin jo ihmetellyt vihreitä versoja, sellä kevät onkin ajoissa paikalla, mukavaa pitkän talven jälkeen.

      Poista
  15. Täälläkin lumet ovat jo lähes kokonaan poissa. Nuo edellisessä postauksessasi olleet lumiukot olivat kyllä varmaan hauskimpia lumiukkoja, joita olen nähnyt. NIidenkin kautta oli mukava tutustua sikäläisten ihmisten ajatusmaailmaan... Riittäisiköhän suomalaisten poliisien huumorintaju niihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talven ilot on ohi, niin toivotaan ainakin. Minä vähän epäilen, että lumiukot saisivat Suomessa sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta :D

      Poista
  16. Onpas kiva kun oot postaillut :)
    Hämärää on kasvien elämä: Mulla ei oo viherpeukaloa eikä multasormea mutta ainut kukka joka kasvanut monta vuotta on muratti.Ja se pitäisi olla kuulemma hankala kasvi.!?
    Jospas tuo sun ikäneito vielä röyhähtää ehtoo puolen kukoistukseen..
    -rusomarja-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, muratti rehottaa meillä puutarhassa villisti, mutta purkissa en ole saanut sitä kasvamaan, vaikka yritin kasvattaa kehikkoon parvekkeelle.
      Nyt olen ottanut ikäneidosta uuden alun varmuuden vuoksi, jos tämä kukoistus vaikka vie neidolta viimeiset voimat. Taimi lähti hyvin kasvuun, ehkä ensi vuonna kukkii (positiivista ajattelua).

      Poista
  17. Varrellinen kaali! En ole ennen moista nähnyt. Kovin pimeää on täälläkin ollut. Pilvessä aina. Viikon ajan aurinko vähän paistanut ja se on tuntunut mahtavalta.
    Iloa päiviisi, kyllä se kesä siitä tulee : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annoin tuon kaalin kasvaa uteliaisuuttani, vaikka ei mitenkään kaunis olekaan. Kesää täällä ei odotella, mutta kevättä kyllä, ja viikon sitä kesti täälläkin, ylihuomenna alkaa taas sateet säätiedotuksen mukaan.

      Poista
  18. Tuo joulukaktus vaatii sen kylmän. Niin olen ymmärtänyt. Meillä näin kevätpäiväntasauksen jälkeisenä päivänä pakkasta aamulla 15 astetta, ja viikon kuluttua alkaa kesäaika. Vanhat saintpauliat kasvattavat tuota vartta myös, jos ei uusi niitä.

    Liisa ei kirjautuneena

    VastaaPoista
  19. Kiitti tiedosta Liisa, täkäläinen talvi siis sopi joulukaktukselle oikein hyvin. Koristekaalit pitäisi uusia juu, mutta ajattelin katsoa miten korkeaksi voivat kasvaa, aika niukaksi käy lehtiosa, ei mitenkään kaunis. Yksi niistä katkesi ja tökkäsin takas multaan, hyvin lähti sekin uuteen kasvuun mutta ei mitenkään runsas.

    VastaaPoista