sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Suomi-lomailua

Hups, onpa tullut pidettyä blogilomaa ja lähes tulkoon nettilomaakin. Mitä nyt viranomaisten kanssa pakkopullaa on tarvinnut yrittää.  Sen jo ehdin todeta, että puhelimella on turha yrittää mihinkään, kaikkein vähiten verotoimistoon, nopeimmin selviää käymällä paikan päällä - eikä sittenkään tuloksista voi olla varma.  Plussaa kuitenkin poliisille, passin uusiminen ei helpompaa voisi olla. Postikin on niin tarkka, että vaikka postiosoitteeni olen antanut niin epäillä pitää sitäkin. Onneksi saman sukunimisiä on Suomessa vain kolmessa osoitteessa, niiden kesken sitten arpoivat minun postini.
Ai niin, ja jos ei omista älypuhelinta Suomessa nii.... mitäh, eikö sulla ole appseja, ei sitä tai tätä - ei kuulkaa ole, olen aika out älyn suhteen.  Mutta opin sentään käyttämään lippuautomaattia.

Ja mihin se loma sitten onkaan hurahtanut? Helsingissäkään en ole ehtinyt käydä, vaikka se tuossa vieressä onkin. Onneksi on kuvia, että muistaa mitä on tullut tehtyä....

Luontoiltu on ainakin Tuusulan Ruotsinkylässä...

metsä löytyi helposta...

´Paratiisikin lopulta. Oli kyllä hyvin kätketty.

 Toinen luontoretki suuntasi Nurmijärven Nukariin, seuraten kaunista koskenjuoksua,

Vanhantammenkoski, jos oikein muistan. 


Tässä kävellään jo vähän kauempana, Vääksyn kanavan reunamilla.

ja jatketaan Pulkkilanharjua pitkin...

Sysmään asti. Vain toteamaan, että sysmäläiset eivät tiedä missä heidän Pyhän Olavin kirkkonsa sijaitsee, vaikka se on ollut paikallaan jo 600 vuotta. Hänkin, joka luuli tietävänsä, neuvoi päinvastaiseen suuntaan.Melkein sitä luuli  jo seonneensa savolaisiin kiemuroihin. 

Sysmästä pääsi sutjakasti Hartolan kuningaskuntaan.Siellä on oikein kuninkaallinen linnakin.


Linna on tosin hotellina. Ja alunperin se on ollut Ekon kartanon navetta, kauniisti uudistettu. Linnan pihalla odottelee prinssiään peltitöistään tunnetun taiteilija Joakin Sederholmin Istuva tyttö. 

 Jos vielä ymmärrän näitä numeroita, niin Linnan ensimmäinen kivi on muurattu 1776 ja viimeinen 1990.  Meniköhän oikein?

Hartolassakin on kauniita luontopolkuja, vaikka riippusiltaa Tainionvirran yli (tällä polulla tavattiin sattumalta Linnan omistajakin)...


 
 ja kaarisillan kautta takaisin. Vettähän ei Suomesta puutu, upeita koskimaisemia täälläkin. 

Lisää vettä, tällä kertaa etelämpänä.  Salossa markkinoilla.  

Kesän huimin kokemus Sipoossa Talman kiipeilypuistossa.  Voi miksi näitä ei ollu minun nuoruudessani!  Nyt jouduin jännäämään pikkunaperon pärjäämistä niska kenossa, kolmannella tasollakin natikan pää vielä kesti mutta pituus ei enää riittänyt ja pelastuspartiotakin tarvittiin. Hui sentään! 

Fyysistä urheilua tämäkin. Varastojen lajittelua kierrätykseen ja kaatopaikalle. Kolmen talon jäämistöt jälkipolville setvittäväksi, hupia vielä ensi kesäksikin. Olisi viisasta aloittaa omien tavaroidenkin setviminen jo nyt kun vielä on suht voimissaan. 

Vanhojen valokuvien läpi käymistä 30-luvulta lähtien. Onneksi alussa ei vielä paljoa kuvattu, uudempina aikoina sitäkin enemmän. . 

Huh. Lepoa ja nautintoa Järvenpään Rantapuistossa, Tämä kuuluu ehdottomasti kesään. Maiskis!

Ja nyt olenkin jo kotona Algeriassa, missä kesä jatkaa vielä kulkuaan. Vihreydestä ei tietoakaan, happea saa haukkomalla haukkoa,  tulee ihan ikävä suomalaista raikasta ja helposti hengitettävää ilmaa. Palailen nettimaailmaan vähitellen ja toivottavasti intoa riittää bloggailuunkin, ainakin blogikierrokselle lähden lähiaikoina katsomaan mitä te muut olette tällä välin puuhanneet.
Oikein mukavaa syksyä sinne!
32 kommenttia:

 1. Tervetuloa kotiin, vai pitäisikö sanoa menoa...
  Hienoja paikkoja ja maisemia löysit Suomesta. Tuttuja lähes kaikki, mutta tuolla kuninkaallisessa navetassa en ole käynyt. Komealta näytti.
  Turussa on myös tuollainen kiipeilypuisto, onneksi nuoret ja kummit kävivät siellä porukalla, ei tarvinnut mummin jännittää ja niskaansa taitaa alhaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Uuna. Tuloa tai menoa, kumpikin käy. Nuo kiipeilypuistot ei todellakaan ole tehty mummojen niskoja varten. Hulluuttani olin mennyt lapsille lupaamaan, että kyllä mummo vie, ensi kerralla jätän väliin kun en kerran itse enää pysty paikasta nauttimaan :)

   Poista
 2. Kiva että olet jälleen maisemissa mukana. Kesä meni ja aika kuluu tekee mitään tai tekee paljon. Asioiden selvittelyt aikaa vievää. Itse taidan ottaa jo Saksan passin kun en ole suomessa niin kauaa että sen saan ja täältä sen saa vain Berliinistä no se ei nyt niin kaukana ole,pitää miettiä. Upeet kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikossa passin saa ja netin kautta on helppo tilata, pitää vaan olla se R-kioski lähempänä, lähetystö tuskin sitä toimittaa minnekään eteenpäin edes Saksassa :)
   Ajan kuluminen onkin mysteeri, jotenkin venyvä käsite jos on paljon tekemistä ja kummasti kutistuu käyttämättömänä.

   Poista
 3. Kiva nähdä täällä taas postaus:) Ja lomasi näyttää olleen hyvä,byrokraattisista hommista huolimatta;D Passin uusiminen Suomessa on tosiaankin tehty ihanan helpoksi:)
  Mukavaa syksyä sinnekin;Täällä vielä kovin kuumaa mutta ainakin illalla tuntuu että ehkä se kosteus lähitulevaisuudessa häviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pitäisi valittaa suomalaisesta byrokratiasta kun tuntee algerialaisen :D Suomessa vaan kaikki toimii jo niin itsepalveluperiaatteella, ettei virkailijat ymmärrä enää edes palvelupuhelimeen vastata.
   Kosteudesta ei taideta päästä eroon, mutta läpötila on täällä jo sentään laskenut siedettäväksi.

   Poista
 4. Tervetuloa taas tänne blogimaailmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara, blogiloma tekee välillä hyvää, helposti jää pysyväksikin..

   Poista
 5. Jo olin kaivannutkin sua. Oot sitte käynnyt ihan naapurissa ja varmaan ohikin ajanut, kun olit Vääksyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ohi mentiin, pidettiin sentään vessatauko Kärkkäisillä :)

   Poista
 6. Paljon on kesääsi mahtunut, huikeita kuvia. Nuo riippusillat kyllä kammottavat minua.

  Jäämistöt ovat syvältä. Huomaani tulleeni vanhaksi, koska olen aloittanut omien tavaroitteni karsimisen...

  Tervetuloa takaisin blogimaailmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippusillathan on ihan parasta!
   Ai olet siis jo adoptoinut KonMarin - sain kuulla tästä vasta tällä reissulla- minunkin pitäisi, mutta...

   Poista
 7. Mukavasti ehdit reissatakin Suomen reissulla.

  Ei ole 30-luvulla ollut kameraa vielä monellakaan käytössä. Kaunis muoti on ollut.
  Arvokkaita ovat vanhat kuvat.

  Siinä työtä riittää selvitellä jäämistöä.
  Äitini kuoleman jälkeen Isän toivomuksesta kävin Äidin vaatteitta/tavaroita läpi heti hautajaisten jälkeen. Rinki oli naisia jotka otti kukin mitä tarvi ja loput meni jätesäkkeihin.
  Raskasta touhua oli, kun siinä itkettiin samalla.

  Tervetuloa bloggailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen paljon ennen käytiin oikein valokuvaajalla poseeraamassa. Ei tainnut maksaa ihan mahdottomia. Skannailin niitä kuvia sukulaisillekin ja ohos mitä hintavaihteluja, vaikka itsepalveluna senkin tein, pikkukaupungissa 47 senttiä kpl ja no, J-pää lisällä 1,80 e.
   Jäämistöstä vaatteet on kaikki helpoin kierrättää pois, tavaroista usein tulee suukopua. Meillä on vielä isovanhempienikin asunto entisellään tavaroineen päivineen, ollaan käytetty yhteisenä kesämökkinä tähän asti.

   Poista
 8. Hienoissa maisemissa olet taas käynyt!

  P.S. Miksi ei kiipeilypuistoja ollut minunkaan nuoruudessani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä, etkö sinäkään ole käynyt kiipeilemässä, sinähän olet juuri sopivan ikäinen (ja kuntoinen) sinne, siellä meni lähinnä aikuisia ja nuoria ja niistäkin harva kävi ihan ylhäällä. Minä olen kyllä niin katkera kun ei näitä aikaisemmin keksitty :(
   Mene ihmeessä vielä kun voit!

   Poista
 9. Voi sinua, Vääksyssä olet käynyt. Ensi vuonna ilmoittaudu ajoissa tulemme sinua tapaamaan. Kesällä olen muutaman kerran käynyt katsomassa blogiasi, että olisiko jo jotain. Yritähän olla ahkera postaaja tänne, odotan aina innolla juttujasi. Minun kommenttejani ei useinkaan näy kun on täällä antiikkiset vehkeet. Valokuituakin kai puuhailevat kylälle, mutta hirmuinen on hintansa ja joka kuukausi lisäksi 50 € ei luultavsti voida ottaa. Pärjäillään tällä mollukalla. Vanha on puhelimenikin, ei sitä enää kehtaa julkisilla paikoilla taskunpohjilta esille ottaa. Hienoa, että matkasi on taas onnistunut ja olet onnellisesti perillä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vääksyn liepeilläkö sinä asutelet, kauniit maisemat teillä, eka kertaa kävin sillä suunnalla.
   Minulla oli kesällä käytössä mokkula, joka ei kaikilla paikoilla toiminut ollenkaan, oli todella hermostuttavaa, joten en juuri netissä usein roikkunut - ja hyvä niinkin.

   Poista
 10. Oli kiva olla mukana Suomen kuvioissa, mina ehdin vain lomalla taas pyöria siella itapuolella mutta nyt tuli nahtya lanttakin taas pitkasta aikaa. Miten se loma menee aina niin nopeasti, meidankin piti menna Helsinkiin mutta samoin kun viime vuonna niin tana vuonnakin se jai valiin. Lomalainen on niiiin kiireinen. Olikin ikava sinun juttuja etta tervetuloa takaisin blogistaniaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa käydessä aika tosiaan rientää vauhdilla. Vaikka minä viivynkin siellä pari kuukautta niin ei silti ehdi, joka kerta jää jokunen ystäväkin näkemättä, mutta kaipa he ymmärtävät. Kauhiaa, jos pitäisi viipyä vain pari viikkoa, saisin varmasti stressin ja lomasta tulisi tosiaan kuten blogissasi sanoit 'epäloma'. Parissa kuukaudessa pääsee hyvin sisään kulttuuriin ja lähdön hetkellä onkin jo valmis poistumaan.

   Poista
 11. Komppaan muita:kiva kun taas postailit.Huomaatkos,että uskollisia lukijoita riittää,pitäisi tästä jotain ymmärtää ;)
  Ihailin kuviasi.Näyttää että olet löytänyt paikkoja joissa on ollut kiva kesäkeli.Jotenkin tänä kesänä niitä ei kaikille riittänyt.
  Lykkyä vaan perintöjen tsekkaukseen.
  Olen välttänyt viime aikoina ostamasta mitään mitä en tarvitse,ja hävittämään niitä mitä on tullut hankittua,mutta isännällä on kova vimma säilyttää lähes kaikki,ja lisääkin ottaa jos joku vaan tarjoaa,onneksi on eri huushollit.Toki olen koettanut vinkata ettei täältä mitään mukaansa saa mutta ei mene perille.. ;) -rusomarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Olen ihan otettu teidän uskollisuudestanne, omatuntokin tässä jo alkaa kolkuttaa.
   Minä varmaan siirryin auringon mukana, kun muistan käyttäneeni sateenvarjoa vain kerran ja kerran kastuneeni lenkillä läpikotaisin. Ja lähdin hyvissä ajoin ennen kuin talvitakin tarve iski.
   Joitakin 'perintökalleuksia' tsekassa tuli mieleen, miten monta sukupolvea ne vielä joutuvat kiertämään huushollista toiseen, ainakin niin kauan kuin jälkeläisillä on ripekin muistoja edesmenneistä, meillä neljäskin sukupolvi saa vielä hypistellä jotain isomummon vanhaa kippoa. On se vaan niin merkillistä tämä tavaran hamstraus.

   Poista
 12. Mukavaa, että olet täällä taas. Olen hieman haikaillutkin. Any way, hyvää syksyä sinne. Täällä se on ollut oikein kaunis, jopa ruskaksi heittäytyi kuitenkin.
  Huikeita kesälomakuvia fiiliksineen. Olet reissaillut minun lapsuudenmaisemissani akselilla Hartola-Sysmä. Olenhan minä Ekon kartanon viinanpolttajan talossa pari vuosikymmentä asunut, tuota riippusiltaa usein perjantaisin urheilukentällä ollessani kulkenut. Postauksesi herätti muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sinä olet asunut Hartolassa, no hienot jokimaisemat on sinulla ollut. Lapsuuden tarinasikin saivat nyt vallan eri sisällön, kun olen käynyt paikan päällä katsomassa.
   Siellä urheilukentällä käytiin vetämässä pienet spurtit, kiva kun herätteli muistoja :)

   Poista
 13. Ihania kuvia Suomesta, mutta on toki mukavaa saada sinut jo takaisin Algerian kamaralle :). Me jätimme tänä kesänä Suomen visiitin väliin, mutta odottelemme Suomesta vieraita marraskuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuljin Alger'n kautta ja tuntui jo kuin olisi ollut toisessa maassa Annabaan verrattuna, suomalaisturisteille riittää nähtävää.
   Suomen vihreyttä ja raikkautta jäin kaipaamaan, täällä on vielä niin ankean pölyistä ja kuivaa, toivottavasti saadaan kunnon talvi.

   Poista
 14. Monipuoliset lomakuvat, hienoa katsella !
  Erilaisia vesiä meillä riittää Suomessa. Minulle erikoinen on tuo kanava.
  Siltojakin on monenmoisia. Riippusilta kuvakulmineen jännittää vaikka kotoa käsin katselen.
  Sama havainto apps'eistä - ei oo tarpeeksi älyä. Heh heh :D
  Vapaampi olo kun ei haali kaikkea mahdollista itselleen. Aloin juuri lukea kirjaa Kaaoksenkesyttäjä, joka neuvoo miten päästä eroon liiasta kuormasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KonMaria, Kaaoksenkesyttäjiä... näitä riittää. Ensin on luotu kulutusmarkkinat ja nyt pitää luoda hävitysmarkkinat :) Oikeesti ihminen ei tarvitse puoliakaan siitä tavaramäärästä mitä omistaa. Sitä vaan silti kertyy aina jotain kautta vuosien myötä. Oli kyllä ihan mukava löytää äidinkin varastoista lapsena tekemiämme kortteja :D

   Poista
  2. Hyvin oivallettu tuo "hävitysmarkkinat" :)

   Minustakin on ollut mukavaa löytää kaapeista ja kellarista kaikenlaista
   unohdettua säilöön laitettua. Melkeinpä seikkailua :)

   Poista
  3. Seikkailua tosiaan. Ajatella, että äiti on säilyttänyt vanhat kirjeenikin, hauska niitä oli lukea, luin ja hävitin, vaikka vähän karvaalta tuntuikin.

   Poista
 15. Tuo saapaskuvasi herättelee meitä vanhempaa porukkaa miettimään omien tavaroidemme kohtaloa...

  Ystävä lähetti minulle muutaman vanhan kirjeeni niiltä ajoilta, jolloin asuimme Kyproksella. Liitteenä oli vanhan BIBLIAn lause, jota hän ja miehensä olivat alkaneet toteuttaa oman tavaramääränsä keskellä:
  "Toimita talos" ja uusimman käännöksen mukaan "järjestä asiasi" ajoissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä tosiaan on moneen kertaan miettinyt omankin 'talon toimittamista', ja vanhemmilla kun tuppaa olemaan vielä lastenkin muistoja varastoissa. Onneksi meillä ei ole täällä kesämökkiä, sinnehän sitä vasta olisi kerättykin...

   Poista