lauantai 17. kesäkuuta 2017

Lääh ja puh

Se on kesä. Kuukauden etuajassa. Joka kesä katselen kalenteria ja yritän ehtiä kuumuuden alta pois sinne viileään Suomeen.  Nytkin olen varannut lennot paria viikkoa aiemmin kuin tavallista. Ei se perhana riitä! Ovat ripustaneet auringon sääkarttaan aivan liian aikaisin. Vasta kesäkuu ja mittarissa asteet  nousevat pitkälle päälle 30, heinä-elokuun lämpöihin, mitä ollenkaan myöhemmin.  Pitäisi siirtyä puolivuotislomiin. Isäntä vaan ei oikein tykännyt ehdotuksestani, hänen mielestään kolme kuukauttakin on tarpeeksi. Höh. Sääliksi kyllä käy niitä, jotka näillä helteillä paastoavat syömättä ja juomatta koko päivän. 

Hortensiani eivät pahemmin kärsi helteistä, kunhan muistaa kastella.

Tänä vuonna vaihteeksi kauniin sinisiä. Ruostunut rautatanko kukkien juurella ajoi asiansa. 

Tuoksuköynnöksen pitäisi alkaa kukkia tähän aikaan, mutta siinä kukoistavat nyt vain kirvat. Vaikka aika kauniin oranssisia nämä oleanterikirvat. Pschhhh myrkkyä... 

 Ainoa hyvä puoli helteissä, luumut ehtivät kypsyä ennen lähtöäni - ja niitä riittää. Makeita ovat!

Puutarhassa ei sitten paljon muuta tapahdukaan, paitsi persikat vielä odottavat kypsymistään. Niitä en ehdi maistella.  Rikkaruohot tekevät kuolemaa, mikä tietty hyvä sekin. Vettä ei ole sadellut aikoihin eikä sitä varmaan ennen syksyä tulekaan. Maa alkaa olla kuivuudesta sementin kovaa vaikka sitä kuinka kastelisi. Kesässä ei täällä ole mitään kaunista, paitsi jos voi päivät istua hiekkarannalla ja katsella merta. Rannatkin kyllä jo alkavat täyttyä niin ettei sitä mertakaan kohta enää erota. 
Onneksi heinäkuu jo häämöttää. Tervetuloa Suomen ihana viileys, pakkaan villasukat laukkuun!


40 kommenttia:

  1. Voi miten söpöjä kirvoja, nehän on kuin jostain filmistä. Meillekin on luvattu alkuviikoksi +33C, tänään nautin kymmenen astetta viileämmästä ilmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt aloin kuvitella kirvoja jättikokoisina avaruusolioina...
      Ei kylmä sielläkään, ei taida vaan olla yhtäpitkäkestoista hellettä kuin täällä.

      Poista
  2. Ah ihanuutta, en voi kuvitella millaista olisi syödä persikoita suoraan puusta :) Kuuluu suosikkihedelmiini. Upeat hortensiakuvat. Meilläkin tuli yhtenä vuonna siniset kukat kun kaatelin piimän jämiä juurelle. Viime vuonna taisi tulla vain yksi kukka. Saa nähdä miten tänä vuonna.

    OIkein ihanaa Suomen lomaa ! Täällä on aika kiva ilma ollut pari päivää; viittä vaille helle. Ei liian kuuma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai piimää, tietty, hapanta... isäntä ei taitais tykätä, jos kaadan hänen piimänsä kukkasille.. Talvehtiiko hortensiat siellä, ei varmaan muualla kuin sisällä. Täällä ne pudottavat lehtensä syksyllä, leikkaan matalaksi ja heti kohta kasvavat takaisin lehteen.

      Poista
  3. ...ja täällä kesä on myöhässä. No tänään ollaan saatu nauttia lämmöstä...helteestä, kun varjossakin on 26,2 astetta eikä aurinkokaan paista..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo asteet siellä on jo tosi kuumia, onneksi eivät kauaa koskaan jatku. Tilaan sellaiset 21-23 heinäkuuksi :)

      Poista
  4. Oransseja kirvoja, kappas vaan! Enpä ole tuommoisia ennen nähnytkään. Mahtaakohan olla jokin paikallinen lajike?

    Melkein toivoisin sitä lämmintä tännekin, mutta en taida toivoakaan. Yksikin lämmin päivä jo riitti, kun ei meinannut saada yöllä nukuttua, kun oli olevinaan niin kuuma.

    Onneksi heinäkuu on jo ihan kulman takana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita kirvoja löytyy koko Välimeren alueelta sekä Saksasta ja Venäjältäkin, näköjään. Eka kerran ne meillekin tulivat, taitaa olla naapurin oleanterista...
      Sinähän olet tottunut Intian helteisiin...Minullekin aina sanotaan niin, mutta kroppani ei vaan ole ymmärtänyt vieläkään :)

      Poista
  5. Vauh sinun hortensiaa! Meillä se paleltui en kerinnyt hätiin, ensin oli helle ja sitten kylmää, no ensi vuonna sitten taas. Mukavaa lomaa Suomeen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo hortensia on ainoa kukka, joka meillä viihtyy ja jaksaa kukkia tosi kauan. Kaikki muut rupsahtavat muutamassa päivässä.
      Kiitos, lomaa odotellaan hiki hatussa :)

      Poista
  6. Ihan sama täällä,ollut tosi lämpimiä ja kosteitakin päiviä nyt kesäkuussa,huh. En tiedä edes jos pääsen Suomeen,viime kesänäkään en ollut. Mukavaa SUomi-lomaa sinulle:) ONpas muuten nätit kirvat,vaikka ovatkin ikäviä.,Oliskohan niitä bussipysäkin oleanteripensaissa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael. Harmi, jos sinä et pääse viilentymään muualle. Mitähän ollenkaan sitten kun täysi kesä koittaa, tämähän on vasta alkua. Leudosta talvesta saa kyllä maksaa korkean hinnan kesällä :)
      Meille nuo kirvat taisi löytää naapurin oleanteripensaasta, epäilen, eka kertaa näitä meilläkin on.

      Poista
  7. Kylla, liikaa lamminta meillakin vahan etuajassa, niin kuin Jael jo mainitsikin. Me ollaan Suomessa vaan 2.5 viikkoa, eli elokuun eka paivana taalla takaisin. Se tulee kylla olemaan taas kerran masentava hetki.

    VastaaPoista
  8. Auts, elokuu on ihan pahinta aikaa, ei voi kuin loikoilla sisällä ilmastoidussa tilassa. Tai lillua meressä, tosin vesikin alkaa jo olla vähemmän viilentävää siinä vaiheessa. Olen täällä muutaman kesän viettänyt ja aina sanonut, että sai olla viimeinen kerta...

    VastaaPoista
  9. Juu tervetuloa vaan. Juhannukseksi onkin luvattu räntäsadetta, että viileetä saat. Tähan voikin sanoa, sitä saa mitä tilaa. Mä oisin enemmän lämpimän kannalla, mut tietysi tolkku täytyy säilyä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannuksesta on vielä viikko heinäkuuhun, siinä ajassa ehtii hyvin vielä lumet sulaa :) Tolkku tntuu olevan kadoksissa monessa muussakin asiassa viime aikoina.

      Poista
  10. Ai nuo ovat hortensioita - tuttu rehu, mutta nimi on ollut hukassa, joten nytpä opin senkin! Myös oranssit kirvat ovat uutuus minulle. Hirveästi en kyllä kirvoista innostu, vaikka eivät periaatteessa elämääni hirveästi häiritse.

    Meilläkin pitelee ilmoja, joku "seksihelle" rantautunut tänne. Tänään luvassa 31 astetta. Ei haittaa minua. Olen seuraillut Suomen sääennusteita ja pohtinut kannattaako sinne mennä ollenkaan kesällä. Jos menisi suosiolla syksyllä tai talvella, niin ei tarvitsisi pettyä joka päivä toppatakissa palellessa. :D

    Mutta juu, varmaan asenteeni olisi erilainen jos eläisin oikeasti hotissa maassa, jossa sitä hottia kestää oikeasti kauemmin.

    VastaaPoista
  11. Seksihelle! Heh, kuka jaksaa, lits läts :D
    Joo, täällä riittää kesää yhtä kauan kuin Suomessa talvea, kumpikaan ei hyvä. Yritin ehdottaa systerille (Suomessa) että käytäis Englannissa kesällä, tuli suora ei missään nimessä, märkää kylmää on nähty ihan tarpeeksi :)

    VastaaPoista
  12. Ihanalta näyttää minun silmääni, mutta kova kuumuus tietenkään ei ole mukavaa. Tervetuloa vaan Suomeen; täällä harvemmin helteet haittaa : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mayo. Vielä sitä hellettä muutaman päivän kestäisi, mutta kun tietää, että samaa jatkuu melkein jouluun asti. En tiedä olisiko Suomen pitkä talvi sen parempi, täällä niin aina välillä kuvittelee, mutta kun käy siellä talvella niin mieli muuttuu, missään ei hyvä :)

      Poista
  13. Upeasti kukoistaa puutarhasi. Kyllä se 30 plussa astetta vetää veltoksi.
    Matkaillessa se ei niinkään haittaa, jos ei tarvi tehdä mitään, vaan laiskotellen voi olla.:)

    Näyttäisi olevan 10 päivän sää noin 4...14 plussa astetta mökkeilyni kohteessa. Yöllä voi mennä liki nollaakin. Joutuu lämmittämään mökkiä.
    Pakkasin lämpimiä vaatteita jo laukkuun, kesä hepenet jäävät kotiin.

    Mukavaa kesää Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se 30 on yläraja minulla, kun menee yli niin se on liikaa, ja ylihän se tässä menee koko ajan. Jestas, ei kyllä heppoista sielläkään, pohjoisnavalleko asti aiot nökkeillä, liki pakkasta!! Vaatteilla saa sentään lämmintä, helteessä ei oikein voi nahkaansa riisua.

      Poista
  14. Myös minulle +30 astetta on ihan liikaa, 10 astetta vähemmän riittää hyvin.
    Eipä ainakaan nyt kesäkuussa ole helle haitannut. Alkukesän viihdykettä ovat olleet lämmin sauna ja valoisat pitkät illat.
    Tervetuloa Suomen suloiseen suveen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, 20 on sopivan riittävä, puolipilvistä vielä. Kohtahan ne illat alkavat taas lyhetä, hassua, vaikka kesä on alussa vasta. Eikä joka puolella vielä alkanutkaan..
      Mukavaa juhannusta! Mökki Suomessa on ihan ekstraa, parempi kuin city-asunto, harkitsisin vaan kun pitäisi olla se auto (ja ajokorttikin).

      Poista
  15. Meilla taas on kesa myöhassa, taivaanrannassa on nytkin tummanpuhuvat pilvet ja sateita on luvattu useammaksi paivaksi. Olen kylla erittain tyytyvainen enka ymmarra miksi osa paikallisista on niin huolissaan asiata, olisivat onnellisia etta helteet siirtyvat. Mukavaa Suomen loman odotusta, meilla se jaa tana kesana valiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai te kuulutte vielä myöhäiseen Eurooppaan :) Sadehan tekee hyvä maanviljelijöillekin, sopivassa määrin. Yleensä tähän aikaan jos sataa, niin sitten kaatamalla ja pellot tulvaan asti. Putsaisi kyllä mukavasti hiekat ilmasta, alkaa jo olla raskas hengittää.

      Poista
  16. Kohtuus kaikessa,ilmoissakin.Täällä media aina hokee,että kohta saadaan helle.Kuka sitä haluaa?
    Nykyään vain kun tuntuu tuulevan "aina",niinpä jopa se 20-22 on ajoittain aika viileätä
    Täällähän sanotaan,että jos on leuto talvi niin sitten on kylmä kesä.
    Siellä on sitten vähän eri lailla? Vai ymmärsinkö oikein?
    Mahtavat hortensiat!
    Aah,luumuja ja persikoita suoraan puusta!On ne åaljon parempia kuin tänne tuodut,kun ovat saaneet kypsyä kypsäksi.
    Ihanaa Suomi-lomaa sulle,- sitten kun sen aika on-.
    -rusomarja-

    VastaaPoista
  17. Täällä oli pitkä ja sateinen talvi (leutohan se on aina Suomeen verrattuna), kevättä ei juurikaan (paras vuodenaika 20-24), tuli kesä kerta heitolla. Ja sitä samaa jatkuu pitkälle syksyyn.
    Oman puun hedelmät on todella ihan erilaisia kuin tuontitavara. Tännekin tuodaan nykyään hedelmiä ulkomailta, oman maan tuotteita saa vain silloin kun on niiden aika. Vaikka melkein kyllä ympäri vuoden saisi jotain.
    Mukavaa kesää sinullekin, toivottavasti ei tarvitse sentään lunta lapioida.

    VastaaPoista
  18. Kernaasti tuommoiset kukat ja luumupuut saisi kasvaa minunkin pihallani, mutta helteet voivat olla jossain muualla ja ovatkin kyllä.
    Mulle riittää nää noin 10-20 asteen kelit, silloin jaksaa tehdä jotain, jos sattuu innostumaan muuten.
    Tervetuloa vain vilvottelemaan Suomeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin mieliisti lähettäisin helteet muualle, mutta voin lähettää vain itseni :) 20 astetta olisi se paras vaihtoehto.

      Poista
  19. Ihania nuo hortensiasi - tuollaisia pitääkin harkita omaankin pihaan! Tällä suunnalla taas on satanut yllättävän paljon - melkein joka päivä kesäkuun alussa, mikä on tehnyt ilmasta ihanan raikkaan. Vasta nyt on alkanut olla muutamia hellepäiviä. Mukavaa Suomen lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just luin lehdestä, että tämä itäinen Algeria on kärsinyt kovista helteistä ja kuivuudesta enemmän kuin muut osat. On tainnut kerran vähän ripeksiä vettä sitten huhtikuun. Onnekkaita olette. Nyt on luvassa sellaiset 40 tulevalle viikolle, huh.
      Hortensiat viihtyy hyvin ja kukkivat kauan, kannattaa ajatella puutarhaan. Ei meillä oikein muut kukat viihdykään, ruusutkin käyvät vain nopeasti kukassa ja kuihtuvat pois pikapikaa.

      Poista
  20. Huh, hellettä...jep, jep, tervetuloa Suomeen, täällä ei tarvitse hikoilla.
    Olen ollut muutaman päivän reissussa, nyt vasta luin tämän kuuman juttusi :D

    Ramadan noissa lämpölukemissa on kyllä rankkaa. Ilman ruokaa vielä voisi kuvitella itse pärjäävänsä, mutta juominen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ramadan onneksi loppuu sunnuntaina, helleasteita on luvassa aina vain lisää ja lisää. Kyllä vetää pinnan tiukalle, kohta pitää kai suunnitella lopullista ilmastopakolaiseksi lähtemistä.

      Poista
  21. Hyvää juhannusta Sirokko 💜
    ja tervetuloa tänne Suomineidon viileähköön syliin, voi olla sitten jo lämmintäkin. Nyt on vähän koleampaa... ehkä joku 12 astetta, mutta ei onneksi pakkasta kuitenkaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä en valittaisi niistä pakkasasteistakaan... Mutta ei voi syyttää kuin itseään, miksi pitää väkisin muuttaa tämmöiseen kuumaan maahan, kun ei kuumuutta edes siedä, aika masokistista.
      Mukavaa juhannusta teillekin!

      Poista
  22. Luulin jo sinun tulleen Suomeen. Täällä ollaan oltu kevään kanssa pari viikkoa myöhässä. Vain muutamasta lämpimästä päivästä olemme saaneet nauttia. Toivottavasti sinä tuot lämmön tullessasi.

    Tervetuloa vaan ja turvallista matkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös se meteo vähän niin näyttänyt, että kuun vaihteessa lämpö takertuu lentokoneeni siipiin, pehmeä lasku siis luvassa. Varmaan ehditte vielä hikoillakin :)

      Poista
  23. Tervetuloa tänne Suomeen! Luonto on nyt niin kaunis, aivan hurmaavaa vihreyttä. Viileää on, mutta vaatetta ylle, sinnikästä yritystä aina sateen välissä ulos.Iltataivaat ovat upeita! Ali

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen kesä on todella kaunis, se on tosiasia, tuli sitten taivaalta mitä hyvänsä. Kiitos Ali.

      Poista