perjantai 17. lokakuuta 2014

Mökkihöperön unelmat



Kasvavat ihan itsestään nämä meikäläisen unelmat, kukkivat ja lisääntyvätkin. Välillä pitää oikein repiä maasta irti tai reilusti leikellä ettemme hukkuisi unelmiimme. Muutama vuosi sitten, kun tuotiin täytemaata pihalle, ilmestyi sinne samalla aivan uudenlainen rikkaruohokasvusto. Mielenkiinnolla tutkin mitä sieltä minäkin vuonna nousee. Unelmien lisäksi ainakin etanoita joka vuosi yhä enemmän.

Kesän jäljiltä puutarhastani löytyi vain joko kuollutta tai ylikasvanutta, ei pahemmin mitään siltä väliltä.

Ruusut ainakin yltävät jo puiden mittaan, vaikka leikkasin ne keväällä aivan mataliksi. Samoin kiinanruusut. Kohta ei voi enää puhua puutarhasta vaan sekametsästä.

Tässä kasvatan kaalipuuta, ihan mielenkiintoista katsoa miten isoksi puuksi koristekaali voi kasvaa. Sienet siinä jo kytiksellä, ne eivät kasva puiksi, vahinko, olisin voinut ulkoilla satumaisessa sienimetsässä.

 
 Tähän istutin kirsikkapuun taimen. On se siellä keskellä vieläkin hengissä, tuo mikä-lie-lilja vaan tupsahti tyhjästä ja ryhtyi ajamaan sitä pois.  Siinäpähän kilpailevat.

Ikiviuhko on nimensä mukainen. Kukki jo ennen kuin lähdin Suomeen kesäkuussa ja kukki vielä syyskuunkin. Nyt on siementänyt ja ensi vuonna ehkä kasvaa taas uutta. Niin toivon.

Täällä on jatkunut kesä niin etten kovin montaa kertaa ole puutarhaani kauemmas poistunut. Yhtenä päivänä sentään lähes palelin, mittarissa oli vain 28 plussaa, ehdin jo toivoa... mutta ei. Nyt alan jo olla niin höperöitynyt mökkiini etten muuta enää kaipaakaan.
Tänä aamuna lueskelin blogeja ja törmäsin uusiin suomenkielisiin sanoihin mm.  koulupudokas ja  oudokki (tuntematon eli outo henkilö). Rupesin sitten miettimään, mikä olisi tällaisen kodissaan viihtyvän uusi versio, kodokki?  Vaan kun kotimurteessani ei ole d-kirjainta, voin valita forssalaisen ärrän tai tammelalaisen ällän välillä... Kolokki kuulostaa enemmän omassa kolossaan viihtyvältä, joten taidan olla se.  Mökkihöperökin on ihan sikatylsä sana, miten olisi tönöhönö. 

42 kommenttia:

  1. Mmm, minakin olen aika tönöhönö. Jos en ole ulkomailla, jonne olen ajoissa tilannut liput ja sitten on "pakko" lahtea, mieluiten vietan aikani kotona. Nytkin juuri peruin huomisen retken etelan eramaahan silla verukkeella etta on vahan tautinen olo.
    Parvekkeen kasvitkin on kesalta vahan niin ja nain. Pitaisi uudistaa. Joskus.

    Mutta kiva nahda sinua pitkasta aikaa blogissasi. Kylla naista kotioloistakin aina jotain tekstia saa aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä vähän vaikea jo vääntää tikusta asiaa, tuntuu ettei enää jaksa edes ajatella mitään. Saati sitten tehdä. Joskus-sanalle on meilläkin käyttöä enemmän kuin tarpeeksi. Minun kai pitäisi palkata piiskuri, joka sopivasti sivaltelisi vauhtiin, pakko siivittää kivasti. Toivottavasti et nyt saanut oikeasti pahempaa tautia, kaikenlaista kun on liikkeellä. kohteessa

      Poista
  2. Tönöhönö sopii mainiosti, voinko liittyä kerhoon?. Minäkään en liiku pihalta kuin asioille kerran viikossa. Puutarhasi on kukoistava , hienoja kasveja tuosta vain. Ikiviuhkon ottaisin mieluusti myös pihalleni, se on kaunis. Jos etanoista haluat eroon, ota muutama kana, ne perkaavat ylimääräiset ötökät pihalta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa kerhoon, mukava kuulla että muitakin vapaaehtoisia hönöttäjiä on maailmassa.
      Pari kanaa olisikin kiva pihalla kuopimassa, miten vaan saataisiin koira ymmärtämään ettei ole kävelevästä paistista kyse.

      Poista
  3. Terve Tönöhönö!
    Voi tuo Unelma on ihana. Just tuolla reissussa hipelöin sen siemeniä ja meinasinkin ottaa, mutta jos sekin ois kasvanut moin upeaksi, niin ei oltais ite mahduttu enää tänne. En muista milloin oisin viimeeksi nähnyt meidän kukkakaupoisa Unelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuudenkodissani oli koko seinän peittävä unelma, siksi varmaan tunnen jotain nostalgiaa tätä nopeasti leviävää kasvia kohtaan. Ei taida enää olla muodissa, vaikka tyttäreni keväällä osti taimen suomalaisesta kukkatalosta eli kyllä niitä sielläkin vielä on.

      Poista
  4. No kiva että on muitakin tönöhönöjä kuin minä. :-) Kotona on vaan niin mukavaa...

    Onpas eksoottisia kasveja. Tuo kaalipuu on kyllä söpö. Kasvavatko kaalipuut normaalisti kuinka isoiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kotona on liiankin mukavaa.. yllättävän moni näyttää viihtyvän ilman 'ulkomaailmaa'.
      Koristekaali on normaalisti sellainen maanrajassa pysyvä kaali, mutta näköjään meillä siitäkin kasvaa puu, tässä oottelen kuinka suureksi kasvaa :)

      Poista
  5. Tönöhönö on hyvä sana, se ansaitsisi paikan sanakirjaan.

    VastaaPoista
  6. Tönöhönö;D Kaikenlaisia uusia sanoja sitä ilmetyykin,pitää kai opetella ettei ole ihan pihalla.Kauniita kasveja puutarhassasi,ja tuo kaalipuu onkin jännä! Meillä on ihan vähäsen helpottanut,eilen aamulla oli jopa klo 6 aikaan 19 astetta,mutta päivisin vielä ihan hellelukemissa ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäis kai säännöllisesti päivittää oman kielensä uudissanatkin ettei jää vallan pellolle kehityksestä, muutenkin niin paljon uutta opittavaa tulee eteen joka vuosi teknisellä puolella. Vasta opin ostaan junalipun automaatista :)
      Täälläkin sentään yöt alkaa vähitellen viiletä, mutta päivälämmöt alkaa säännöllisesti kolmosella, sais jo syksy tulla.

      Poista
  7. Olipa mukava löytää päivitys täältä.!
    Miksei sitä saisi tönössään viihtyä ja kun pihassakin on lähes satumetsä!
    Ilmoittauden samaan kerhoon,kotona on hyvä olla.
    Tönöhönö on vallan pätevä sana (tai entäs tupahullu / pirttipöhkö) ? ;)
    -rusomarja-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tupahullu kuulostaa jo vähän liialta.. hm...en ainakaan vielä tunnusta. Pirttipöhkö sen sijaan vaikuttaa positiivisemmalta pöhköltä, siinä on sellaista vanhanajan tuntua :)
      Niin, miksei saisi kotonaan viihtyä. Mitähän vaaraa ympäristö siinä näkee, kun jatkuvasti joku on siitä mainitsemassa, että pitäisi ja pitäisi... heillä taitaa itsellä olla päinvastainen ongelma, kotipakoisuus :)

      Poista
  8. Saat nauttia ihanasta puutarhastasi. Meillä täällä on viimeisetkin kukat jo hävinneet, sataa tihuttaa ja pimeä tulee ennen aikojaan. Pakko päästä aurinkoon ja niin pääsenkin viikoksi, kunhan jaksan vain odottaa, marraskuun lopulla startataan.
    Kolokko on muuten hyvä sana mihin sitä ajattelit, mutta täällä se ei käy. Kolokko on meidän murretta ja tarkoittaa rumaa tai kamalaa.
    Mukavaa viikonloppua sinne. Nauti varjossa kukista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä se sade ja pimeyskään mukavalta tuntuisi. Täällä on kyllä kuuma varjossakin...
      Kolokko, onko se vähän niin kuin kolkko (ankea meillä päin) teikäläisittäin ääntäen.

      Poista
  9. Täällä myös yksi kolokki :-) Miten hienosti johdattelit tekstin tähän uuteen nimitykseen. Tämä tuntuu hyvin luontevalta ja kuvaavalta. Ikiviuhkolta voidaan lainata myös nimi, eikö me sellaisiakin voitaisi olla. Ainakin kukasta pidän paljon. Jos itselleni haen kimpun, niin aina haluan ikiviuhkoa mukaan. Ihana sini, vaikka ei olekaan ihan uunansininen :-D

    VastaaPoista
  10. Eipä tullut mieleen, mutta tosiaan ikiviuhkoja ollaan myös ilman muuta, välillä ikiviehkojakin, joskus varmaan jopa ikivauhkoja :) Kukkanakin on kaunis vaikka vähän lilaan vivahtaakin.

    VastaaPoista
  11. Tönöhönö on hyvä, kuittaa toinen vastaavanlainen. Tönöhönöisyys on ilmeisesti lisinyt nettielämän myötä. Tupa-sanasta tulisi tupakko, mutta se taitaa olla liian lähellä yhtä toista sanaa ja olla myös hiukan negatiivisempi soinniltaan. Vunukat saattaisivat keksiä heti hyviä johdannaisia. Hyvää syksyä kauniin puutarhasi keskelle. Täällä taisi alkaa talvi, koska ensimmäisen kerran aamulla jäi lumi tuohon lasten leikkikentälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, netti varmasti on lisännyt tönöhönöjen määrää, jopa nuoremmassa polvessa. Nuorilta saisikin paljon uusia sanoja käyttöönsä, kunhan sitten vaan muistaisi ne sopivan tilaisuuden tullen. Tönökki kuulostaisi mukavammalta kuin tupakko, josta tulee heti mieleen tupakkahuone.
      Olikohan jo pysyvä lumi siellä, tuskin, lämpeneväähän ne lupasivat siellä.

      Poista
  12. Pikku pesän asukkina viihdyn minäkin, mitä nyt vaihtelun vuoksi parvekkeelta kadun elämää kyttäilen ja illan viiletessä kanaalin rannalle lenkille jalkaudun. Kuten teilläkin, todella lämpimissä merkeissä on tämä Ranskan syksy alkanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt päästiin sentään kakkosnumeroihin, tosin vesisateen merkeissä mutta hyvä niinkin. Meidän parvekkeelta ei näy edes katuelämää, naapureita voi tietysti kyttäillä, mutta niilläkin on aina luukut edessä.

      Poista
  13. Kuulun selvästi heimoon! Olen kyllä nimittänyt itseäni kotikissaksi tai tupajumiksi, joka mielellään jumittuu kotiinsa, vaikka nykysuomessa on niin muodikasta väittää "jumittavansa kotona", mikä meikäläisen tiukkapipon mielestä on yksinkertaisesti huonoa suomea ja menee samaan pussiin ärsyttävän "pelittää"-verbin kanssa. Lienee vanhuusoire vai mitä sanotte? Terveisin Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitähän on iso tupajumien heimo! Jumittaa kotona, tulee mieleen että seisoo oven tulppana eikä päästä ketään ulos :) Pelittääkin on uusi sana minulle. Ja mikseiköhän kotikoira kuulosta ollenkaan samalta kuin kotikissa, minusta koirat viihtyvät paremmin kotona kuin kissat, vaikka eivät kehrääkään hyvää oloaan. Vanhuuden oireita, joo, minua risoo eniten ne v-pilkut joka välissä, kaikki muu menee jo ohi korvien.

      Poista
    2. Ei ole Saharan hiekka onnistunut sinunkaan kielikorvaasi tukkimaan - ihan samoin ymmärrän jumittamisen! Eli nykysuomeksi "ei vaan pelitä" (kunnon suomeksi "ei vaan toimi", "ei vaan pelaa" tai stadiksi "ei vaan skulaa" esim. jostain vehkeestä puhuttaessa).
      Terveisin jumiutunut Suometar

      Poista
    3. Ai joo, ei pelaa olisi minullekin tuttu, no vähän uudelleen muotoiltu tuo pelitä, ei kovin paha sentään. Uusien sanojen vastapainoksi olen huomannut, ettei nykynuoriso enää tunne vanhempia sanoja ollenkaan (esim. tänään tuli eteen tapuli), niin että tasoissa ollaan :)

      Poista
  14. Hei. Vau. Täällä pääseekin omiensa joukkoon. Terveisiä tästäkin tönöstä kaikille muillekin tönöhönöille ja kolokeille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, sinua viimeksi tönöhönöksi luulisi, ainahan olet menossa milloin missäkin päin! Mutta tervetuloa kolokkien laajaan heimoon :)

      Poista
  15. Ihanaa, tönöhönö, olipas kertakaikkiaan ihana nimi!! Kodokkia voisi kutsua kotoilijaksikin. Mun kielelläni kodokki olisi korokki, toki siitä ei kukaan tajua, mikä olisin.Voi olla etteivät muutoinkaan tiedä, mikä olen, heh. Tönöhönö on kyllä ihan must!! Saan vieraita illalla ja totesin hiljaa mielessäni, että halunnut olla vain yksin tönöhönönä. Eli erakkokin mulle sopii. Kesää teillä riittää ja sitä mukaa ihania kukkia ja kasvustoja...täällä pimeää ja märkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös siellä päin sujauteta ylimääräisiä o-kirjaimia vähän jokaiseen sopivaan väliin, ei siis korokki, muuten sekoittavat sinut korkkiin.. vaikka voisihan se olla sukunimikin, sukua vaikka Kalle-Kustaalle.. No taas tässä hönöillään, enää ei voi helteitäkään syyttää kun saatiin lopultakin ne ihanteelliset parikymmentä astetta ja maakin alkaa taas viheriöidä.

      Poista
  16. Upea kaalipuu pihassasi, Sirokko! Onko tuo unelma sama kasvi, mitä täällä Suomessa jotkut sanovat hienohelmaksi? Ihanko se villinä kasvaa siellä? Tyttäreni kutsui mopsiansa tönöpälliksi ja ääni oli niin lempeä, niin lempeä. Liekö tarkoittanut tönöhönöä. Tönöhönö- ja kolokkimerkki minullekin, kiitos! Lauloihan muuan naakkakin, että koti on paras paikka linnun sekä ihmisen. Oikeassa oli. Syysterv. Delilah

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut naakka väärässä, tönöpälli tosin kuulostaa vähän negatiiviselta sanalta, mutta mitä väliä hönötelläänkö vai pällistelläänkö... pällistely kyllä kuvaa hyvin olotilaani.
      Unelma tai hienohelma, sama kasvi, vaikka olisikin eri alalaji, villinä täällä kasvaa paikka paikoin, todennäköisesti jossain vaiheessa villiintynyt. Samaan asparagus-lajiin kuuluva parsakin kasvaa täällä villinä ihan omasta takaa.

      Poista
  17. Bravo. Tönöhönö on hyvä sana, taas suomenkieli saa lisäravinteita.
    Joko on helteet helpottannu? Täällä meni jo toinen talvi plörinäksi, maa uhkuu mustuuttaan ja taivas itkee, eikä minun pihalla kasva edes sekametsää. Sitä varten pitää lampsia ihan oikeasti metsään.
    Pidä huolta kaalipuusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläs nyt, ehtiihän se talvi tulla vielä monta kertaa uudestaan sinne. Meillekin tuli, just ihanteellisen talviset 20 plussaa, vihdoinkin! Heh, nyt aloin kuvitella, että sinä asut jossakin käkkärämännikössä...
      Olin kyllä aika yllättänyt koristekaalin kasvuvauhdista, minä kun istutin sen maanpeitoksi.. no ei kaikki aina mene niin kuin luulisi, katsotaan nyt sitten miten suureksi kasvaa.

      Poista
  18. Kaalipuu? No, kuitenkin kiva, että puutarha menestyy omin ehdoin, eikä käy, niin kuin minulle tahtoo käydä, että talvi vie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän venähtänyt koristekaali, ei oikein enää maanpeitoksi riitä :) Aika omatoiminen puutarha tosiaan, talvesta täällä ei ole pelkoa, kesä on se joka vie jos on viedäkseen.

      Poista
  19. Tönöhönö, mainiota! Ilmoittaudun joukkoon. Tuollaisesta puutarhasta en malttaisikaan poistua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa joukkoon, meitä onkin monta vaikka luulin olevani jotenkin harvinainen, mutta en näköjään edes hönöilyssä. Puutarhassa riittäisi kyllä tekemistä ympäri vuoden sen kun vain viitsisi, ei tarvitse pakosta kauemmas lähteä.

      Poista
  20. Kolokki kolahti, taipanpa ottaa käyttöön niin tutun kuuloiselta tuo tuntuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin on hyvin asiat, kun itsensä tunnistaa :)

      Poista
  21. En ole koskaan edes ajatellut jättää koristekaalia niin pitkäksi aikaa, että runko kasvaisi, kivan näköinen. Keltainen liljasi on peruvian lily
    eli alstroemedia. Kaunis ja kestävä maljakkokukkana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos liljatuntemuksesta, yritän vastedes muistaa. Olen kyllä hakenut sille nimen joskus aiemminkin, mutta eipä ole jäänyt mieleen.
      Tuo koristekaali hurautti rungon kesän aikana, aika yllätys kun tulin Suomesta, en edes tiennyt että se voi kasvaa isommaksi. Nyt mielenkiinnoolla katson miten isoksi voi tulla ja kestääkö 'talven'. Siinä vieressä oli toinen kaali, josta oli varsi katkennut ja mies vain tuuppasi sen sellaisenaan takas multaan, kasvanut on sekin uudelleen. Sen piti olla valkoinen, mutta väri muuttui vihreäksi heti kun istutettiin, ei meillä mitkään fiksummat pärjää :)

      Poista