lauantai 9. syyskuuta 2017

Kotimaista, lits ja läts

Piti laittaa tuommoinen otsikko, edellisen jälkeen se kuvaa hyvin muutosta. Hyvinhän täällä Suomessa onkin lotissut. Annabassa kuulemma ovat kärsineet vesipulasta, joten mukavaa, että olen edelleen täällä  valuvien vesihanojen äärellä. Lämpötilojen puolesta tuntuu aivan algerialaiselta talvelta -  silloin kun se ylipäätään on tullakseen.


Mitäs täällä sitten on puuhailtu?  Ainakin kaikkea muuta kuin tietokoneen ääressä istumista. Niinä harvoina poutapäivinä on tietysti... mitäs muutakaan kuin...

                                                          ... panostettu vesisotaan.

Siellä sun täällä hyyryläisenä  kiertäessäni olen tietysti myös nauttinut luonnosta. Mukavinta se on silloin kun luontoilun voi yhdistää taiteeseen - ja kahvilaan.  Algeriassa sellaista ei juurikaan tapahdu, joten olen kiertänyt suomalaisia patsaspuistoja ja näyttelyitä - ja kahviloita.Alpo Jaakolan patsaspuistossa Loimaalla Haapojen nainen.

 Olavi Lanun puisto Lahdessa, Harmaa tammikuu. ( Kyllähän tammikuussa jo syliä kaipaakin.)

Tiirinkosken tehtaalla Tiiriössä, Hämeenlinnan lähistöllä, voi ihastella vaikka lampaita tai jos on sisustuksesta kiinnostunut niin voi käydä ostoksilla aivan ihanassa life style -myymälässä. Siitä on TÄÄLLÄ -klik- loistava kuvaus kuvineen.  Kannattaa poiketa!

Siellä on myös maittava vohvelibaari, njam, jos nälkä yllättää. 

Eräässä salolaisessa sisustusliikkeessä (Bizzarre) osui silmään vanhan päästävedettävän sängyn uusiokäyttö istuimina. Ihana! Ja kuulemma ne tästäkin muodosta saa vielä kasattua kokonaiseksi vuoteeksi tarpeen vaatiessa.


Tampereen uusi Torni oli myös käyntilistalla.  Arkkitehtuurisesti se näyttää aika sekavan tekniseltä, kuin jättikokoinen piirilevy, mutta maisemat huipulta ovat hulppeat.

Entinen kämppänikin näkyy siinä heti etualalla tuossa harmaassa kerrostalossa.  Muuten on aseman seutu muuttunut paljon niiltä ajoilta, tuskin olisin osannut enää työpaikalleni mennä - vaan eipä ihme, rakennukset on jo purettu, ei ollut Tullintoriakaan vielä 70-luvulla. 


Vertailun vuoksi halusin käydä Helsingin Tornissakin kaffella, matalampi on, mutta kattonäkymät upeita.  Tämä on SusuPetalin ottama kuva,  hän toimi oppaanani citykävelyllä. Kiitos vaan Susu kaikesta!  Yksi niitä harvoja aurinkoisia päiviä, vaan tuuli oli niiiiin kylmä. 


Jos Tampere niin sitten Turkukin. Täällä ei käyty torneissa vaan taidenäyttelyissä.  Terho Sakin suihkukaivoveistos on tässä, tosi huonosta kulmasta kuvattuna.


Art goes Logomo, nykytaiteen ryhmänäyttely. Siellä oli monenlaista tyyliä. Tässä vasemmalla Leena Nion viivataidetta ja oikealla Fabian Marcaccion Ghost paintant.  Hänen outoja materiaalivalintojaan voi klikata katsomaan TÄNNE.


Yksityiskohta Nion työstä.  Niinpä vain yksinkertaisillakin viivoilla voi saada hienoa jälkeä. Niolla on muuten mosaiikkiateljee Jokelassa (klikatkaa katsomaan),  En ole käynyt, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta. 

Wäinö Aaltosen museossa on meneillään Jacob Hashimoton uskomaton näyttely Gas giants and encertain atmospheres. 
Sitä ei voi sanoin kuvat eikä oikein valokuvatakaan, se pitää nähdä. Näyttely on siellä vielä 24.9. asti, menkää ihmeessä katsomaan. 


Hänen työnsä koostuvat  lukemattomista pienistä osista, jotka riippuvat ohuissa langoissa monessa kerroksessa. On siinä ollut näpertämistä ja että vielä saa ne kuljetettua paikasta toiseen ja kiinnitettyä näytteille. Jotkut työt kävisivät modernista ryijystä, vaan miten saisi pölyt ikinä puhdistettua.

Kesän Suomi-herkkuihin kuuluu ehdottomasti kirjasto. Pääasiassa luen jännityskirjallisuutta ja runoja. Tänä kesänä minulle lykättiin käteen rakkaustarina, jota en iki maailmassa olisi itse lainannut. Ja mikä vahinko olisikaan ollut!  Jan-Philipp Sendkerin kirja Sydämenlyönneissä ikuisuus oli aivan upea tarina Burmasta juuriaan etsivän amerikkalaisnaisen elämästä, tai paremminkin hänen vanhempiensa rakkaustarina.  Ja siihen on ilmestynyt jatko-osakin Sydämen ääntä ei voi unohtaa jo viime talvena, nyt lähden sitä metsästämään.

Kuvassa Raision kirjasto, jonka fasadia koristaa Tiina Vainion Ajan rajat. Mahtava kivipolku kuuluu osana teokseen, n. 8000 valkoista luonnonkiveä ja mustaa noppakiveä. Kaunis!Taidetta edelleen. Juhani Perälän värikkäitä töitä kävin ihastelemassa Jokioisten Tietotalolla.  Joulukuussa niitä voi katsella myös Järvenpään kirjastossa.

Paraisten ideariihessä kävin nautiskelemassa muuten vaan.  Siellä sielu lepää kellarin viinejä nautiskellen ja rökrutassa meren aaltoja kuunnellen.  Ideoita pursuaa ympärillä ja kirjahyllystä löytyy aina iltalukemista...


No niin, kesä alkaa olla kokolailla paketissa. Vielä pääsen juhlimaan sukulaistytön häitä ja syyskuun lopussa häämöttääkin jo  horisontissa Algeria.

Oikein mukavaa syksyä kaikille! 

48 kommenttia:

 1. Mahtava Suomi-loma sinulla ollut, ei haittaa kelit, kun ei tarvitse hikoilla :D

  Niin paljon paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt, esim. Alpo Jaakolan patsaspuisto ja tuo Lanupuisto.
  Tuo Nion mosaikkiateljee olisi varmaan tutustumisen arvoinen paikka.

  Turussa pitäisi kyllä ehtiä käydä ja katsoa tuo Hashimoton näyttely.

  Et sattuisi muistamaan tuon liikkeen nimeä Salossa, jossa on tuo päästävedättävä sänky?

  Oli kiva tavata ja oli vielä sateeton päivä! Harvinaista herkkua tänä kesänä.

  Mukavia häitä, lataa itseesi nyt tätä Suomen sään koleutta, niin jaksat taas etelän lämmössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on niin paljon nähtävää kesäisin, taidan olla aika janoinen noiden näyttelyiden suhteen :)
   Se kauppa Salossa on Bizzarre, lisäsin linkin tekstiin, hyvä kun huomasit että se puuttui.
   Patterini kylmyyden suhteen alkaa jo olla aika täyteen ladattu, mutta ei vielä liikaa, miinuksella en vielä ole. Tässä vielä odottelen, että Algeriassakin lukemat laskisi alle 30.

   Poista
  2. Kiitos linkistä.

   Näyttelyiden janoaminen on hyväksi, mitäpä muuta sitä tekisi suomalaisessa sateisessa kesässä! Onneksi täällä on se Museokortti, voi ympäri vuoden käydä lämmittelemässä museoissa...

   Jep, tiedän kyllä tuon tunteen, kun patteri on kylmän suhteen liian täyteen ladattu :D

   Poista
  3. Niin, onneksi on noita näyttelyitä - sisätiloissakin :)

   Poista
 2. Sinulla on ollut todella taiderikas kesä siellä Suomessa ja varmasti antoisaa kaikkinensa. Nauti nyt vielä olostasi siellä ja mukavaa syksyä myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen kesässä löytyy tarjontaa yllin kyllin elokuuhun asti, sitten siirrytäänkin jo talvilepoon. Tarpeeksi kyllä jo tulikin nähtyä yhdelle kesälle. Nyt vaan levätään :)

   Poista
 3. Hienoa etta voit viettaa noin pitkan kesan Suomessa. Ehka minakin joskus viela...
  Ja hienoa taidettakin loytanyt. Usein tama nykyajan taide menee pikkasen minun ymmarrykseni ylitse (onko sinulla tullut sellaisia vastaan?) mutta nama kuvat nayttivat mielenkiintoisilta.
  Tervetuloa sitten etelan lampoon. Sita on ainakin taalla meilla riittanyt ja riittaa vielakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikkeuksellisesti olen tänä vuonna vähän kauemmin, mikä oli ihan hyvä valinta, sillä Algeriassa niin kuin varmaan teilläkin on ollut todella kuuma kesä. Ihanteellista olisi tietty viettää puoli vuotta täällä ja puoli Algeriassa :D
   Joo, tuolla Logomossa oli sitä modernimpaakin taidetta, mihin ei todellakaan ymmärrys riittänyt, mutta oli joukossa silmääkin miellyttäviä.
   Hashimoto taas oli visuaalinen elämys, jota ei välttämättä tarvikaan ymmärtää. Teosten erinomaiset nimet kyllä selvitti paljon :)

   Poista
 4. Olet tehnyt hienon ja rikkaan kierroksen täällä Suomessa. Mukavia ja kauniita paikkoja. Mekin kävimme kesällä Tampereella Torni-hotellissa kuvaamassa. Mukavaa syksyä sinulle ja nauti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin olette tekin matkustelleet, olen kyllä välillä pikaisesti lukaissut. Monesti olen bongannut kohteitakin toisten blogeista. Nautitaan syksystä, luvassa ainakin yksi poutapäivä :)

   Poista
 5. Mainiota! Hyvä loma kauneuden keskellä ja vesisota piritstää aina :) Kiitos näistä kohdevinkeistä, tuli paljon joista en ole ollut tietoinen. Tiiriö ja Raision kirjaston kivipolku menivät heti käyntilistalle. Jokelan mosaiikki kiinnostaa myös. Nautinnollista lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on kesällä runsaasti tarjontaa, joka paikkaan ei vaan ehdi eikä kaikista tiedäkään, joskus osuu vahingossa kivaan paikkaan.
   Joo tuo kivipolku, voi että, miten kaunis, olispa kiva omassakin puutarhassa!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. No on ollut, oikea loma, vaikka säät ei ehkä niin ihanteelliset ole ollutkaan.

   Poista
 7. Kiitos hienosta taidekierroksesta. Olenkin ollut tosi laiska tänä vuonna kiertelemään, tai sitten olen notkuillut isännän perässä vanhoja autoja katselemassa.
  aaltosen museoon kiinnostaisi kyllä mennä ja vielähän ehtii. Kiitos vihjeestä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vanhat autot on kyllä taide-elämys sekin! Minun on pitänyt etsiä itselleni silmänruokaa, sitä kun niin vähän löytää Algeriasta.

   Poista
 8. Kerrassaan nautinnollinen kuvasarja katsella ! Tamperetta ja Helsinkiä aion tuosta tiigailla tarkkaan... (Tampere on synnyinkaupunkini, Hesa nykyään kotikaupunki.) Mahtavaa että olet viettänyt aikaa SusuPetalin kanssa 🙂Kiva että teit postauksen pitkästä aikaa 💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinä olet, tamperelaisia alunperin, minä ehdin asua siellä vain vuoden, kuten Helsingissäkin. Aika pihalla olen silti kummastakin. Ilman Susua olisi moni paikka jäänyt näkemättä.

   Poista
 9. Sinähän olet ehtinyt moneen paikkaan SUomen reissulla, kiva katsella kuvia:) Täälläkin niin kuivaa,ja KUUMAA! Sade nyt olisi kyllä kiva mutta sitä joutuu vielä odottelemaan. Kiva että tapasit SusuPetalin:) Oikein hyvää loppuaikaa SUomessa, ja toivottavasti kivasti viileää ennen paluuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen päässyt kivasti kiertelemään hyvässä seurassa, oikein mukava joskin viileä kesä on ollut. Ei kyllä yhtään tee mieli palata takaisin Algerian helteisiin, jotka vaan jatkuvat ja jatkuvat, ynnä sitten vesipula, auts.

   Poista
 10. Kiitos, sitä samaa itsellesi tämän melko erikoislaatuisen kesän jälkeen. Nyt tosin paistaa taas aurinko ja neitoperhoset kosailevat pihan viimeisissä kukkasissa. Tänä vuonna tuota taidetta Suomi100-teemalla on ollut varmaankin tarjolla vielä tavanomaista enemmän. Itse kuvia katselen, kiitos niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erikoinen kesä tosiaan, mutta minähän en mitään hellepäiviä odotakaan, kuivempaa tosin olisi voinut olla. Suomessa riittää kesällä tapahtumia kun vaan jaksaisi kiertää.

   Poista
 11. Kiitos postauksestasi pitkästä aikaa. Ja mikä taidepläjäys, kiitos! Itse ehdin vain Valokuvataiteen museossa Heikki Willamon näyttelyssä pyörähtämään. Terveiset Belgian alkusyksystä! Hyvää kotimatkaa, Sirokko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiuku. Joo,kohtaa pääsee lämmittelemään kotopuoleen, ei ole kyllä ikävä helteitä. Täällä olisi niin paljon nähtävää ja katsottavaa, siitä osaan nauttia kun Algeriassa ei ole juuri mitään.

   Poista
 12. Paljon olet ehtinyt nähdä ja kokea kesän aikana. Vettäkin on riittänyt. Täällä ei oikein voi kuvitella millaista on vesipula.
  Hyvää kotimatkaa sinulle kera kauniiden Suomi 100-vuotta muistojen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vesipula jossain... Tänään luin kerrostalon taululta, että torstaina koko päivän lämmitys ja kuuma vesi pois.. koko päivän, apua, ihan kauhistuin. Vaikka kylmää vettä hanasta silti tulee. Kaikki on niin suhteellista.
   Kiitos, muistoja riittää mukaan vietäväksi.

   Poista
 13. Upeita taiteellisia vierailuja olet tehnyt. Kiitos kun pidät näyttelyn meille.

  Katsoin että vohveli onkin suolainen eikä mikään makea herkku.
  Varmasti hyvää, nams lämminsavulohi, houkuttavaa.

  Hyvää syksyä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus.
   Herkullinen oli vohveli suolaisena, toki sitä saa makeanakin, jätskillä.. njam sekin. Molempia ei kyllä jaksa samalla kertaa syödä, on se niin täyttävää.

   Poista
 14. Olipas kiva lukea pitkästä aikaa mietteitäsi! :-)

  Ensin katsoin, että lohisalaattihan tuossa on, kun en huomannut vohvelia tuon kaiken alta. Suolainen vohveli kuulostaa minusta vähän pelottavalta. Pitäisi joskus rohkaistua kokeilemaan. Ilmeisesti oli hyvää?

  Olen lukenut tuon Sydämen ääntä ei voi unohtaa, ja suosittelen lämpimästi, jos et ole jo ehtinyt lukea sitä. Minulta jäi se ensimmäinen osa lukematta, kun en tiennyt että tämä oli jatko-osa sille, mutta eipä tuo tahtia haitannut.

  Aika paljon olet kesän aikana ehtinyt. Mukavaa loppulomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla vohvelia suolaisena, hyvää on. Jälkkäriksi voi sitten syödä sen makeana, jos jaksaa.
   Se kirja on vielä hakusessa, suuntaan kohta Suoomalaiseen... on sopivasti lahjakorttikin sinne.

   Poista
 15. Hienot kuvat on koti-Suomesta. Monessa mielenkiintoisessa paikassa olet ehtinyt käydä, vieläkö olet Suomessa? Ihanat olivat nuo uusiokäytetyt sängyt! Ja mahtavia taideteoksia ja ideoita, niitä ei väsy katsomaan. Hyvää syksyä Sirokko ja jos on käyntiä pohjoisempana meillekin voi aina piipahtaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä vielä pyörin syyskuun loppuun asti. Pohjoiseen asti en ole päässyt kuin pari kertaa elämässäni, niin kaukana...
   Eikö olekin tuo päästävedettävä upea, ihastuin siihen totaalisesti!

   Poista
 16. Täältä taas huomasi mitä kaikkea mielenkiintoista sitä Suomesta löytäiskään,kun vain lähtisi löytöretkeilemään! Eikä pelkää sadetta.;)
  T;reen torni on mukavamman näköinen iltavalaistuksessa,muuten on vaan harmaa möhkäle.
  Tuo Hashimoton näyttely olisi varmasti näkemisen arvoinen.
  Mukavaa syyslomailua.(Sadetta näyttää piisaavan..)
  -rusomarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kivasti taas tänäänkin kastui..
   Suomessa on kesällä nähtävää, kun vaan löytäisi kaikki mahdolliset paikat, kovin kauas kun ei pääse ilman omaa autoa.
   Tampereella pitäisi siis käydä talvella ihastelemassa tornia ja valaistuja näkymiä, ehkä vielä joskus..
   Ihanaa kun alkaa ruska-aika, vaahterat olivat jo niin kauniin punaisia! Ja pihlajat marjoineen! Koivutkin vähitellen kellastuu, on kyllä niin kaunista vaikka sitten sataisikin.

   Poista
 17. Heh, heh, kesälomaa olet todella viettänyt, blogistakin. Niinhän minäkin.
  Vauhdikasta on lomailusi ollut.Et ole joutanut löhöilemään. Minua ihan meinaa hengästyttää tuo monipuolinen taideantikin.
  Ilmat on olleet, mitä on. Kesällä tietty sataa joskus, tuskin enemmän kuin muinakaan kesinä. Ehkä hieman viileämpää on eteläisessä osin maata ollut.
  Mukavaa loppulomailuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomaa kaikella tapaa, kyllä, ei ole haitannut sade eikä vilu, menty on. Ihan mukavaa aina vaihteeksi. Nyt on vielä viikko aikaa rauhoittua ja valmistautua helteisiin.

   Poista
 18. Mutta tosi kivoissa ja mielenkiintoisissa paikoissa olet ehtinyt täällä kotosuomessa käymäänkin.
  Me ei tänä kesänä olla pahemmin millään lomareiussulla käyneet, kun olen sairastellut niin paljon ja on ollut sitten vähän kaikkea muutakin.
  Mutta sinä olet löytänyt kivoja asioita ja paikkoja!
  Siinä tampereella, kun sanoit asuneesi niin siinä lähellä kirkkoa vastapäätä tyttärenikin asui vähän aikaa, talo siinä kuvassa näkyykin.
  Ja sitä lits ja läts juttua on tänä kesänä meillä kyllä riittänyt!
  Hyvää syksyn alkua sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harakka, toivottavasti ei koko kesäsi mennyt sairatellessa.
   Ihanaa tälleen kun on aikaa kierrellä ja katsella. Ensi viikolla onkin sitten jo paluu lämpimämpiin maisemiin.

   Poista
 19. Kiva kun postasit pitkästä äikaa.

  VastaaPoista
 20. Kommenttini hävisi, niin kuin mennyt kesäkin?

  Ihania kuvia ja pikkutarinoita!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilukissi. Kaikki on katoovaista, kommentit eritoten, lentävät syksyn lehtien mukana :)

   Poista
 21. Ihastuttavia kuvia, kiva kokoelma Suomen kesästäsi.
  Mukavaa paluuta ja sopivan lämmintä syksyä sitten Välimeren etelärannalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos simpukka. Aika liikkuvainen kesä on ollut tällä kertaa, teki niin hyvää algerialaisen hiljaiselon jälkeen. Enkä ole aurinkoa kaivannut, ensi viikolla sitten odottavat lämpimämmät tuulahdukset :)

   Poista
 22. Olipa taidetta kerrakseen! Upeita kuvia! Kun mies näytti Suomesta tänä kesänä ottamiaan kuvia, hämmästeli tyttö, miten vihreää Helsingissä on. Täälläkin on siis kärsitty vesipulasta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreää kyllä on riittänyt eikä auringostakaan ole tarvinnut kärsiä :)
   Luinkin postauksiasi jonkun netin kautta, vaikka en kommentoinutkaan, harvoin olen ehtinyt linjoille.

   Poista
 23. Kyllä se 10 vuotta täytyy saada täyteen, ettei kukaan pääse sanomaan, että kesken jätti :) Anyways, kiitos kaupunki kierroksesta, tänä vuonna en Suomeen ehtinytkään joten se aukko täyttyi mainiosti kuvillasi. Joten kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä, maailmalla on niin paljon nähtävää, mutta synnyinmaa vaatimattomuudessaan on silti se ykkönen.
   Niin, kamalaa, ei parane jättää kesken, kolme viikkoa enää jäljellä...

   Poista