maanantai 2. joulukuuta 2013

Mistä jäin paitsi

Olisi ollut mahdollisuus päästä miesten matkassa vuoristorataan kokemaan korkean paikan huikeaa tunnetta ylätasangolle. Tuonne vuorenhuipun tasanteelle, missä puolen miljoonaa ihmistä asuu Algerian kolmanneksi suuremmassa kaupungissa Constantinessa. Päivän reissu. En mennyt. Ja miksi en mennyt?
Siksi että Algeriassa ei vielä ole keksitty yleisiä vessoja edes huoltoasemille eikä tuolla matkalla liiemmin kasva pusikoitakaan. Olen kyllä nähnyt täkäläisten naisten tienvieressä  levittelevän kaapujaan ympyrään, että joku hätäinen voisi piipahtaa näin rakennetussa huussissa, mutta enpä kyllä olisi ilennyt pyytää lähes tuntemattomia miehiä minulle sellaista rakentamaan. Viimeksi olen käynyt Constantinessa parikymmentä vuotta sitten, edesmenneellä apellani oli siellä asunto, joten oli aina kyläpaikka tiedossa. Nyt tyydyin lähettämään mieheni matkaan vain kamerani, mutta näköjään kuvaaminen ei ollut miehillä pääosassa.

Yllä olevasta kuvasta voi lopusta päin lukea, että edellä ajava auto on rekisteröity Constantinessa (25) vuonna 1999 (199), ensimmäiset numerot ovat varsinaista tunnusta. Täällä siis nuo tiedot eivät ole mitenkään salaisia. Heti tunnistetaan ulkopaikkakuntalainen, jos töpeksii liikenteessä, ja varsinkin vuosilukuja on hauska seurata.  Jokaisella kaupungilla on omat tunnuksensa, Annaban autot kulkevat numerolla 23. Sama luku on myös postinumerossa esim. Annaba 23 000, viimeinen numero vaihtelee postitoimiston mukaan.

Kuvien laadussa ei ole kehumista, liikkuvasta autosta otettu ja vettäkin satoi, onneksi ei lunta. Ihmettelen miten tuolla talvella pärjäävät lumen kanssa ja kesärenkailla..

Siellä kierretään vuorta ympäri, ympäri, ylemmäksi ja ylemmäksi... 

välillä kallion läpikin... 

Kaupungin halkaisee Rhumelin rotko ja puoliskot yhdistää toisiinsa seitsemän siltaa, joista kai pari taitaa olla tällä hetkellä autoliikenteellekin kunnossa ja yksi kävelysilta. Uusi moderni viaduc on vielä rakenteilla.  Tuon sillan korkeudelta on pudotus 175 metriä. Huikea tunne kun siellä kävelee. Se onkin itsemurhakandidaattien ykköspaikka.


Asukkaita on tuolla kalliolla ollut jo 30 000 vuotta sitten, seinämässä on luolia luolapiirroksineen todistamassa
menneistä eläjistä. Turvallinen paikka tietysti, ei ihan heti pääse vihollinen yllättämään, vaikka onhan se vallattu moneen otteeseen pitkän historiansa aikana.


No niin, ovat päässeet ylös asti (ei ollut meidän automme matkassa), vielä sillan ylitys...

siitä oikealle

ja tullaan kaupunkiin, joka ei suuremmin eroa muista täkäläisistä. Kapeat kadut, paljon autoja ja jalankulkijat siellä seassa.  En jäänyt paitsi kuin tulotien hienoista maisemista ja sillalla kävelemisen huikeasta tunteesta, kun tuuli tuntuu vievän mukanaan pilviin.

24 kommenttia:

 1. Komeat vuoret,onneksi sentään tuli mösjööltä kuvasatoa kun et itse sinne päässyt. Sulla olisi ehkä pitänyt olla tällainen mukana;D
  http://www.mypilotstore.com/mypilotstore/sep/676

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis mieluummin kehitellä joku putki housunpunttia pitkin alas.. :D

   Poista
 2. No ainahan matka ois kokemisen väärtti, jos ei muuta niin tienpieleen kyykistymisen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tienpielet on tullut tutuksi, mutta ei noin julkisilla paikoilla sentään.

   Poista
 3. Mahtavat ja korkeat maisemat. Luulisin, että en olisi voinut katsoa kuin ylöspäin. Huimasi jonkun kuvan kohdalla nytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta silta on kyllä aika huimaava kokemus jalan mennä varsinkin tuulella. Harmittaa kyllä sekin, kun en ole päässyt kokeilemaan kuilun yli kulkevaa hissiä.

   Poista
 4. Oho! Onpa huikea matka ja asuinpaikka. Kun hätä on suurin on apukin lähellä. Internetin ihmeellisistä uumenista löytyy apu joka hätään matkalla, jos ei löydy edes pusikoita. http://www.roadbag.de/ladybag-fr/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ëi muuten mikään mukava asuinpaikka, kesällä kuuma ja talvella kylmä, mutta maisemat ovat hienot. Heh, juu nuo apuvälineet olisi täällä kyllä ihan omiaan, jos vähänkin reissaa, pikkuisen yksityisyyttä vaativat sentään nekin. Alkaa vähitellen ymmärtää, miksi jotkut vanhemmat naiset eivät käytä alushousuja, pitkien hameiden kanssa on helppo kyykistyä..

   Poista
 5. Korkealla on kai asuttu ammoisista ajoista alkaen, koska sieltä näkee viholliset parhaiten. Hiukan toisenlaiset korkeuserot kuin meillä. Rekisterikilpien kotipaikkatunnistus on hyvä mielestäni. Suomessahan tämä poistui jo kauan sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä ollut kiipeämistä ennen autoaikaa, hevosilla ja aaseillakin.
   Minäkin tykkään, että rekisterikilvestä näkee muutakin kuin numeron, vaikka eihän sillä sinällään enää ole merkitystä, kun autot vaihtavat omistajaa paikkakunnasta toiseen, rekisteröintivuosi on mielenkiintoinen, joskus näkee tosi vanhojakin.

   Poista
 6. En kyllä minäkään lähtisi kovin hevillä semmoiselle matkalle, jolla ei olisi mahdollisuutta päästä edes puskapissille. Tiedän, että siinä kävisi juuri tasan niin, että minulle tulisi pissahätä saman tien. Tämä on nähty niin monta kertaa, mm. lentokoneessa, kun olen unohtanut pyytää käytäväpaikan...

  Tuonne sillalle en kyllä ikinä uskaltaisi mennä kävelemään! Miten siinä on noin matalat reunatkin?! Ei ole ihme, jos on itsemurhakandidaattien suosiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta, vaikka kävisi vesassa just ennen lähtöä, psykologinen tarve vissiin.
   Ei ne reunat nyt ihan niin matalat sentään ole, mutta ne on sellaista avoristikkoa rautaputkesta, että hyvin tulee tyhjän oloinen tunne kun ei ole mitään umpinaista koroketta edes esteenä. Hyvä paikka testata korkeanpaikan kammoaan.

   Poista
 7. On ne huikeita maisemia ja nuo tiet kalliotasanteilla, tuntuu tippuvan, vaikka vain katsoo. Mutta toisaalta hyvin kiehtovia :-)

  VastaaPoista
 8. On se oikeasti hieno tie, vaikka aika pliisulta näin kuvissa näyttääkin. Ja sillanrakentajille yleensäkin täytyy nostaa hattua, ihme paikkoihin niitä pystytään tekemään.

  VastaaPoista
 9. MInä en ehkä pystysi olemaan autossakaan noin kiemuraista tietä. Huimaus on ongelmani, enkä kovin korkealta pysty katsomaan alaspäin, jos en pidä jostain kiinni.
  Et vissiin sinänsä menettänyt paljoa, jos kerran olit aiemmin jo käynyt tuon reitin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käynyt muutaman kerran aiemmin, mutta siitä on jo niin kauan, olisi kiva käydä uudestaan, nyt siellä on se kuiluhissikin. Niin tosiaan, matkapahoinvointia en muistanutkaan, kestän kyllä jos saan istua edessä ja tuijotella vain eteen päin, ja pysähtyä aina kun haluan.
   Minunkin täytyy korkeuksissa saada maaduttaa itseni vaikka sitten pikkurillillä johonkin, muuten tuntuu että kaatuu tyhjyyteen, mutta ihana tunne kuitenkin.

   Poista
 10. Onpas siellä kurttuisia vuoria, hauskan näköisiä! Huimapää pitää olla, että tuollaisella vuoristotiellä alvariinsa ajelisi huvikseen. Tai kai siihen tottuisi, kun pakko olisi? Mukavia kuvia miehesi on ottanut.
  Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä voiko tuota vuoreksi edes sanoa, jättimäinen kallio paremminkin. Hyvin ne näyttää siellä ajelevan talvellakin lumessa kesärenkailla, en viitsisi kokeilla. Tuolla vuoren seinämän ulkoreunassa menee kävelypolku, sinne taitaa jo olla pääsy kielletty, oli ennen turistipolkuna, se on varmaan ollut huimaava kokemus. Minulle on riittänyt nuo sillat.

   Poista
 11. Aivan huikea ja unohtumaton Constantine, muistan uskomattoman kauniit maisemat matkan varrelta. Muistan myös ne baarien vessat, unohtumattomia nekin.
  Pitäisi kehitellä aavikkovessaksi joku teltan oloinen hame, joka suojaisi tehokkaasti ja jonka helmoja tuuli ei liikaa nostelisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin. Varsinkin ne vessat, jos sellaisen sattuu löytämään.Kyllä huomaa, että tämä on miesten maailma monessa suhteessa.
   Pitkä kaapu riittäisi jos jättää alkkarit kotiin, mutta joo, joku pieni sateenvarjoteltta olisikin kätevä, eikö sellaista ole vielä kukaan kehittänyt..

   Poista
 12. Eikö ole hassua, että ihmiset haluavat asua hankalapääsyisissä paikoissa :)

  VastaaPoista
 13. Olipa taas erilainen automatka! Kiitos, että pääsin takapenkille. Ei hätää, pystyn olemaan vessatta vaikka koko päivän. Useinmiten :) Hyvät uudet vuodet! Sinula ja koirilla oli myös aika hauska retki, heh.

  VastaaPoista
 14. Vau, kadehdittava rakko! Minun pitäisi olla täyspaastolla - varmaan päivä jo etukäteenkin :) Kiitos toivotuksista ja samoin sinne!

  VastaaPoista