tiistai 20. toukokuuta 2014

Tyhjänpäiväistä horinaa

Tämä on nyt sitä, tyhjänpäiväistä horinaa, sanoisi isäni, joka aina on ollut enemmän tekojen kuin sanojen mies, tyypillinen vanhanajan suomalainen siis. Mahdoton kuvitella häntä  innokkaana heiluttelemassa käsiään  edes Suomen voittaessa jääkiekkokultaa, se on äitini rooli se. Tänä vuonna jää sekin tekemättä. Juuri kun löysin nettikanavan, joka välittää matsit suomeksi, en pääse minäkään hihkumaan kilpaa Mertarannan kanssa.  Ai niin, mutta onhan siihen vielä minimaalisen pieni mahdollisuus tänään... Latvia? Sveitsi? Erotuomarit? Ihan kohta..

Suomessa on tällä hetkellä kesempi kuin meillä. Sopii minulle. Täälläkin siihen kyllä  valmistaudutaan ja sen lähestymistä voi seurata vaikka näin...


Kun rantahiekka uhkaa kuumeta liikaa paljaalle jalalle, lähtevät dyynietanat vaellukselle kohti ruohikkoa ja kiipeävät korsille viilentämään jalkapohjiaan. Ne ovat jo nousseet korkean rantarörmän ylös suurena virtana ja etenevät hämmästyttävän nopeaan, 3-4 metriä  tunnissa, yleensä vain yön aikana. Niitä on sitten joka puolella. Telttailijat voivat aamulla nyppiä niitä pois housuistaankin.Tämä vaeltaja nyppii vain kuivuneita heinänvihneitä ja ohdakkeita sukistaan. Luonto alkaa olla jo aika kuivassa vaiheessa.Etuoikeutettuja vaeltajia laitakaupungilla. Jokin aika sitten jaettiin sakkoja kahdelle nuorelle naiselle, jotka kasvattivat lampaita - 24 päkää kerrostalon neljännen kerroksen kolmiossa. Nämä kantturat sentään saavat oleilla ulkosalla ja paistatella päivää rantahiekalla. Ruokansa tosin etsivät  itse pääasiassa kaatopaikalta. Tuskin kovin kummoista maitoa ainakaan tuottavat..


Jos haluaa vaeltaa ylöspäin, niin tätä rautatietä pitkin pääsee meidän parvekkeelle. Julkisivuremontti menossa. Julkisivu täällä tarkoittaa siis oikeasti vain julkisivua, ei niitä kolmea muuta puolta, jotka eivät tule julki muuta kuin naapureille. Sisätiloissa maalataan kylppäriä, sentään kaikilta sivuilta.
 
Vuoden viimeiset laukkaneilikat ja neilikkakohokit on poimittu dyyneiltä maljakkoon.

Kas, kokeilenpa ekaa kertaa myös videon laittoa tänne.. nuihh, ei mitenkään voi puhua nettinopeudesta.Leikitkö mun kaa..


36 kommenttia:

 1. Kukat kelpaisi mulle hyvin, mutta noista etanoista en niin välittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, niitä etanoita kulkeutui housunlahkeissa kotiin asti..

   Poista
 2. Mielenkiintoista informaatiota, taas kerran.
  Osataan sitä täälläkin fiksata:
  Olen katsellut yhtä maalaistaloa jonka julkisivu kunnostettiin joihinkin synttärijuhliin.
  Niistä juhlista on ainakin kymmenen vuotta ja samassa jamassa on talo edelleen . ;)
  Ihana tuo koiran ilottelu.
  -rusomarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Remonttiin uppoaa sen verran rahaa, että pitää olla tarkkana. Meillä etelän puoleiset seinät rapistuvat auringossa aika nopsaan, juuri se julkisivu, saa maalata ahkeraan :) Pikkukaupungeissa olen katsellut, että maalaavat talosta vain kadun puoleisen sivun, kaikki muu on jätetty alkutekijöihinsä, tulee mieleen elokuvien kulissit.

   Poista
 3. Eläimellistä menoa, niin monensorttista. Koirien riemukas ilottelu ranlla ylitse kaiken.
  Kenelle lehmät kuuluvat, kuka niitä lypsää? Vai ovatko kuten porot täällä, joku omistaa ne, mutta vapaana ne kulkevat pitkin japoikin?
  Täällä näyttää kesä suunnilleen samalta, mitä siellä. Tosin tällä on viherrys ja lämpö alkamassa vasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tosiaan, lehmät liikkuvat kuin porot laumoissa. Kyllä ne joku omistaa, ja jonnekin niistä aina osa puolilta päivin hipsii, mihin ja miksi, sitä en tiedä. Tuolla alueella ei oikeastaan ole kuin kerrostaloja, ehkä jotkut pitävät karjaa, vapaanahan ne täällä liikkuu kaikki. Ihme vaan ettei joku ole vielä lihoiksi pistänyt.

   Poista
 4. Kaunis kukkakimppu. En tiedä muista, mutta mulla ei ainakaan näy videota :( no jos se on vielä latautumassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ei näy, minun Firefoxini sen kyllä näyttää, vaikka ikuisuuden se kestikin ladata. Ehkä se oli liian iso kooltaan tai väärä formaatti, en tiedä kun ekaa kertaa kokeilin enkä tosiaan ole haka tässä jutussa. Jos joku viisaampi tätä lukee niin voipi valistaa.

   Poista
 5. On sulla aika kauniita kukkia dyyneilla poimittavaksi, taalla on jo aika kesakelit, ihmiset ovat naköjaan myös ottaneet kesavaihteen kayttöön ja kaikki meno on verkkaistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne on luvassa huomiseksi Sahara-päivä ja 34, sitten taas palataan normikevääseen ja 22, ihanaa, sateitakin vielä luvassa viikonlopuksi! Kesäkausi avataan täällä vasta joskus kesäkuun lopulla, silloin voi jo riisua talvitakin :D Täällä ei ole edes turisteja joista ottaa mallia.

   Poista
 6. Luulin tuon "rautatien" vievän paratiisiin, saattaa viedäkin. Mitenkähän meidän lehmien kävisi, jos katuja marssisivat. Jääköhän noita paljon autojen ruhjottavaksi. Ihmeellisiä etanoita, mutta housuuni en niitä toivo ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikkaat pitenee sitä mukaa kun kiipeää, kyllä sieltä lopusta voi paratiisikin löytyä, ainakin jos tipahtaa. Ei täällä lehmiä ruhjoja kadulla, ne ovat sen verran hitaita ja osaavat useimmiten kävellä kadun viertä, hyvin ehtii jarrutella, ihmiset sen sijaan ovat arvaamattomia ja taidetaan olla maailman ykkösiä liikenteen kuolleisuustilastoissa.

   Poista
 7. Hauska tuo lehmäjono kadulla;D
  Täällä on lämmintä mutta miellyttävää ja eilen taisimme olla Helsingin kanssa samoissa asteissa.
  Tinalla on kyllä hyvät lenkkimaisemat tuolla rannalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me saadaan huomenna se kuuma Sahara-päivä (kunhan ei vaan tuulisi hiekkaa), jo nyt illalla tuntuu aika kuumalta, mutta sen jälkeen palataan taas kevääseen ja sateitakin luvassa.
   Rantakautta ei ole vielä avattu, joten voi ulkoiluttaa koiria rannalla, kesemmällä siirrytään vuorille ja ihan kesällä koiratkin kieltäytyvät lähtemästä puutarhaa kauemmaksi :)

   Poista
 8. Siis hyi hel... noita etanoita. Tekee mieli kirkua jo kun katsookin tuota kuvaa. :-D

  Minua ilahduttavat ainakin kovasti kaikki arjen yksityiskohdat, ja tämmöisiä postauksia on tosi mielenkiintoista lukea ja katsella kuvia. Ei ole minusta tyhjänpäiväistä horinaa ollenkaan, vaan ihan täyttä asiaa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi, päiväsaikaan etanat pysyvät aika hyvin sisällä kotiloissaan lukkojen takana, yöllä ei olisi kiva jos alkaisivat kiipeillä säärillä, hrr. Kyllä niitä silti joskus takertuu housun puntteihinkin kun ruohikossa kahlailee :)
   Minulla on nyt vuorostani jonkinlainen blogikammo meneillään, aina välillä tuntuu täysin typerältä yrittää tänne mitään raapustella.. ehkä se menee taas ohi

   Poista
 9. Ei yhtään turhanpäiväistä jorinaa, kovin mielenkiintoista taas kerran.
  Etanoita luulin kyllä kiviksi, ennen kuin luin tekstin. Näyttää vähän raamatulliselta vitsaukselta...
  Silloin tällöin kuulee juttuja, missä jotain hevosta tms. on pidetty kerrostaloasunnossa, mutta 24 lammasta vie kyllä voiton ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviltä ne näyttääkin, mutta ovat siis kotiloita, etanat itse ovat siellä sisällä hyvin piilossa päivän. Ne vielä erittävät jonkinlaisen suojakalvon aukon sulkemiseksi etteivät pääse kuivumaan.
   Täällä olisi kyllä vaikeampi saada heppa kerrostaloon, niissä kun ei ole yleensä hissejä :)

   Poista
 10. Mietinkin, että mikä siinä rantahietikolla kimmeltää. Ovat sitten niitä etanoita ? Hups jps sattuisin astumaan etanaryhmän päälle, liukastuisin ja lentäisin selälleni.
  Vapaanahan siellä saavat lehmät kulkea ja tietty syödä mitä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niihin liukastu, ovat kotiloidensa sisällä suojassa, rutina vain kuuluu kun astuu päälle. Rannalla ei voi olla astumattakaan, kun niitä on paikoin hiekan täydeltä.
   Täällä tosiaan kulkevat kaikki eläimet vapaina, ei ole pahemmin näkynyt aitauksia missään. Lampailla sentään on yleensä paimen mukana koirineen, sekin vain varkaiden takia.

   Poista
 11. Kiva postaus! Tänne tosiaankin tuli kesä yhdessä vuorokaudessa. Ja siitepölyä on riittävästi, samoin tietty ukkossateiden aiheuttaman kosteuden vuoksi ystäviämme hyttysiä. Silloin on kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveitä siitepölypilviä näytettiinkin, sääliksi käy allergisia. Niitä hyttysiä on täällä ympäri vuoden, mutta ei mitään verrattuna suomalaisiin parviin, ovat siellä vielä jättikokoakin ja paukamat sen mukaisia. Uh, pitikö nyt siitä muistuttaa, kun kuukauden päästä pääsen niiden syötäväksi :(

   Poista
 12. Tänään jatkuu tuo jääkiekkojännitys. Mahdatkos yrittää seurata? Ylläri, Suomi johti juuri kun äsken sinne kurkistin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraanpa hyvinkin, kiitos netin! Suomi tosin nyt tappiolla ja kolmas erä kohta.. on se kuitenkin jännnää vaikkei suuria toiveita olekaan.

   Poista
 13. Kiva oli iloitella koiruliinin kanssa aalloissa! Kumpikas tuo urhoollinen onkaan, Tinako? Kotilomaihinnousu ei kohtaajista varmaan mukavalta tunnu! Uh. Terveisiä muuten mökiltä. Myös tontillamme pistäytyi vähemmän tervetullut vieras, nimittäin iso kyy. Se luikersi jo keskipihalla, kun isäntä sen huomasi. Katselimme sen lipumista kohti rantaa, josta se löysi hetkeksi mukavan huiluupaikan matalan lämpimän kiven päältä. Lopulta se katosi näköpiiristämme - toivottavasti ainiaaksi. Rauhoitettu otus, minkäs teet! Delilah

  VastaaPoista
 14. Tina on tuo tumma, joka vielä haluaisi leikkiä, mutta Juan ei ole yhtään kiinnostunut :)
  Hui, kyykäärmeet mökillä ei ole yhtään kivoja. Piti oikein käydä tarkistamassa tuo rauhoitusjuttu, kun siitä niin moni on sanonut. Suomessa muut käärmeet paitsi kyy ovat rauhoitettuja , Länsi-Euroopassa nekin. Kuulemma Suomella on tästä jokin erityissääntö muista EU-maista poiketen. Kyyn saa siis halutessaan tappaa jos sielu sietää tai siirtää muutaman kilometrin kauemmaksi (mitenkähän sekin tapahtuisi). Aika nopeaan niitä on paljon jos alkavat pesiytyä pihalle.

  VastaaPoista
 15. Ei mitään tyhjää puhetta tai horinaa! Melkoista hommaa siellä näyttää asuminen olla! Toki varmaan etanoihinkin tottuisi mutta, voi että, mua alkoi kutittamaan jalkapohjista. Vai että lampaita korkeuksissa...sittenhän mäkin voisin ottaa alpakoita II-kerrokseen partsille (sen terveystarkastajan kanssa, tottapa sekin heti haluaisi tulla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan nyt pari pientä alpakkaa sopii (määkiikö ne edes), terveystarkastajasta en tiedä, saakohan sellaista pitää lemmikkinään, ainakaan partsilla..

   Poista
 16. Tyhjänpäiväinen horina soitteli muistini kelloja, ei minunkaan isä siihen sortunut, ei ehtinyt. Äiti piti huolen siitä, että Mertaranta puheineen olisi ollut kilpalaulalantatilanteessa haalea muisto vain...

  Ihana ajatus lampaita kolmiossa, suorastaan hymyilyttää maalaistyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidit ne aina kannustavat ja puolustavat omiaan joka asiassa, niin se vaan on :)
   Hih, lampaita kolmiossa tai neliössä, tuoksu on varmaan sama oli muodostelma mikä hyvänsä, mutta mieluusti ilman seiniä :D

   Poista
 17. On vaan niin kiva lukea näitä raporttejasi. Ne pääsiäisjutut tuntuu joka kerta yhtä hauskoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kun piipahtelet, vaikka alkaa nämä blogiainekset jo huveta..

   Poista
 18. Kun yhdessä paikassa odotetaan aurinkoa, niin toisessa toivotaan sadetta, eikä vaihtaminenkaan auta. Aina vaan odotetaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko varmaa kuitenkin, että kun on saanut matot pestyä niin alkaa sataa vastoin kaikkia odotuksia - ainakin sen verran että hiekat tulee taivaalta alas ruskeana juovana.

   Poista
  2. Justiinsa joo: kuravettä on satanu ja kallista vettä on tuhlautunu terassin ja pyykin uudelleenhuuhteluun. Kesän olis jo kuulunu alkaa ja tuulten pysyä puhtoisen pohjoisina, mutta tänä vuonna kaikki tuntuu menevän toisin!
   Terveisin tuskastunut Suometar

   Poista
  3. Ai sielläkin asti kuravettä.. juu, matotkin tuli huuhdeltua hyvin :) Tänään alkoi sitten kesä, ovat piirtäneet pysyvän auringon taivaalle. Etelätuulia tosin on luvassa taas lähiaikoina, mutta ei onneksi sadetta samaan aikaan.

   Poista