sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Vanhan kierrätystä

Tuolla otsikolla voisin kirjoittaa itsestäni ja siitä miten tulin kierrättäneeksi itseäni talosta taloon kesäisessä Suomessa kuin entisajan ruotumummot. Niin siinä käy kun ei omista omaa kattoa. Ymmärrän varsin hyvin vesivahingon vuoksi evakossa kiertelevää ystävääni (terkkuja vaan, jaan tunteesi!). Vaikka majoittajat eivät valitakaan, niin silti sitä tuntee itsensä aina vähän ylimääräiseksi toisten huusholleissa. Mitenkähän muut ulkosuomalaiset ovat majailunsa järjestäneet?  Itse asiassa ongelma ei ollut sama silloin kun omilla vanhemmilla vielä oli tilaa majoittaa, olivat ihan tyytyväisiä kun saivat kadonneen lampaan takaisin tarhaan vähäksi aikaa. Olisivat vieläkin, mutta tilasta on puute. Haaveissani olisikin saada kämppä Suomesta, mutta pitää kai ensin kehitellä haave lottovoitosta, tehdä edes se ensimmäinen lottorivi.

 No ei nyt kuitenkaan pitänyt puhua itseni kierrätyksestä vaan kuvien. Aloin purkaa saalista kamerastani ja huomasin, että ai ai miten onkin jäänyt vallan postaamatta entisestä koulukaupungistani Forssasta, missä sentään vietin koko nuoruuteni Finlaysonin tehtaanpiippujen välissä. Anteeksi vaan, nyt sitten tuleekin paljon kuvia, vien teidät 'jokiristeilylle'. 
 

Vaikka olen asunut useammassakin kaupunginosassa, niin aina väärällä puolen jokea. Piti siis etsiä silta, jota kautta olisi lyhyin matka kouluun. Tämä silta oli silloin toiminnassa olevan kutomon alueella, kauttakulku asiattomilta ehdottomasti kielletty. Sieltä kuitenkin hurautettiin pyörillä porttivahtia väistellen ja  huuteluista välittämättä  tehdasrakennusten välistä, sillan yli ja toisesta portista ulos. Oikaisi huomattavasti.

Loimijoki jakaa Forssan keskeltä kahtia ja yhdistää samalla Finlaysonin kaksi tehdasaluetta, kutomon ja kehräämön. Kutomon rakennukset ovat nykyään kauppakeskuksena.

 Uusi silta, uusi sisääntulotie, uusia asuinalueita. Kaupunkikuva on muuttunut paljon sitten minun päivieni. Saattaisin jopa eksyä.. Joen juoksua seuraten kehräämön suuntaan seuraava silta on kävelysilta. Viimeksi kun tuon ylitin, siinä oli muistaakseni vielä kapearaiteisen kiskot.  Saatan muistaa väärinkin. Forssa-Jokioinen-Humppila -rautatiellä  lakkautettiin henkilöliikenne jo 50-luvulla, mutta tavarajuna kulki vuoteen 1974 asti. Tehdasalueiden välillä kulki vielä senkin jälkeen sähköveturi.  Ja Jokioisillahan kulkee vielä kesäisin höyryjuna, viimeksi olen ollut sen kyydissä kun omat lapset olivat pieniä. Pitäisikin viedä lastenlapset joskus ajelulle..

  Joki jatkaa matkaansa kohti keskustaa. Tällä tiellä ei pahemmin parane horjahdella..


 Tullaan Saunasillalle, joka on saanut nimensä sillan kupeessa joen oikealla puolella sijaitsevasta Finlaysonin saunasta ja pesulasta. Tämä kevyen liikenteen silta oli kakkoskotini koulutienä. Keltaisessa rakennuksessa joen partaalla on 1906 rakennettu Elävien kuvien teatteri, Suomen vanhin edelleenkin toimiva elokuvateatteri,  jossa vietetään kesäisin kansainvälisiä mykkäfilmifestivaaleja aidossa ympäristössä elävällä musiikilla säestettynä. Kannattaa käydä kokemassa.

Sauna ja pesula on rakennettu niin lähelle jokea, että on kierrettävä ne vähän ylempää, jos ei halua vaihtaa toiselle rannalle. Kumpikin rakennus on kunnostettu, toinen on asuntoina, toisessa on liiketiloja.

No niin, mutkan jälkeen ollaankin tultu jo kaupungin pääväylälle, Koskisillalle, ollaan ihan ydinkeskustassa,  eipä tästä kulmasta katsoen uskoisi. Sillan takana näkyy vanha kivisilta, joka toimii kevyen liikenteen väylänä.

 Samaisen kivisillan kautta kulki kolmoskotini koulutie. Forssa on puistojen kaupunki ja pyöräilijän paratiisi kesällä, täällä pääsee liikkumaan lähes pelkkien puistojen kautta ympäri kaupunkia. Mahtavatko asukkaat itse sitä tajutakaan, kaikki vaan huristelevat autolla huomaamatta yhtään mitään. 

Kivisillalta katsoen ollaankin jo tultu kehräämön alueelle, joka toimii kaupungin kulttuurisena keskuksena. Tässä kohden on taas erottava joesta vähäksi matkaa ja kierrettävä rakennukset pihan kautta.
 

Niiden takana kehräämönrannassa kelluu joessa entinen hinaaja, nykyinen ravintolalaiva Jannu. Vai oliko sillä joku uusi nimi... kellui kuitenkin ja ravintolakin oli entisellä paikallaan.

Kehräämönranta on Kuhalankosken patoaluetta. Koskessa oli voimalaitos, joka ennen tuotti virtaa tehtaalle. Nykyisin pato säännöstelee Tammelan Pyhäjärven vedenpinnan korkeutta. Tänne asti voisi siis tulla vesiteitse Tammelasta, yhdestäkään jokiristeilystä en ole kuitenkaan koskaan kuullut. Harmi. Täältä olisi kiva jalkamiehen puksutella paatilla vaikka takaisin sinne kauppakeskukseen mistä lähdettiinkin..

 Patosilta ja koski alajuoksulta katsottuna. Täällä näkee aina kalastajia virvelöimässä, joten kai sieltä jotain kalojakin nousee. Parkkipaikalla pidetään kesäisin konsertteja, rinne on pengerretty kivasti istuimiksi. Kävelytie nousee siis tänne ylemmäksi ja jatkuu Wahrenin puistoon.

Joki sen sijaan jatkaa matkaansa kohti vähän matkan päässä olevaa Vieremän koskea ja sieltä Jokioisille vähän isompiin koskiin päätyen lopulta Kokemäenjokeen. Minä taas kierrätin itseni takaisin majapaikkaani.

45 kommenttia:

 1. Kauniin vihreää on Forssassa kuviesi perusteella.En muista olenko siellä koskaan käynyt...
  Minulla on vähän sama ongelma....Pojan ja miniän kämppä on pieni ja miniä ei kauheasti tykkää jos olen enemmän kuin pari päivää...Eli muutaman ystävän luona minäkin kiertelen,ja samoin olisi kiva sellainen lottovoitto,jotta saisi jonkun pienen kämpän Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla ei sitten ole ystäviä Forssan suunnalla, joissa majailla pari päivää :) Ihan kaunis kaupunki kesällä. Tosin jos lottovoitto tipahtaisi niin tuskin sieltä sentään asuntoa ostaisin, pääkaupunkiseudulle taitaisin asettua ja vuokraisin kämppääni opiskelijoille talveksi. Hi, kaikki on jo suunniteltu, nyt vaan sitä rahaa odottamaan.. Vai pitäiskö meidän satsata jonkinlaiseen ulkosuomalaisten yhteisasuntolaan :)

   Poista
 2. Onpa viehättävä kaupunki tuo Forssa ! Todella ihanat kuvat. Kannatti tulla käymään :)

  VastaaPoista
 3. Ai joo, piti vielä kertoa. Eräs ystäväni on Forssasta ja päätimme kurillamme alkaa meilatessa kirjoittaa englannin kielen mukaisesti Phorssa. Siitä seurasi että aina tavatessamme olemme sen jälkeen ääntäneet Phorssan pöhähtävällä Pheellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah taidan ottaa tuon sanan käyttööni, kuulostaa paljon paremmalta kuin Vorssa :)

   Poista
 4. Kiva oli käydä vorsasa, se onkin aina tullut ohitettavaksi sujuvasti. Kauniille näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä onkin erinomaisen hyvät ohikulkutiet, läpikin kyllä pääsee :)

   Poista
 5. Kiitos Forssa-kierroksesta! Onkin mulle ihan täysi tuntematon paikka - niin kuin moni muukin kotimaan paikkakunta, minkä tulin huomaamaan tämän kesän aikana. :-)

  Kyllä on vihreät maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskeluaikana tuli reissattua vähän enemmän Suomen kaupungeissa, silloin tosin intressit olivat vähän toiset. Nyt on mukavampi suunnitella reissuja niin,että matkalle osuu jotain tiettyjä kohteitakin katsottavaksi. Kun vielä olisi oma auto.. hmm.. asuntovaunu ratkaisisi asunto-ongelmankin. Ai niin mutta pitäisi olla se ajokorttikin...

   Poista
 6. Mukava kierros, entisessä kotikaupuungissasi...joki täynnä ihania siltoja...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siltoja ei välttämättä edes huomaa ellei niihin ala varta vasten kiinniittää huomiota.

   Poista
 7. Sillat ovat ihania!

  Pitäisi joskus käydä Forssassa, olen vain läpi ajanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sentään läpi eikä ohi... Kannattaisi pysähtyä ainakin Kehräämön alueella, siellä on museoita, näyttelyitä ja kirjastokin (eli ilmainen vessa).

   Poista
 8. Joki on upea, niin vehmas. Ja ne heijastukset.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se tosiaan kauniin vihreää kesällä, heijastukset peittävät sopivasti veden ruskeutta.

   Poista
 9. Minun lapsuudenystäväni asuu Forssassa, osoitteessa Rantapuisto, kaunista paikkaa. Ehkä ensi kesänä ehdimme käymään, jos lähdetään autolla Suomeen. Minä en oikein tykkää asua toisten nurkissa (kala ja vieraat alkavat haista kolmantena päivänä) ja olen ollut usein hotellissa, mutta enhän mä olekaan siellä kuin muutaman päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantapuisto olisi alkanut heti tuon viimeisen patosillan toisella puolen, sielläkin vielä pari siltaa olisi ollut, mutta en jaksanut niin kauas. Tässä onkin sitten katsottu sinulle lenkkipolku valmiiksi, jos sinne asti ehdit. Forssalaiset itse käyvät lenkillä umpimetsissä :)
   Heh, melkein kuin anopin sanomana tuli tuo kala ja vieraat, kolme päivää on täälläkin se vierailun maaginen raja, sen jälkeen saa siirtyä keittiön puolelle hommiin. Tietty sitä voisi ajatella vuokraavansa jo oman kämpänkin pariksi kuukaudeksi, mutta se ei näytä olevan siellä yhtä helppoa kuin Euroopan puolella.

   Poista
 10. Tiirasin kuvat erityisellä hartaudella, josko olisin päässyt johonkin kuvaan mukaan :). Ei näkynyt. Edustavia kuvia olet saanut ja muutama on hauskasta kuvakulmasta. Itselle ovat kovin tuttuja kaikki puistot ja kevyen liikenteen sillat, kun en autoile ollenkaan.

  Forssassa on muuten firma, joka vuokraa kalustettuja asuntoja lyhyemmäksi aikaa. Hinnasta ei ole tietoa, mutta ei varmaan mahdoton, kun niissä aina joku näyttää asuvan.

  VastaaPoista
 11. Ei kyllä tarvinnut väistellä ihmisiä tuolla matkalla :) Aika silmättömästi näitä kuvia räpsin, kunhan sain siltoja näkyviin puitten keskeltä. Tuolla kulkeissani mietinkin missä päin sinä ruukaat käydä kuvailemassa ja minkälaisen kuvakavalkadin saisitkaan aikaan paikallisista kohteista, siitä vaan kaupungin puistoja kuvaamaan.
  Olenkin silmäillyt joitain alivuokralaiskämppiä, en tosin Forssasta, aika homma näyttää olevan sopimusten kanssa ja pitäisi aina tietää etukäteen oleskeluajatkin, suurimman aikaa kun olen kuitenkin pääkaupunkiseudulla. Mutta ihan hyvä tietää että silläkin suunnalla olisi, jos joskus tarve vaatii.

  VastaaPoista
 12. Hienoa kaupunkimaisemaa. Silmänruokaa ja liikuntaa samassa paketissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kaupunkikuvia :) Ihan miellyttävät kilometrit tosiaan noissa maisemissa.

   Poista
 13. Olipas kaunis kierros. Phorssa on minulle täysin tuntematon paikka enkä taida tunteakaan ketään sieltä tai sieltä kotoisin olevaa. Meillä on koti myös Suomessa missä lomailla rauhassa oman perheen kesken. Muuten suomireissut olisivat kyllä rankkoja isolla perheellä, kun ei noin vain toisten nurkissa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin kivasti asiat, asunnot kahdessa maassa, vielä kaupungissa. Eipä koko perheen voimin usein mahtuisikaan kenenkään nurkkiin. Yhdelle ihmisellekin jo tuottaa vaikeuksia löytää se sängyn paikka. Varsinkin kun viipyilee niinkin pitkään kuin minä eikä haluaisi koko aikaa olla lastenkaan riesana.

   Poista
 14. Vorssalaiset kuulemma käyttävät ähvää vain yhdessä sanassa, ja se on pesufati :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä hassua, kun Forssa on ruotsinkielisten perustama ja Forssan kieli paljolti siitä väännettyä suomea. Eivät osaa sanoa geetä ja beetäkään, minulla on vieläkin vaikeuksia niiden kanssa, :D

   Poista
  2. Kuuluuko teille Youtube? Jos toimii, niin katsopa Juice Leskinen ja Ängängäng:
   KLIKKAA TÄSTÄ

   Poista
  3. Hah ha, kuulostaapa hauskalta, lapsillani oli pienenä vaikeuksia tuon kanssa. Minullahan ei, hallitsen täydellisesti änk-äänteen.

   Poista
 15. Viihtyisän näköistä kaupunkia, kun on luonnon helmaa jäljellä.
  Punatiili on kaunista vihreyden keskellä.

  Vesistö antaa potkua valokuviin kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ehdottomasti pikkukaupunki-ihminen, kun kaipaan vihreyttä joka paikkaan :) Onneksi tuolla ovat säilyttäneet tehdasrakennukset uusiokäyttöön, ne ovat ehdoton suuri osa kaupunkia, punatiili sopii niihin hyvin.

   Poista
 16. Leppoisan kietokävelyn tarjosit kesäisen kauniissa kotimaisemissasi ja samaan aikaan ikkunan takana syksyn ensimmäiset räntähiutaleet uhkailevat talven tulolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Räntää, uh... täällä tuli kivasti ukkosta ja vettä pari viikkoa, mutta nyt näyttää taas kesä jatkuvan ja neljää kymppiä lähennellään seuraavina päivinä, ääh.

   Poista
 17. Hienoja kuvia! Onpa Forssa nätti kaupunki! Mekin olemme tainneet aina ajella ohi, vaikkakin tuo kehräämön alue on kovin tutun oloinen. Ehkä vanhat tehdasmiljööt usein muistuttavat toisiaan.
  Laila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punatiiliset tehtaat ovat aika lailla toistensa näköisiä, se on totta. Mutta jos olette joskus ajaneet Forssan läpi, niin tuota kehräämöaluetta on melkein mahdoton olla näkemättä.

   Poista
 18. Onpa vehmasta seutua tuo Forssa! Tulin nyt käyneeksi siellä sinun kierrättämänäsi (tulipa outo sana). Tuosta majoitusongelmasta: Sama se on, onko kauempaa vai lähempää vierailemassa. Monilla on nykyään täällä asuntoauto, ellei ole mökkiä, ihan loma-ja sukulaisreissuja varten. Minulla oli muuten koko kesän kymmenen viikon lottorivi vetämässä eikä tullut euron euroa. Pah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Forssassa on panostettu puistoihin, mikä onkin hieno juttu.
   Olen aina vähän kadehtinut asuntoauton omistajia, nuorempana olisi ollut kiva reissata ympäriinsä sellaisella. Mutta kun itsellä ei ole ajokorttia, niin eipä siitä nyt olisi paljon iloa.
   Juu ei ole lottovoittokaan tyrkyttänyt ikinä itseään, vaikka joskus ennen teinkin kesäloton joka vuosi, luovutin kun ei koskaan onni potkinut.

   Poista
 19. Oi miten tulvikaan kesä kuvistasi verheyksineen ihan sydämeen asti. Upeat on maisemat ja pyöräilytiet, vaikka minun tuurillani löytäisin itseni joesta, sellaisia harha-askelmia kun olen tänäkin kesänä tehnyt.
  Noissa vanhoissa tehdasrakennuksissa on ihan oma tunnelmansa. Hyvä että on uusiokäyttöä.

  VastaaPoista
 20. Minusta hienoa, että rakennuksille on löydetty käyttöä, hyvät valmiit ja isot tilat vaikka mihin tarkoitukseen.
  Kyllä tuossa joen penkalla vielä käveli, kunhan ei ajatus pahemmin harhaillut, pyörällä olisi tuntunut aika huteralta, ainakin meikäläiselle harjoituksen puutteiselle.

  VastaaPoista
 21. Paikkasit kivasti sivistyksestäni yhden aukon. Forssa on ollut minulle tuiki tuntematon paikka, vaikka nuoruuden ystäväni oli sieltä kotoisin. Kaunis kuin mikä siltoineen, puistoineen ja polkuineen : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä minun mielestäni jokaisessa kaupungissa pitäisi näkyä vesi, yleensä näkyykin. ja paljon vihreyttä ympärillä. Suomessa asiat on sen puoleen hyvin hoidettu, luonto säilytetty rinnalla. Täällä taloviidakossa kun asuu, vaikkakin meren tuntumassa, alkaa arvostaa etenkin tuota vihreyttä.

   Poista
 22. Olen viettänyt lapsuudessani paljon aikaa Forssan naapuripuitäjässä Jokioisilla, ja Forssan reissut kuuluivat mummolavisiittien kohokohtiin. En kuitenkaan ole koskaan nähnyt Forssaa tuosta kulmasta. Nyttemmin kaupungissa tulee käytyä harvakseltaan, silloinkin vaan pikana ajetaan läpi. Ensi kesänä voisi vaikka mennä kävelylle joen rantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Forssassa ei autolla ajeleville oikein mitään nähtävää olekaan paitsi Ankkalammi, kaunis keidas toki se. Kävellen nauttii enemmän jos aikaa riittää. Vaan ihmiset yleensäkin lähtevät aina merta edemmäksi kalaan ja omat nurkat jäävät tutustumatta. Minäkin vasta hiljattain pääsin tutustumaan Jokioisten kartanoon ja sen koskialueeseen vaikka siinäkin kylässä joka kesä olen käynyt.

   Poista
 23. Ihania kuvia. Olen istunut junan kyydissä siinä "kappeeraiteisessa" neljäkymmenluvulla. Tulimme tyykikylään kangasta ostamaan. Oi kauhea kuinka paljon kaikesta on jo aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, olet kokenut sen oikean radan, minä olen päässyt vain siihen museojuttuun. Aika tosiaan vierii ihan hurjan hurjaa vauhtia, kaikki oli jo kauan sitten, vaikka välillä tuntuukin että vasta siitä on muutama vuosi kulunut.

   Poista
 24. Kaunista on Forssassa! Omat maisemat muuttuvat. Seuraan kotikyläni uudistuksia Facebbookissa sen omilla sivuilla. Komentoijat ovat ahkeria, kuvia syntyy ja puolesta-vastaan kylän touhuista. No sanoinko kylän, kaupungin. Kyllä se niin on , että kun omat vanhemmat ovat nukuneet pois, vierailut ovat toisenlaisia. Sisaruksilla voi yöpyä ja olla, jos heidän aviosiippansa eivät satun olemaan taasko+se+on+täällä+tuulella. Jos matkustan yksin, en vuokraa autoa ja se tekee matkan vielä hankalammaksi. Hyvin minu on kyllä hoideltu, en valita :) Loman jälkeen vaan on muutaman piirun väsyneempi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki löytyy nykyään Facebookista, minä seuraan vain kotikaupunkini nettilehteä silloin tällöin ja kuulen loput skypessä sukulaisilta, maisemien muuttuminen pitää käydä katsomassa paikan päällä.
   Yksin matkustaessa on helpompi majoittua toisten nurkkiin, onneksi mieheni ei haluakaan mukaan, tulisi kalliiksi majoittua hotelleihin kovin pitkäksi aikaa :)

   Poista