maanantai 30. syyskuuta 2013

Tökkii

Jepsjeps. Sitä luulee (vieläkin), että syksy tulee ensimmäisten sateiden myötä. Yhtä turhauttava luulo kuin Suomen kesän odotus. Parin viikon sateiden jälkeen helle jatkuu. Parvekkeen saunamittarini näytti tänäkin aamuna 32, sanoo sivupalkin lentokenttämittari mitä hyvänsä, minä uskon suomalaiseen saunaan. Ja omaan kroppaani, joka kieltäytyy yhteistyöstä heti kun lukemat lähtevät kolmosesta. Lenkkeilty on siis lähinnä vain autolla. 
Ja puutarhassa. Siellä on pakko pysyä liikkeessä, sillä elo-syyskuu on pistävien kärpästen aikaa. Iskevät kiinni heti kun liike pysähtyy. Argh. Varmaan olenkin jo saanut niiltä jonkun aivotuhotaudin, kun päässä humisee pelkkää tyhjää.

Varsinkin tämän  'ämpärin paluu' -kauden jäkeen humisee oikein pahasti. Kuka-joku-älykääpiö olikaan käynyt sulkemassa vesisäiliön täyttöhanan! Arvaan kyllä kuka.  Viiden kuution vesimäärän kuluttamiseen kuluu jonkin aikaa, ettei niin suuri ihme jos alkuperäinen tarkoitus onkin unohtunut kesken kaiken. Sitten vaan yhtenä päivänä hanat korisivat tyhjää ja vessanpytty yskähti nolona. Meidän tuurillamme ajoitus osui tietenkin kaupungin vedenjakelun katkolle. Niistähän ei täällä varoiteta, ovat jokapäiväisiä, tällä kertaa useampi päiväinen. Auts.
Kun ei olla vuosikymmeniin kärsitty vesipulasta kiitos säiliön, ollaan unohdettu mitä on elää kanisterivaltiossa, lahjoitettu kaikki kanisterimmekin kiertoon. No yhden jälkeen yöllä elin vielä toivossa ja kävin kurkkaamassa puutarhan hanaa, sieltä tiputti tuskin näkyvä noro, ei tarpeeksi kiipeämään säiliöön asti. Arvatkaapa vain kuka siellä sitten vietti tunnin verran odottaen yhden ämpärin täyttymistä. Seuraavana yönä käytettiin jo kaikki talon ämpärit ja pesuvadit. Ja päästiin siihen alkuperäiseen tarkoitukseenkin eli vesisäiliön vuosittaiseen puhdistukseen.
Kolmen päivän ämpäritehtailun jälkeen kaupunki avasi hanansa.  Siinä vaiheessa vesipumppumme petti. Kiva kiva. Vettä säiliössä mutta ei pumppua millä sen sieltä saisi ylös. Ämpärisessio jatkui vielä pari ylimääräistä päivää. Rupesin jo vakavasti miettimään huussin rakentamista puutarhan perälle.


Äärimmäisyydestä toiseen. Mösjöö on sen alan ekspertti. Ei voisi elää ilman televisiota, ei edes nukahtaa ilman telkkarin tuudittavaa vaikutusta. Tietysti pitää myös kokeilla kaikki kuvalliset mahdollisuudet, joita on tarjolla. Nyt sitten tuijotetaan lasit päässä ruutua. Tai kuka tuotakin turhuutta tuijottaa ja kuka ei.

Joku muu lähetti itselleen laatikollisen ilmaiskirjoja ja takaa äidinkielensä pysyvyyden ainakin passiivisessa muodossa. Ehkä näistä on paikkausaineeksi niihin aivotuhoihinkin..


16 kommenttia:

 1. Voi mahoton tuollaista vesikatkosta....täällä, kun joskus ollut muutaman tunnin kestävä on jo tuntunut, että eihän tästä mitään tule...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kinkkistä, varsinkin kun ei ole osannut varautua. Suomessa sentään varoitetaan etukäteen mahdollisista katkoista. Ennen säiliöaikaa vettä varastoitiin kaikki astiat täyteen. Ei täällä edelleenkään saa hanasta juoksevaa vettä kuin yleensä aamupäivisin, siksi nuo säiliöt ovatkin elintärkeitä.

   Poista
 2. Voi kauhistus,noin monta päivää ilman vettä ja vielä helteessä! Toivottavasti nyt on pitkä aika ilman katkoksia.
  Meillä oli aikaisin aamulla,kun nousin klo 6 aikaan,vain 20 astetta mutta päivällä lämmintä ja keskiviikkona kuulemma taas tosi lämmintä...Mutta illat ovat jo erittäin siedettäviä ja kivilattia tuntuu kylmältä...
  3D-vau!

  VastaaPoista
 3. Nyt kun taas saatiin säiliö täyteen ja uusi pumppu, niin on maailma mallissaan. Siitä riittää vettä pitkienkin katkojen ajalle. Täällä on vesi jatkuvassa säännöstelyssä. Onneksi on sähkö pelannut, muuten oltaisiin hikoiltu ilman ilmastointiakin. Hellettä näköjään jatkuu, eikä yötkään ole olleet vielä kunnolla viileitä.

  VastaaPoista
 4. On siellä lämmin olo olla ja ilman vettä vielä!
  Mutta onneksi nyt on tilanne taas hallussa.
  Kyllä sen veden puuttumisen huomaa, kun sitä ei ole, ei oikein millään muulla voi edes itseään pestäkkään. Kaupasta saa juotavaa kyllä, mutta se pesuvesi ja vessassa käynnit siittä tekeekin hankalia juttuja.
  Meillä on tällähetkellä ulkona lämpöä vain +5 astetta. Kyllä saa jo hakea takkia yllensä, kun ulos lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin ne vessakäynnit..eipä tule ajatelleeksikaan kuinka monta litraa siihenkin päivässä normaalisti kuluu.
   Oi oi, syksy on siellä tosi kalseaa aikaa, meidän talvi. Sitä tässä saadaan vielä odotella, luumupuukin luuli jo talven menneen ja aloitti uuden kevätkukinnan.

   Poista
 5. Onpa ollut epäonnea vesiasioiden kanssa. Toivottavasti sitä vettä tulee nyt jatkossa paremmin! Vettä tulee pidettyä itsestään selvänä asiana, mutta mulle jo puolen päivän olo ilman vettä olisi kauhistus...

  Hih, huvittivat nuo 3D-lasit. Itse olen kerran yhden elokuvan katsonut niiden kanssa (teatterissa), ja totesin, että ei ole mun juttu ollenkaan. Tuli jotenkin huono olo, ja muutenkin tuntui hassulta, että pitää katsoa jotain lasit päässä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauan kuin säiliöön menee vesi ja tulee pois on hyvä :) Ilman sitä täällä tosiaan saisi ajoittaa kaiken tekemisensä muutamaan tuntiin aamupäivästä, niin kuin moni kerrostaloasukas joutuu tekemäänkin. Tottumuskysymyshän se vaan on, kinkkiseksi se menee vasta kun katko kestää useamman päivän. Ei parane olla mikään superhygieenikko :)
   Joo siis tuo 3D on ihan turha kapistus, en minäkään pysty kauaa mitään katsomaan, huono olo tulee aika pian. Saman näkee kyllä ihan tavis kuvanakin ja vielä voi nauttiakin siitä.

   Poista
 6. Syvät sympatiani! Itselläni on vielä tuoreessa muistissa 3000:n asukkaan Merihaan runkoputken murtuminen, jolloin jonotimme kaikki vetttä ämpäreihimme paikalle hälytetyistä tankkiautoista noin viikon ajan! Kyllä siinä käsivarret venyi! Siitä lähtien olen joka ilta täyttänyt pari kannullista vettä tiskipöydälle, että olisi edes juomavettä, aamukahvivettä ja vielä vettä edes hampaiden pesuun. Toista kertaa minua ei herätetä "housut kintuissa"...
  Terv. Suometar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 3000 immeistä vesijonossa, vau!! Tankkiautot kyllä kiertää täälläkin jakamassa vettä kerrostaloalueilla pidempien (tosi pitkien) katkojen aikana. Mutta että sielläkin on sellainen koettu! Pullovettä sentään saa kaupasta juomavedeksi ja hampaiden pesuun, mutta ei sitä oikein vessanpönttöön raaski kaataa.. Minullakin oli ennen tapana täyttää yksi kanisteri joka päivä varmuuden vuoksi, seuraavana päivänä käytin sen kukkien kasteluun ja täytin uudelleen, pitääkin ottaa se tapa uudelleen käyttöön. Olisi ainakin aamukahvivesi aina valmiina.

   Poista
 7. Jos on aivotuho ja pää tyhjää täynnä, niin sehän on hyvä juttu, silloin voi täyttää tyhjän tilan valitsemillaan mukavilla asioilla ;)

  Vesirumbanne on kuin Selviytyjät-sarjasta, siinä hauis kasvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin luulin, että tyhjää voi täyttää uudestaan.. miks tuntuu siltä ettei kannettu vesi pysy kaivossa :(

   Poista
 8. Hyvä, että vesiongelma on saatu kuntoon.
  Nyt voit vaikka keskittyä nautiskelemaan muhkeasta kirjapinostasi.

  VastaaPoista
 9. Kirjapino tulikin tarpeeseen, kun helle vielä jatkuu eikä oikein muuta jaksa kuin löhötä.

  VastaaPoista
 10. Meillä lapset haaveilevat tuollaisesta 3D-telkkarista. Saapa nähdä, heltyvätkö isän kukkaron nyörit :). Minä taas haaveilen tuollaisesta kirjapinosta - jo nyt oltuani täällä vasta parisen kuukautta! Olenkin muuten ihmetellyt, miten ihmeessä olet säilyttänyt suomenkielen taitosi noin valtavan hyvänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyn joka kesä Suomessa, ja blogit pitää suomenkieltä hyvin yllä, ja skype, mutta kyllä huomaa, että alkaa olla sanat puhuessa hukassa. Se 3D telkku, no jaa, minä en tykkää, mies katselee joskus. Ei riitä että on telkku, pitää olla sopiva dvd laitekin, sillä telkusta tulee tosi vähän mitään 3D ohjelmaa.
   Heh, minäkin muistan, että alkuaikoina oli ihan hirveän ikävä luettavaa, kirjoja ei juuri ollut myynnissäkään. Opin ranskan lukemalla appiukon Simenon-tuotannon läpi :) Minulla on enimmäkseen englanninkielisiä pokkareita, suomalaisia olen tuonut jonkun verran vasta parina viime vuotena.

   Poista