perjantai 25. tammikuuta 2013

Kerralla enemmän

 Tervetuloa lämpimään etelään. Täällä on satanut vettä ja myrskynnyt joka ikinen päivä jo yli viikon.  Perjantaiaamu valkeni kirjaimellisesti hurjalla raesateella, mikä antoi toiveita siitä, että toissaöinen lumi vuorilla olisi vielä tallella ja pääsisin bongaamaan jokatalvisen lumiukkoni. Ei muuta kuin varusteet kasaan.

Koira, kurahousut ja kumisaappaat. Ulkoillessa rapa roiskuu ja kuola lentää, selvähän se. Mitenkäs tuo takki näyttääkin niin sinivioletilta kuvassa.. oikeasti se on tämän värinen: 

 
 Tämä on selvä mainos. Nyt minullakin on aito talvitakki, kesti hyvin Suomen 20 pakkasastetta eikä ole yhtään liikaa täälläkään.  Mikä parasta, hupunkin saa rutattua suppuun niin ettei tuulen poikanenkaan pääse korviin. Tuli testattua kunnon tuulessa, vuorilla nimittäin puhalsi niin, että oli välillä sidottava itsensä koiran kanssa samaan hihnaan.

Onneksi ostin uuden takin, ette ikinä arvaa kuinka edelliselle kävi. Se oli sellainen pidempi ja kevyempi syysmalli, vedenpitävällä pinnoitteella. Pinta oli jo vähän kulunut, ei kai ole kestänyt täkäläistä kesähellettä oikein hyvin. Pesin sen ohjeiden mukaan koneessa ja kappas, siitä mureni kokonaan pinta pois, jäi jäljelle vain siisti läpinäkyvä pohjakangas, sellainen kiiltävä vuorin näköinen. Enpä ole sellaistakaan ennen nähnyt!  Omistan nyt siis erittäin lämpimän sisätakin, varmaan ihan tarpeen sekin kun sisälämpötila välillä laskee 16 asteeseen. Ja sitä pintamurua oli muuten sitten koko pesukone täynnä ja kaikki mukana olevat pyykit jouduin huuhtelemaan uudestaan pariin otteeseen..

 Sama murutauti on iskenyt kumisaappaisiini, ei näillä enää kovin syvissä lätäköissä kahlailla. Viime keväänä mureni lenkkareistani pojat alta kesken patikkaretken ja samoin on käynyt yksille kesäsandaaleillekin aikaisemmin. Mitä ihmeen aineita näissä oikein käytetään, vai liikkuuko meidän ilmatilassamme jotain outoa murutusvirusta. Voinkohan jo alkaa syyttää polvienikin murenemista samasta syystä..

 
 Mutta palatakseni lumen etsintään, ei sitä vielä 600 metristä löytynyt. Vesi vain virtasi ja monin paikoin oli vuorenrinteitäkin valunut tielle. Puita oli kaatuillut ja metsässä tuuli tiputteli oksia korkkitammista. Pysyteltiin varmuuden vuoksi aukeammilla paikoilla.
 
 800 m. Vielä toissapäivänä täällä oli 30 cm lunta, nyt pelkkää loskaa.

 1000 m. Huipullakaan ei ollut enää kuin märät rippeet. Tuli kuitenkin bongattua vuoden ensimmäinen lumi. Lumiukkoja ei näkynyt, enkä itsekään tarjentunut ilman käsineitä sellaista väkeltää.  Nyt pitää toivoa, että talvi tulisi vielä uudestaan käymään.
 
Bongasin sentään söpön, kikkarakarvaisen aasin, kai palaamassa karkumatkaltaan kohti kotia.  Näitä ei täällä enää kovin usein näe, ovat kai päätyneet lihakaupan hyllyille.

Nyt tuli kirjoitettua kerralla pitkästi, kun vielä pääsisin nettiin tämän postaamaan. Täällä kuulemma asennetaan valokaapeleita ja netin pitäisi ruveta toimimaan paremmin.. sitten joskus. Toistaiseksi pitää itse toimia valon nopeudella,  netti aukeaa jos aukeaa ja häipyy saman tien. Är-syt-tä-vää! 


39 kommenttia:

  1. Kunhan et itte murene :) Kyl on niin tylsän loskasen näköistä, että ei yhtää tee miel olla siel. Kerrankin ei tarvi kantaa kadetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän tässä eniten huolettaa kun itselläkin on mureneminen hyvällä alulla.. Täytyy sanoa, ettei tuo loska minuakan ihastuttanut, kohta se on teillä edessä jahka kevät koittaa.

      Poista
  2. Onpas teillä talvisen näköistä! Meillä on ollut aika lämmintä päivisin mutta ensi viikolla pitäisi hieman sataa taas;viime kerrasta onkin jo muutama viikko.Ja onpa sulla nyt hyvät varusteet sadeilmoja varten:) Mutta tuo murenemisjuttu on kyllä kurja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on ollut tosi 'talvi' jo vähän aikaa, öisin kuutisen astetta ja päivälämpötilatkin alle 10. Ensi viikolla pitäisi hiukan lämmetä, välillä olisi kiva nähdä auringostakin vilaus. 'Tuolla vuorilla menee pakkasen puolelle, joten kyllä talvipompalle on tarvetta :)

      Poista
  3. Jopa onkin myöhäissyksyn oloiset kelit ja minä kun luulin, että kesähelteet! Hiukka samaa olen harmitellut, miten kumisaappaat ja sadevaatteet lkaa pinnoiltaa kesiä ja murentua. ainakin kunnon kumisaappaita ei taida enää olla, ne jos jonkinmoisia sekoitteita. Ei oo nokialainen kuin ennen - saappaassakaan, jos ei missään muuallakaan.
    Siellä loskaa, täällä hienoa talvisäätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sinäkin olet murenemisen huomannut, onneksi en ole ainoa. Täällä ollaan kaukana kesähelteistä, sisälläkin paleltaa.. ei sillä että kesää kaipaisin, mutta tuo sade saisi välillä lakata.

      Poista
  4. Teillä onkin siellä kuin täällä loka-marraskuussa.
    Hui!
    Mutta vielä lämpenee siellä pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui tosiaan, tuntuu ihan Suomen lokakuulta, koleaa ja märkää. En tosin valita, säästän sen kesään, joka ei ole koskaan jättänyt tulematta ja on tunnetusti kuuma, siihen ei auta vaatteetkaan.

      Poista
  5. Kuulostaapa ihmeelliseltä murutaudilta ja jos kengänpohjatkin murenevat, niin melkein uskon, että jotain on maassa ja ilmassa vikana.
    Täällä sentään kestetään kolmekymppiset pakkasetkin.
    Siellä on sievästi lehdet puissa ja nurmikko vihertää ja vähän ylempänä jo lumisohjoa.
    Mukavaa viikonloppua ja samaa komealle koirallekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tuolla lumenkin keskellä kukkivat bellikset täyttä häkää.
      Kenkätehtailijat väittävät, että pohjat murenevat kosteuden ja käyttämättömyden takia. Ei kyllä pidä paikkaansa, toiset kestävät vuosia kaapissakin. Joskus ammoin luin netistä, että se riippuu pohjamateriaalin jostakin aineosasta, en vaan löydä sitä sivustoa enää, enkä muista mistä aineesta oli kyse.

      Poista
  6. Minullakin on joskus kenganpohjat murentuneet, kun on vanhat ottanut kayttoon pitkan ajan jalkeen.
    Ja kallis Goretex-pinnoite kengissa, jonka pitaisi pitaa vetta, alkaa vuotaa vuoden kayton jalkeen.
    Kertakayttokamaa nama nykyajan tuotteet!

    VastaaPoista
  7. Ekokengät, hajoavat itsestään tietyn ajan kuluttua :) Goretex tosiaan ei kauaa vettä pidä takissakaan, kokeiltu on. Kauppias sanoi, ettei pidä käyttää huuhteluainetta..
    Olen samaa mieltä, kulutuskamaksi tehty kaikki, halpa tai kallis.

    VastaaPoista
  8. Aivan ihana postaus ja kuvat. Nuo kengät hajoavat käyttämättömyyttään, materiaali on sellaista ainetta, en nyt nimeä sille muista. Siitä oli kerran tv:ssä, mutta en tarkkaan kuunnellut. Ihana tuo aasi, toivottavasti säästyy lihatiskiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli muistan oikein, materiaalista kyse, eikä samaa matskua kaikki käytä. Aika nopeaa kuitenkin, jos ei kestä yhden vuodenajan yli. Ja talvitakissa jopa outoa käyttää sellaista ainetta..

      Poista
  9. Oho! Meillä murutauti iskenyt lapsosen kumisaappaisiin ja sadetakkiin ja ihan varmasti ei edes siellä naapurivaltiossa ole ollut mukana ;) jospa se on Blogistaniassa leviävä kulkutauti. Toistaiseksi täälläkin vain on ollut lumetonta, vuorille en ole kurkannut - mutta koulun pihalla oli yksi lumipeitteinen auto yhtenä aamuna, eli lähellä on käynyt.

    Parhaimmista parhainta viikonloppua!

    ps. ei se muuten varmaan enää ole kulkutauti eikä kulkutautisairaaloitakaan ehkä ole - väsyneet aivot eivät keksi mikä se olisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulkutauti on hyvä sana,onko se muka poistunut käytöstä, en ole tullut edes ajatelleeksi.. Valmistajat kai tahallaan levittävät tuota murutautia niille, jotka eivät muuten kuluta tarpeeksi. Tarkemmin ajatellen minultakin on yksi sadetakki hajonnut käsiin, kesällä sitä täällä harvoin tarvii, mutta miehen Rukka on kestänyt vuosikymmeniä niin käytössä kuin levossa.

      Poista
  10. Munkin vaelluskengät sanoivat viime syksynä hyvästit, onneksi vasta kotona, kun aloin niitä putsata, sillä mutaisessa metsässä ei olisi ollut kiva kulkea kengällä, jossa ei ole pohjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uh, sinä vielä vaellat niin pitkiä matkojakin, olisi voinut jalkapohjatkin jättää hyvästit. Minä en onneksi ollut kaukana autosta ja oli kuiva keli.

      Poista
  11. Näyttää ällöttävän kyyyyyylmältä :D Nyt en muista enää tarkkaa päivää mutta meillä tuli myös rankka raekuuro yksi aamu ja lapset olivat aivan innoissaan lumisotaa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmää ja kosteaa,ei mitään herkkua, mutta parempi kuin kesähelle, ehdottomasti! Ai teilläkin sentään jotain talven tuntua joskus. Meillä lapset aina juoksi ulos hyppimään heti kun tuli vaikka vain rankkasade, rakeet oli jo pieni ihme :)

      Poista
  12. Voi pientä kulkijaa, tuli mieleen aasiraukkaa katsellessa. Läpimärkä ja kylmäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin oli märkä, kylmästä en tiedä, nuo vuoristoaasit ovat kai tottuneet alhaisiinkin lämpötiloihin.

      Poista
  13. Sitä aina unohtaa, että Välimerelläkin on talvi... Minun mielestäni tuollainen kostea 10-15 astetta on Tosi Inhottavan Kylmää...
    Söde aasi. Kiva kun kuvasti sen meille nähtäväksi.

    VastaaPoista
  14. Välimeren talvesta tulee aina mieleen Suomen syksy, ne tuulet ja kostea kylmyys, se tuntuu pahemmalta kuin kuivat pikkupakkaset (tuulettomat huom), luita myöten kohmeessa.
    Aaseista on tullut jo sellaisia harvinaisuuksia, että automaattisesti tarttuu kameraan yhden nähdessään :) Vuoristossa niitä vielä on muuama jäljellä, aino mahdollinen kantoapu paikka paikoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PS. mm - toivottavasti vuodatuksen katko pian loppuu ja uusi aika koittaa (vähän kuin meidän valokaapelit täällä), ei näköjään päässyt edes kommentoimaan.

      Poista
  15. Jopas on kunnon rospuuttokelit iskeneet! Erikoisen näköistä, vaikkakin nii-iiiin tuttua täältä. Koita pysyä kasassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokonaisena koko-naisena olis kivempi, ilman muuta. Rospuutto! Niin sitähän se olikin, jotkut sanat on jo jääneet unholaan, mureneminen on kai alkanut aivoista..

      Poista
  16. Ihmeellistä murutusvirusta todellakin ja auts, kamala varmaan se murutaikina pesukoneessa!

    Hurjia nousuja kuvissa, sinulla on hyvä kunto!

    Kuvat olivat paikoitellen kuin täältä -vettä, räntää, märkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä murua on edelleenkin vaatteissa, siis muissa kuin siinä takissa.
      Olen tosi rapakuntoinen, kyllä huomaa pienessäkin nousussa, onneksi ei ole kiire mihinkään ja voi aina pysähdellä kuvaamaan :)
      Märkä jatkuu edelleen..

      Poista
  17. Mukavaa pohdiskelua taas. :-) Toivottavasti vielä bongaat sen lumiukon, ennen kuin talvi on ohi. Täällä niitä olisi. Sun olisi ehkä pitänyt ottaa Suomesta yksi lumiukko mukaasi. :-D

    VastaaPoista
  18. Lumiukon bongaaminen on ehdottoman välttämätöntä, miten voin ollenkaan päästä talven yli ilman sitä..en muuten edes Suomessa niitä nähnyt!! Toivotaan nyt, että uusi talvi vielä tulee käymään, pitää olla tarkkana ettei ehdi taas ohi.

    VastaaPoista
  19. Ihana, kaunis aasi, ja koirasta pidän myös. Naamalla mainio inhimillinen ilme :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo aasi oli kyllä poikkeuksellisen söpö, varmaan aika nuori, väriltäänkin nätti, samaa sävyä kuolakuonoisen koiran kanssa :)

      Poista
  20. Tuommoisen näköistä keliä kuin kuvissasi, ei ihan heti olisi osannut sinne kuvitella! Maailman sää tuntuu yllättävän vähän siellä ja täällä. Ilmaston lämpenemisestä puhutaan, siitäkö kaikki johtuu? Millaisessahan maailmassa lapsenlapsemme joutuvat elämään muutaman kymmenen vuoden päästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä oli välillä monen vuoden lämmin kausi, talvea ei juuri ollenkaan ja vedestä oli pulaa. Viimeisen muutaman vuoden aikana ollaan palattu siihen oikeaan talveen, joka täällä oli 70-luvulla. Lieköhän jotain syklejä nekin. Normaalistikin täällä pitäisi 800 m korkeudessakin sataa lunta kerran pari vuodessa, kauaa se ei koskaan pysy maassa, viime vuosina sitä on tullutkin riittämiin. Täällä rannikolla on nyt ollut tosi pitkä sadejakso ilman taukoa, se on aika harvinaista, yleensä sää vaihtelee päivittäin paljonkin. Ehkä on tiedossa sitten tosi kuuma kesä..tiedä näistä ilmaston muutoksista pidemmällä tähtäimellä.

      Poista
  21. Oi miten söpö pörrökarvainen aasi.
    Täälläpä sataa lumiräntää ja vettä vihmoo vaakasuoraan kohti ikkunaa. Murustumistaudin sijaan täällä on halkeaa-koko -pohja tautia.
    Toivotaan lumiukkokelejä sinulle!

    VastaaPoista
  22. Meille onkin luvassa loistava viikonloppu, 20 aurinkoista plussaa, ei ainakaan vielä toivoa uudesta talvesta. Pohja-halki -tauti ei kuulosta paljoakaan paremmalta vaivalta, tai ehkä kuivalla kelillä kun siinä taitaa sentään pohja pysyä paikallaan :)

    VastaaPoista
  23. No ompas siellä ollut sateista! Kiva kun vaihdoit bloggerin puolelle, täällä tuntuu kaikki toimivan paremmin! Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  24. Nyt paistaa taas aurinko oikein keväisesti :) Tiedä näistä blogipohjista, kaikissa tuntuu ajoittain olevan jotain vikaa, mutta varmaan muiden bloggerilaisten on helpompi kommentoida tänne. Kiva kun kävit kurkkimassa.

    VastaaPoista