Löysin tämmöisen hienon marmoripuhelimen perinnekorukaupan vitriinistä. Ei ollut myytävänä. Harmi, se oli kuulemma vielä ihan toimiva. Olispa kiva soitella tuommoisella! Olisi se komea pelkkänä koristeenakin, ei sen puoleen.
Tarkoitus on kyllä valaista teitä vähän algerialaisesta korallista, siksi suuntasin tuonne kauppaankin kännykkä sopivasti valmiina taskussa.
Koralli kuuluu osana berberien perinnekoruihin, jotka yleensä tehdään hopeasta tai pronssista, lisukkeena saattaa olla myös värikästä emalia, kuten tuossa rannerenkaassa.
Kaupassa ei tietenkään saanut kuvata, joten oli pakko ostaa itselleni hopeinen sormus (8 e), että sain puheliaan myyjän takahuoneeseen puhdistamaan sitä (vähän liikaakin kirkastui). Sormuksessa on kaksipäinen haarukka, joka berberien aakkosissa vastaa kirjainta yaz eli latinalaisittain z. Symboliikalta se tarkoittaa vapaata ihmistä, ei siviilisäädyltään vaan elämänmalliltaan. Tietty berbereille, jotka yhä joutuvat taistelemaan kulttuurinsa puolesta, sillä on poliittinenkin merkitys.
Corallium rubrum, punainen koralli. Sitä löytyy Algerian rannikolta lähes puolet koko maailman varastoista, arvokkaimmat juuri täältä Annaban ja Tunisian rajan välistä. Parhaimmat laadut menevät vientiin ja kotimaan koruntekijöille jää sitten se heikompi laatu. Aika usein myös väärennetty.
Korallin keruu on täällä ollut kiellettyä jo 15 vuotta, sillä liiallisen keruun vuoksi sen pelättiin loppuvan, jos sitä ei suojeltaisi. Kieltolain aikana tapahtui sitten se mitä yleensäkin, punaisen kullan salakauppa alkoi kukoistaa. Syntyi varsinainen korallimafia, jonka johdossa ovat tuntemattomina pysyvät paronit. Heidän alaisinaan uskotut välittäjät, jotka vuorostaan värväävät hankkijat. Välittäjä rahoittaa paatin ja välineet, hankkijat ovat köyhiä tai vankilasta päässeitä, jotka ottavat riskin kiinnijoutumisesta. Annaban lähirannikoilla liikkuu jo noin tuhat alusta nopean rikastumisen toivossa. Kun ottaa huomioon, että yksi paatti voi tuoda 1-4 kiloa korallia päivässä ja myyntihinta korallin laadusta riippuen 120-12 000 euroa/kilo, niin rikastuminen voi olla hyvinkin äkillistä. Siinä paikallisissa dinaareissa laskien köyhän kaverin osuus voi olla päivässä enemmän kuin insinöörin kuukausipalkka. Sen eteen voi vallan hyvin viettää pari kolme vuotta vankilassakin välillä.

Algerian itäinen mafia salakuljettaa korallin rajan yli Tunisian puolelle Tabarkaan tai Djerbaan, missä se osittain käsitellään ja salakuljetetaan vuorostaan sieltä Napoliin Torre del Grecoon, missä se sikäläisen mafian käsissä muuttuu lailliseksi myyntiartikkeliksi.
Korallin salakeruu on melkoista merenpohjan ryöväystä ja tuhoamista. Täkäläiset käyttävät vielä välineenäänkin jo kauan sitten kiellettyä Pyhan Andrean ristiä, mikä katkoo korallit ja jättää suurimman osan palasista verkkojen ulkopuolelle hukkaan.
Kieltolaki vain siis pahensi asiaa ja valtio onkin nyt miettimässä, miten korallin keruun saisi avattua uudestaan ja lailliseksi elinkeinoksi. Ja tulot valtion kassaan tietenkin. Heh, aikamoinen haaste maassa, missä salakauppa kukoistaa vähän joka sektorilla ja ylimmät paronit piilottelevat valtion ylimmässä portaassa.