perjantai 8. marraskuuta 2013

Toivo, Toivo, missä viivyt

Siitä se sitten johtuu, aina jatkuva kesä. Azorien antisykloni on parkkeerannut Espanjan ylle eikä meinaa päästää pohjoista matalapainetta tänne enää moneen vuoteen. Hyvästi lumiset vuorenhuiput, hyvästi talvi!  Tästä lähtien vain loputtomiin kaunista päivää luvassa, jos meteorologeihin on uskominen.
Tahtoo siis sanoa käytännössä, että kuivuus sen kuin pahenee ja kohta hanat korisevat kuolinkouristuksissa. Nytkin jo lorottavat vain aamupäivisin. Ellei sitten Nino tai Nina tule meitä kevätpuolella pelastamaan. Saako semmoista edes toivoa...
Tänäänkin paistoi päivä kivasti kolmenkymmenen asteen voimalla. En silti ajatellut lähteä ilmastopakolaiseksi pohjoiseen. Johtuen jo siitäkin, että sopivat lennot eivät enää sovi samalle päivälle, ainakaan talviaikaan, ovat karsineet pois juuri sen minulle sopivan Pariisin lennon. Tietysti. Ja mitä vielä...

Ceratitis capitata. Välimeren hedelmäkärpänen. Lyhykäisyyden vuoksi myös englanniksi, medfly. Pahin hedelmien tuhoaja Välimeren alueella. Ja munimassa minun mandariinipuussani! Sen jäljiltä madonsyömät mandariinit maassa ja myös toiveeni mehukkaasta syksystä. Argh! 


Ja sitten tuo vihreä puska tuolla kukkien takana sitruunapuun alla. Papyrus. Jostain on lennähtänyt siemen ja nyt se pääsi kesäaikana leviämään, vaikka oikeasti on kosteiden paikkojen kasvi. Sitä on melkein mahdoton tuhota ja leviää kulovalkean tavoin, muuten olisi ihan kiva vihreä puska. Kuinkahan suuren kuivuuden se tarvitsee kuollakseen...

Avaan Toivo-kirjastani umpimähkään sivun: "Meidän ei koskaan pidä vajota epätoivoon. Tilanteemme on ennenkin ollut huono ja muuttunut paremmaksi. Joten uskon, että niin käy nytkin." George Washington. 

Siitä tulikin mieleeni, että pressan vaalit tulossa keväällä, ehdokkaina ainakin tämä aktuelli aivoinfarktipotilas, jonka aivojen nykyisestä kunnosta ei kansa tiedä mitään, ja kv. kirjailijamme Yasmina Khadra. No comments.

Appelsiinipuussani on vielä appelsiineja. 

Ja Lepiksen blogissa How to survive Novembre 2013.  Suosittelen.

38 kommenttia:

 1. Voi mikä harmi tuollaiset tuholaiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, lämmin syksy oikein on inspiroinut niitä.

   Poista
 2. Samaa voisin valitella minä. Ei sadetta ja hellettä riittää. Nyt illallakin mittari näyttää 23 astetta.Aikoinaan marraskuu oli kylmä kuukausi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ennuste koski koko Välimeren aluetta, ehkä se ulottuu sinne asti. Muistan kyllä, että on ollut aiemminkin yhtä lämpimiä talvia, 32 vielä joulukuussakin. Viime vuosina vaan taas tottui normaaleihin kunnon talviin. Sadetta saisi tulla enemmän, pienet kuurot ei paljon auta.

   Poista
 3. Ja voi surku noita mandariinejäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, surkeaa. Puristin niitä silti mehuksi tänään ja siivilöin, odotan mitä tapahtuu, alkaako sieraimista luikerrella jotain...

   Poista
 4. Arvaa, mitä juuri luin? Tyttökirjaklassikko Pollyannaa. Piti vain selata sitä yhtä työjuttua varten, mutta aloinkin lukemaan ihan kunnolla. Viime kerrasta on vierahtänyt useampi vuosikymmen. Pollyanna-tyttöhän leikkii leikkiä, missä yritetään keksiä kaikista asioista jotain ilonaihetta. Siinäpä sulle sopiva leikki... ;D Itse asiassa aloitkin leikin jo hyvin löytämällä iloa siitä, että appelsiineja vielä on.

  Tuo papyrys taitaa olla algerialainen versio vuohenputkesta. Ainakin sen kuvaus sopii hyvin kuvaamaan myös verivihollistani vuohenputkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Pollyanna, muistan vielä! Ja kyllähän niitä hyviä puolia aina löytyy, ensimmäisenä pitää vaan jostain syystä tehdä aina se negatiivinen lista, siivota huonot jutut sivuun, ihan kuin mandariinien kanssa..
   Varmaan voi verrata papyrusta vuohenputkeen, olen jo pitkään yrittänyt tuhota yhtä pientä juuripaakkua ja aina se vaan pukkaa takaisin. En ymmärrä miten se noin kasvaa vaikka ei kastelisikaan, tai luulen että mies kasteli sitä kesällä.. ellei se jo ole työntänyt juuriaan vesiputkeen.

   Poista
 5. Hurjalta kuulostaa tuo kuivuus! Toivottavasti ei pahene! Vesipula on maailman vitsaus jota me ei täällä veden ääressä osata oikein sisäistää. Jospa ne paineet vaihtuisivat toiseen suuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä kulmilla ilmaston lämpeneminen entisestään olisi todella paha juttu, kun Sahara vaanii selän takana. Vesi on muutenkin aina ollut säännöstelyssä, eipä sitä osaa kuvitella ennen kuin osuu omalle kohdalle. Onneksi meteorologia ei ole mikään eksakti tiede.

   Poista
 6. On se vaan niin kurjaa, kun meillä tulee vettä kaatamalla ja siellä taas ei lainkaan, voiskin sen veten jakaa tasapuolisesti kaikille!
  Hyvää viikonlpua sulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä muuta sano, keksisivätpä jonkin sortin pilvenjakajan.

   Poista
 7. Kiusansa jokaisella, tarkoitan tuota kärpästä, ehkä kasviakin ja vedetöntä aikaa. Ihailemme usein ainaista kesää ja lämpöä, mutta ei se taida kaikkine kiusoineen aina huippua olla. Täällä talvella sentään joku tuholainen aina nytkähtää ja vettä on yllinkyllin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kaikessa on aina ne huonot puolensa, kai se menee fifty-fifty, kelle mitäkin, kaikkea ei saa. Onhan se tietty herkkua kun voi hörppiä kahvia parvekkeella ympäri vuoden paitasillaan.

   Poista
 8. Pollyanna on yhden lajin extreme-artisti ja liioittelija mutta pitkälle minäkin kannata positiivista ajattelua ja toivon ylläpitämistä ! Mandariinit meni mutta appelsiinit jäi. Hemmetin hedelmäkärpäset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pollyannan positiivisuus vaikutti minuun lapsena tosi merkittävästi, samoin kuin Tiina-sarjan rehellisyys ja oikeamielisyys, ehkä lapsena tarvitseekin juuri extreme esimerkkejä , että niistä ripaus tallentuisi muistiinkin. Aurinkoa ja sadetta, molempia tarvitaan.

   Poista
 9. Kurjaa tuo kuumuus ja kuivuus, uhkana rajut ja hallitsemattomat metsäpalot, pula vedestä. Toivotaan, että meteorologit ovat väärässä ja tulee lempeitä vesisateita, ehkä luntakin vuorten huipuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ilmanpaineet usein juksaavat meteorologeja. Talvettomia kausia on ollut ennenkin, jossakin välissä ei moneen vuoteen nähty hiutalettakaan vuorilla, ja vesipulasta kärsittiin kesäisin aika pahasti. Viime vuosina on ollut oikein kunnon vanhanajan talvia, lunta ja vettä riittämiin. Saas nähdä nyt, aika huonolta näyttää..

   Poista
 10. Niin, vaikken itse lumesta ja kylmästä pidäkään, en silti todellakaan soisi ilmastonmuutoksen jatkuvan. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne kuumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoiset 20-25 astetta on tietty mitä ihanin talvi, ei paremmasta väliä, mutta jos siihen kuuluu mukaan kuivuus niin ei kiitos, kesä tulee sen jälkeen olemaan tappava. Tosin lupaavathan ne väliin aika rajujakin myrskyjä, niistä vaan yleensä aiheutuu enemmän tuhoja kuin etuja. Paisteita viikonloppua sinnekin!

   Poista
 11. Voi kuivuuden kurjuus. On kyllä ihan kauheaa katsella, kuinka kaikki kuolee silmissä. :-( Onneksi siellä on vielä jotain vihreääkin jäljellä.

  Mulle iski taas näköjään lukihäriö. Luin ensimmäisellä kerralla ihan sujuvasti, että "kanat korisevat kuolinkouristuksissa. Nytkin jo lorottavat vain aamupäivisin". Mietin, että ilmeisesti yöllä on viileämpää, ja kanoillekin tulee sen tähden yön aikana pissahätä. Onneksi luin vielä toisenkin kerran, niin en jäänyt väärään uskoon. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah ha päivän paras! Kiitos, nauran tätä vielä pitkään :D

   Poista
 12. Jos voisimme yhdistää lämpötilat, meiltä +5 ja sieltä + 30, niin saataisiin tasajaolla suomeen ja sinne noin + 18, ei hullumpaa. Ja tietysti aurinko paistaisi tasapuolisesti molemmille. Mutta ei kai se käy.
  Ihanan kaunis tuo tuholaisampiainen, oikein pyytää ihasteluja osakseen. Ei uskoisi, että on tuholainen.

  Papyryksen muistan raamatunhistoriasta, jo silloin ihailin niitä Niilin kaisloja ja kuvittelin meidän merenrannoilla ja jopa joessakin niitä kasvavan. Sekin siis rosvokasvaja, eipä uskoisi.
  Sielläkin vaalit ja ehdokkaista pulaa. Vai onko kaikki jo sovittu etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun voitaisiinkin johdatella ilmoja, sitä sinne ja tätä tänne ja toisinpäin vuoroon.
   Tuo kärpänen on sen verran pieni ettei osaa olla edukseen muuta kuin makrokuvassa, oikein yllätyin kun näin sen kuvassa isona.
   Vaalit on kansanäänestyksellä vasta huhtikuussa, kyllä niitä ehdokkaita vielä lisää tulee, kunhan vähän järjestelevät... luulen kyllä että maata tullaan johtamaan tästedes rullatuolista käsin :(

   Poista
 13. taalla on ollut harvinaisen lammin syksy, missa se talvi on taallakin ihmetellaan, meillakin on vaaleja tulossa kevalla ja ihan vaan no comments kaikinpuolin huoh

  VastaaPoista
 14. Juu, huoh vaan vaaleille ja kai sitä pitää vaan sopeutua lämpöönkin parhaan kykynsä mukaan, äh.

  VastaaPoista
 15. Tuo Ceratitis capitata on juuri ilkeän mandariiniöttiksen näköinen kuin olla saattaa. Onneksi on appelsiinit! Ja toivo, Toivo tulee kuin on tullakseen ja vetää perässään uskoa joka on arempi mutta paikallaan kaikenlaisissa tilanteissa.

  VastaaPoista
 16. Inhottava öttiäinen tosiaan, ihan kuin sillä olisi vielä valtava silmäkin selässä ettei kukaan vaan pääse yllättämään pahanteossa. Toivo ja Usko ovat parhaat kaverukset, molempia tarvitaan.

  VastaaPoista
 17. Peikko luulee, että ihmisen on hyvä aika harvassa paikassa. Ainakin kokonaan hyvä. Öttiäisiäkin tulisi varmaan ikävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peikko on oikeassa... paitsi öttiäisistä en ole varma.

   Poista
 18. Semmoista se on, toinen kärsii kuumuudesta, toinen kylmyydestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vaikka lämmönvaihtelut vielä menettelee, mutta kuivuus on pahempi vitsaus.

   Poista
 19. Voisikohan tuo papyrus kasvaa täälläkin, kuulosti tosi sitkeältä sissiltä? Ei mene koskaan tasan mikään. Melkoiset pressaehdokkaat siellä, heh! Olit hyvin kuvannut ranojen ihanuuksia, vastakohtaisuuksia. Sulla on varmaan paljon kerättynä simpukankuoria? onko ne simpukankuoria vai onko niillä jokin muu nimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin papyrus ainakaan talvea ulkona siellä kestäisi, eikä kannata kokeillakaan muualla kuin purkissa. Simpukankuoret on simpukankuoria, en minä ainakaan tiedä mitään muuta nimeä. Kyllä niitä pari purkillista meiltä löytyy, odottaen että niistä jotain voisi tehdäkin joku..
   Tämä on kohta varmaan ainoa maa mailmassa jota johdetaan rullatuolista käsin :)

   Poista
 20. Jos vertaat teidän presidenttinne valtaa Suomen presidentin valtaan, kummalla on enemmän, eikä nyt otetta huomioon maan asukaslukuja? Meillähän presidentin valtaa on hieman kavennettu vuosien saatossa.
  Oi kun tuo kukkakärpänen on sievä! Koruksi kelpaisi. Harmi, että onkin tuholainen.
  Täälläkin sää on "lämmintä". Eteläisessä Suomessa ei lunta ole näkynyt sen ensimmäisen satamisen jälkeen, eli kun kaikki kerkesivät vaihtaa kesärenkaat talvirenkaisiin. Delilah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällähän on tällä hetkellä presidentti kahminut kaiken päätäntävallan, niin poliittisen kuin sotilaallisen, kansanedustajilla ei ole paljoakaan sanomista, näennäisdemokratia siis. Maakin on kyllä vähän vaikeampi hallittava kuin Suomi, joten ei voi toimiakaan samalla tapaa kuin siellä, mutta liika on aina liikaa.
   Olisi pitänyt valittaa kuivuutta aikaisemmin, nimittäin heti seuraavana päivänä alkoi satamaan eikä loppua ole näkynyt :)

   Poista
 21. Toivotaan ettei kuivuus iske ihan sillä tavalla kun kuvailit, täältä olisi sadetta suonut sinnekin, mutta lämpöä en halua, koska odotan kuivempia pakkaskelejä, tänään oli jo aika lupaava sää. Politiikasta en sano mitään koska sikäläinen politiikka ei ole tuttua.

  Sauli-ikoni istuu Suomessa, presidentin valta kaventui jo Halosen aikana ja jo sitä ennenkin, sitä onko sillä suurtakaan merkitystä enää nykymaailmassa, jossa direktiivit tulevat EU:sta, on turha märehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no heti kun julkisesti valitin niin eikös seuraavana päivänä alkanut sataa eikä ole loppunut vieläkään, taitaa tulla talven sateet kerralla. Syksy on kuitenkin ollut lämpimin vuosikymmeniin, saas nähdä jatkosta.
   Täällä ei pahemmin direktiivejä oteta vastaan, kerran pressaksi päässyt ei millään malttaisi vallasta luopua, on valinnut ympärilleen sellaisen klaanin ettei jakkara helpolla hetkahda. Täällä ei ole edes varapresidenttiä, veli toimittaa virkaa väliaikaisesti. Että semmoista touhua.
   EU-maissa pressanvirka taitaa olla katoava virka, aika turha onkin, niin kuin kuninkaallisetkin, joita en ole koskaan ymmärtänyt.

   Poista