lauantai 20. lokakuuta 2012

Elävien elävien viikko

 
Nyt on taas se viikko vuodesta, jolloin lammaskauppiaat valloittavat teiden varret ja kohta on määkiviä joka pihassa ja välillä parvekkeellakin. Ensi perjantaina pääsevät hengestään. Toivottavasti kukaan ei tuo meille lammasta(an) teurastettavaksi, ollaan luovuttu tuosta tavasta jo vuosia sitten ja annetaan lammas elävänä katolisen kirkon orpokodille. Mutta aina joku sukulainen on huolehtinut meidänkin puolestamme. Hohhoijaa.
Ja lauantai on sitten se sukulointipyhä (siitä ei päästä eroon)  ja sen jälkeen on vuoden suurin juhla ohi. Huh.

Kalenterikesäkin on ohi eikä rannoilla enää tarkene kuin lehmät. Eihän lämpöä olekaan kuin vaivaiset 32 ja veden lämpötilakin vain 24, hui! Lehmät eivät ui (miksiköhän?) mutta tykkäävät ruskettaa itseään, jotkut näyttävät jo yligrillatuiltakin.  Kaikki kuvat on muuten napattu liikkuvasta autosta (minähän en turhaan itseäni grillaa), joten laatu on tavallistakin huonoa huonompi.Esikaupukialueilla lehmät liikkuvat niin kuin ihmisetkin vapaasti kaduilla. Tässä kuvassa ei tosin näy ihmisiä kun oli siestan aika. Autokuskin pitää olla valppaana, sillä onnettomuuden sattuessa syy on  lähes aina kuskissa, ei jalankulkijassa.
Mösjöö on aika tarkka kuski, ei ole vielä ketään kolhinut. Ja näkee sellaistakin mitä muut eivät ehdi. Niin kuin vaikka koiran hietikolla. Näitkö? No en.
Pysähdytään. Ai joo, niinpä näkyy, otanpa kuvan!
Odotas kun peruutan niin näkyy paremmin... KLOKS... tolppa! Tolpat eivät vietä siestaa, hoitavat hommiaan yötä päivää ja välillä näkymättöminäkin. Nyt taisi tarkka kuski innostua liikaa, uusi auto ei enää ole uusi. Aika kauan sen koskemattomuus kestikin, harvoin sitä kuitenkaan itse ensimmäisenä tärvellään.

Ja tässä se pahanonnen kuva. Etsi koira. 
 
 

39 kommenttia:

 1. Tiedän, että tuo lampaiden teurastaminen kuuluu uskontoon, mutta jotenkin tekee vain pahaa. Siellä ne raukat määkivät, ja pian pääsevät hengestään.

  Kerrotko vähän lisää tuosta katolilaisesta orpokodista.

  Lämmintä näyttää piisaavan. Kuule, mulla on lommo autossa. Ajattele, samassa parkkihallissa kolhin edellisen autoni ja samoin kävi tällekkin. Ja vielä samassa kohdassa. Arvaa harmittaako! Korjaus maksaa 300.00...enkä ensi kuussa vien korjattavaksi, tai sitten en!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eläimen teurastaminen on loppujen lopuksi aika arkipäiväinen juttu.. siis minun sukupolvelleni ainakin. Olen minä jo lapsena katsellut miten sika teurastetaan, oli muuten paljon äänekkäämpi homma kuin lampaan kohdalla. En silti tykkää sitä huvikseni katsella.
   Auts vaan noiden autojen kanssa. Täällä pakostakin tulee kolhuja autoihin, ihmeen kauan onkin säästytty. Harmittaa kyllä kahta kauheammin kun on itse asialla, ymmärrän!

   Poista
  2. Ai niin se orpokoti.. Oikeastaan se on katolisen kirkon ylläpitämä vanhainkoti. Nunnat hoitavat siellä orpoja vanhuksia :) Täällä on näet voimassa laki, joka määrää lapset huolehtimaan vanhemmistaan, jos ei ole lapsia niin on orpo :) Pitäisikin käydä siellä kameran kanssa joskus..

   Poista
 2. Huomasinkin Minen blogista että uhrijuhla on tulossa.Vaikka tiedänkin että eläimiä teurastetaan lihaksi niin tuntuu pahalta että lampaat tuodaan ihan pihalle teurastusta varten.Onneksi ei sentään teidän pihalle. Hih,teillä lehmät viettävät loma-aikaa rannalla,hauskaa! Onko se koira tuo musta pilkku rannalla,siristin silmiäni mutten muuta nähnyt,,,,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä yleensä meidänkin pihalla aina joku sukulainen lampaan teurastaa, ikävä kyllä. Vaikka kaikille on sanottu että ei, mutta kun äiteelle ainakin kuulemma pitää..
   Ei ole musta piste koira, tietääkseni. Tässä pitää katsella vähän 'suuremmin silmin', siksi en minäkään sitä heti huomannut :D

   Poista
 3. Siellä olisi just passeli keli minulle ja menisin uimaan! Tuo taivaskin on niin houkuttelevan sininen.

  Makaako tuo koira tuossa kyljellään, korva lerpattaen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen ei kyllä kamalan houkutteleva ole enää tässä vaiheessa, mutta ymmärrän, kuulin että siellä on 'vähän' sadellut..
   Kyllä se koira siinä makaa silmät kiinni ja korva lerpalla, ei näy kuin iso pää hiekkavallin takaa. Minusta se näyttää ihan terrieriltä :D

   Poista
 4. Lehmäksi taidan muuttua teidän hietuille! Tuohan on aivan epistä... niillähän on paremmat kuin koiranpäivät ;)

  Voi miten huomaavaista Mösjööltä, toivottavasti kolhuja ei tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ottavat aurinko ja välillä käyvät tonkimassa roskapusseja, vapaanlehmän elämää. Valitettavasti tuli pikkupaha lommo perään, onneks ei lamput hajonneet.

   Poista
 5. Haa, olisin ensimmäisena lehmien joukossa ottamassa aurinkoa, sillä nyt palelee.. Ihania kuvia ja juttua, huom. missä se koira on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan lehmien sekaan.. tai no on meillä lehmättömiäkin rantoja tarjolla. Taisit tihruilla liian tarkkaan, itse asiassa koira on hiekkakallion uloke, mutta näyttää kuvassa hietikolla lojuvan koiran päältä. Siis meikäläisten näkimillä (ihmekös että peruutetaan tolppaankin :D

   Poista
 6. Ei sattunut koira silmään rannalta :-o
  Lammasparat ja onnelliset lehmät, kun saavat nähdä auringon. Meilläkin kyllä kymmenenminuuttia aamupäivällä paistoi. Katsoin kuin ihmettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vähän erikoinen 'koira', pelkkää hiekkakiveä.. ja kävisi varmaan yhtä hyvin lampaanpäästäkin :)
   Kokonaista kymmenen minuuttia aurinkoa..aika hyvä alku jo:) Et taida asua ihan eteläisessä Suomessa, siellä kuulemma oli ollut oikein kaunista ainakin koko aamupäivän.

   Poista
 7. Ihmeellisesti ne tolpat vaan ilmestyvät kuin tyhjästä viattomien autoilijoiden kiusaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoja ovat tolpat juu, ihan vääriin paikkoihin putkahtelevat aina välillä.

   Poista
 8. Minä en kyllä ymmärrä ollenkaan, jos joku lihaa syövä ihminen kritisoi eläinten teurastusta tai säälittelevät noita lampaita.. Mitenkäs se liha kaupan tiskille sitten tulee, jos ei teurastamalla?

  Meillä teurastetaan ihan omalla pihalla ja on paras tapa mitä on olemassa. Lammas ostetaan tutulta kasvattajalta jo kuukausia etukäteen. Tiedämme missä oloissa lammas elää ja kuinka hyvin häntä hoidetaan. Voimme käydä seuraamassa hänen kasvua säännöllisesti. Lampaan teurastaa ammattiteurastaja erittäin terävällä veitsellä (ilman että kukaan muu lammas toimenpidettä näkee toisin kun teurastamoissa länsimaissa) ja eläin kuolee heti. On ihan tutkittu juttu, että kaula poikki teurastuksessa eläimen EEG-ei näytä enää muuta kuin viivaa heti sen jälkeen kun taas kuula kalloon tai tainnutus terastuksissa EEG-näyttää sykettää edelleen sen jälkeekin. Liha käsitellään heti ja kaikki osat lampaasta käytetään. Vähintään 1/3 lihasta lahjoitetaan köyhille. En löydä tavasta mitään negativista tai huonoa sanottavaa. Mielummin syötän lapsille tätä onnellisen lampaan ja nopean kuoleman saaneen eläimen tuoretta lihaa kuin muovikääreestä kaupasta ostettua lihaa minkä historiaa, teurastustapaa, ruokavaliota, säilytysmuotoja ja kuljetustapaa en tunne. Ja sanottakoon vielä, että itse olen kasvissyöjä.

  Lisäksi kyseessä on muslimien vuoden suurin juhla ja eläimen teurastus on jokaiselle muslimille pakollista eli itse ainakin otan kritiikin myös vähän uskonnonkritisoimisena. En minäkään puutu toisten uskovien tapoihin vaikka en kaikkea ymmärtäisi tai hyväksyisi.

  Mukavia vapaapäiviä Sirokko siitäkin huolimatta ettei teillä ole tapana tätä nimenomaista juhlaa viettää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, minä ajattelen ihan samalla tavalla teurastuksesta. Ja ollaan mekin se ennen tehty, vaan nyt kun ollaan kaksin niin ei nähdä tarvetta, lahjoitetaan kyllä köyhille osuutemme. Meille se on ollut ennemmin maan tapa kuin varsinaisen uskonnollinen riitti, vaikka sitähän se on, me ei vaan olla mitenkään uskonnollisia mihinkään suuntaan. Joka vuosi joku sukulaisista kuitenkin teurastaa lampaan meidän pihalla - anopille - ja sitten en taas enää tiedä mihin ne lihat tunkisin kun on niin pieni pakastin.
   Ymmärrän kyllä, että monille nuoremmille suomalaisille teurastus on jo vieras asia, eihän sitä missään enää näe.

   Poista
 9. Meri näyttää niin kauniin lämpimältä, olisi kiva pulahtaa sinne ja samalla roiskuttaa vettä lehmien päälle.
  Koiraa en löydä millään.
  Olen tykästynyt lampaan lihaan, tarkemmin karitsan, sitä saa jo kiitettävästi kaupoista muunakin kuin pakastettuna. En välittäisi olla paikalla, kun lammasta teurastetaan enkä muidenkaan eläimien kohdalla teurastuspaikalla. Täällä sen hoitavat teurastamot ja onneksi sinne ei edes ulkopuoliset taida aivan helposti päästäkään.
  Autoille aina sattuu ja tapahtuu, kun liikkeellä ollaan. Meille sattui kaksi kertaa, vaikka auto ei liikkunut minnekään. Parkkipaikalla tönäistiin siis ulkopuoliset tönäisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merivesi on vielä ihan lämmintä, mutta meduusoita alkaa olla riesana. *Koira' jos niin voi sanoa olikin vain pelkkkä pää ja hiekkakiveä sekin :) Pitihän sitä katsella niin tarkkaan, että autokin tuli kolhittua. Yleensä ovatkin juuri ne muut jotka kolhivat, ja aika usein juuri parkissa. Kaksi kertaa on siellä jo aika huonoa tuuria.

   Poista
 10. Tässäpä kiva tehtävä sunnuntaiaamuksi: etsiä suurennuslasin kanssa koiraa kuvasta. Ei onnistunut.

  VastaaPoista
 11. Koira on niin iso että siihen pitää olla pienennyslasi.. eikä se nyt ihan oikea koira ollutkaan, pelkkää hiekkakiveä :D Onneksi SusuPetalkin sentään näki sen, muuten olisin jo alkanut epäillä itseäni..

  VastaaPoista
 12. Hienosti kuvistasi välittyy kuumuus tänne neljän asteen Kuopioon.

  Kuuntelin puolilta päivin Kansanradiota, jossa ihmeteltiin sitä, että Suomessa ei saa teurastaa eläintä maalla enää ammattitaitoinen teurastajakaan (esim. vanhojen navettojen siisteissä maitohuoneissa), vaan "lähiruoka" kuljetetaan direktiivien mukaisiin teurastamoihin päättämään päivänsä ja sitten takaisin. Ennen se oli ihan tavallista arkea maaseudulla.

  VastaaPoista
 13. No neljä astetta on aika vähän.. syksyllä se vielä tuntuu kylmemmältä kuin talvella.
  Kaikki on nykyään niin kliinistä ja poissa silmistä, enpä tiedä onko ne tuloksen yhtään sen terveellisempiä miltään kantilta, tuntuu että ihmistä vierotetaan todellisuudesta aina vaan enemmän. Mutta onhan se siistimpää.

  VastaaPoista
 14. Autot on peltiä... niiden kolhut eivät parane itsestään. Onneksi. Aattele, jos vanhat autot pitäisi viedä teurastamolle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala niin, onneksi on autotohtoreita ja lopunkin koittaessa täällä vanhojen autojen sielut jatkavat vielä vaellustaan kuka missäkin muodossa.

   Poista
 15. Minä olin koiran asemasta näkevinäni rantahiekalle kellahtaneen onnellisen kamelin, vierellään pikkuinen mursu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamelikoirahan se onkin, ja on siellä näköjään mursukin, en huomannutkaan :)

   Poista
 16. Minäkin sitä koiraa etsiskelin, mutta ei löytynyt. Päättelin, ettei silmälasieni voimakkuus taida riittää. Nuo kauniit aallot kyllä oli pakko huomata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi pitänyt katsella ilman laseja, oli sen verran outo 'koira' :) Aallot on vielä ihan lämpimiä, mutta niissä piileskelee tällä hetkellä paljon meduusoja.

   Poista
 17. Me asutaan keskikaupungilla, joten ei nay ymparilla noita lampaita.
  Ennen niita oli kerrostalojenkin pihoissa, mutta nykyaan nain suuremmissa kaupungeissa on omat alueet, missa niita saa myyda ja teurastaa.
  Hauska postaus aurinkoa ottavine lehmineen.
  En muuten minakaan sita koiraa kuvasta löytanyt.
  Ja oikein hyvaa uhrijuhlan aikaa sinne myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täälläkään enää saa (saisi) kaupunkialueella myydä lampaita, nuokin oli kaupungin ulkopuolella. Mutta pitää niitä kyllä saa sitten kun on ostanut vaikka kerrostalon parvekkeella. Teurastaa saa vain omalla pihalla tai sille määrätyillä paikoilla.

   Poista
 18. Hei.
  Sateenkaaren sivuilta tänne löysin ja pidin lukemastani ja näkemästäni, joten lukijaksesi kirjauduin...:)

  VastaaPoista
 19. Tervetuloa Irmastiina. Mukava, että lukijoita jaksaa käydä vaikka tämä blogi onkin vähän laiskistunut.

  VastaaPoista
 20. Onpas nyt eläimellistä menoa :-D Lehmät ovat tummia ja varmaan nauttivat vapaudesta, mutta löytävätkö riittävästi ruokaa.
  Yritä kestää sukuseremoniat, niitä on täälläkin vähän väliä, toisinaan onnistun kiertämään, mutta kaikkia ei voi, enkä tahdokaan.
  Terveisiä syyslomalta :-)

  VastaaPoista
 21. Sitä ruokapuolta olenkin ihmetellyt, aika niukasti rehua, roskapusseja enimmäkseen.. Onneksi ei kaikkiin sukuseremonioihin enää tarvitse osallistua, vähän aina kestää, mukaviahan ne ylipäätänsä on silloin tällöin.

  VastaaPoista
 22. Ei ihme, ettei mösjöökään koiraa huomannut, en minäkään. Lämmin sää siellä näyttää olevan ja juhla taitaa olla jo takana päin. Mitenkä sen teurastuksen kassa kävi?

  VastaaPoista
 23. Heh, se oli kyllä mösjöö joka sen koiran näki, itselläni oli vaikeuksia :) Eikä ollut oikea koira vaan koiran pään näköinen hiekkakivi, ei ihme ettei löytynyt.
  Juhlat on vasta perjantaina ja lauantaina, vielä edessä siis..

  VastaaPoista
 24. Minä etsin "koiraa" hyvän tovin, mutta onneksi en sentään lähtenyt ostamaan suurennuslasia. :-D

  Voi ei, kävipä uudelle autolle huonosti, mutta taitavat pienet lommot kuulua sielläkin asiaa... Minä olen myös taitava kolaroimaan itseni kanssa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi et, kaikki ei ole aina sitä mitä sanotaan :D
   Täällä on kaupungin kadut niin kapeita ja täynnä autoja, että lommottomuus olisi iso ihme. Ollaankin säästetty tuota uutta autoa vain väljemmille reissuille. Mutta näköjään törmäileminen onnistuu ilman muitakin :)

   Poista