sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannusviikko meillä

Nyt tulee piiiiitkä postaus kuvia, kertokoot ne puolestaan, mitä täällä on puuhailtu lomalaisten kanssa.
Ensinnäkin päästiin vihdoinkin katsomaan sisältä vasta restauroitua basilikaamme (kuvia voi klikata isommaksi). Alkuperäisestä Pyhän Augustinuksen basilikasta on jäljellä enää raunioita, tämän uuden rakensivat ranskalaiset entisen läheisyyteen kukkulalle, josta se hallitsee upeasti nykyistä Annaban kaupunkikuvaa. Rakennuksen peruskivi muurattiin 1881 ja 19 vuotta sitä kesti rakentaa.
Restaurointi aloitettiin kolme vuotta sitten sekä ulkoa että sisältä, siihen tarvittavat 5 miljoonaa euroa kerättiin lahjoituksilla. Valtava työmäärä, kun koko rakennus oli jo pahasti vaurioitunut ja vettä satoi talvisin jo sisälläkin. Työn hoitivat ranskalaiset ja nelisenkymmentä algerialaista arkkitehtiopiskelijaa sai samalla koulutusta restaurointiin.

 Sisäänkäynnin puolelta yläosa kellotorneineen.

 Näkymä alttarille. Arkkitehtuuri on pyritty säilyttämään roomalaisen ja arabo-berberiläisen sekoituksena, mitä se oli alunperinkin Augustinuksen aikaan.

Annaban kirkko kuuluu Constantinen ja Hipponen hiippakuntaan ja sitä hallinnoi Maltan augustinolaiset. Luterilaisen silmiin kirkko vaikuttaa aika koristellulta, mutta aika vähäistä kuitenkin verrattuna katolisiin rakennuksiin yleensä. Tänne kokoontuu vuosittain muutama sata kristittyä mm. jouluyön messuun. Kirkko on avoinna vierailijoille lauantaita lukuun ottamatta joka päivä.

Oliviipuusta veistetty 150-vuotias Neitsyt Maria. Patsaita oli lukuisia, mutta ei mitenkään häiritsevän paljon.

Lasimaalauksia restauroitiin uusiksi pala palalta käyttäen alkuperäistä mallia ja mahdollisimman paljon alkuperäistä materiaaliakin. Kirkossa on kaikkiaan 130 lasimaalausta, joten pikkutarkkaa hommaa riitti. Osa lasimaalauksista on 1800-luvun lopun ornamenttia, osa Augustinuksen elämää kuvaavaa. Vastavaloon en sitten onnistunut niistä kuvia saamaan, argh. Seinillä kiersi reliefitauluina Jeesuksen elämäkerta.

Basilika kuvattuna takapuolelta vanhainkodin pihasta.Käytiin siis katsomassa myös orpojen vanhusten laitosta, jota ylläpitävät katoliset nunnat les Petites Soeurs des Pauvres, köyhien pienet sisaret. Hoitola toimii täysin lahjoitusten avulla, muslimit mielellään auttavat heitä niin rahallisesti kuin muutenkin.Piha oli oikein viihtyisä palmuineen ja patsaineen. Alin patsas Jeanne Jugan, joka perusti sisarten järjestön vuonna 1839. Nyt en muista oliko heitä viisi vai seitsemän nunnaa tällä hetkellä, jotka tätä pitävät yllä, ja lukuisa joukko paikallisia vapaaehtoisia. Vanhuksia oli hoidossa 40. Algeriassahan ei lain mukaan saa vanhuksia laittaa hoitolaan, jos on lapsia elossa, mutta nykyään tätäkin lakia törkeästi rikotaan, jotkut jopa ovat hylänneet vanhempansa tien penkalle, josta joku armelias sielu saattaa sitten pelastaa hoitolaitokseen.
Tämä hoitola oli muuten oikein kodikas ja varmasti koko Algerian puhtain paikka. Tiedä vaikka itsekin siellä joskus asustelisin. 

Sitten vähän maallisempiin visiitteihin...


Siinä on yksi niistä yhdeksästä kuumasta lähteestä, jotka valuvat tuon kallion päältä alas. Pienestä reiästä jostakin syvältä se pulppuaa 97-asteisena. Joskus aikaisemmin olemme siinä keittäneet kananmuniakin. Nyt oli kuuma päivä ja tuolla se tosiaan tuntui, ei kyllä tehnyt mieli enää terveyskylpyyn kylpylän puolelle. Rikkipitoinen vesi myös lemusi kiitettävästi.

Jossakin välissä osui kohdalle Annaban  kesäkauden avajaiskulkue. Siinä marssivat kaikki kaupungin lasten ja nuorison erilaiset seurat ( joiden olemassaolosta en ole edes ollut tietoinen) ja kaupungin muutkin järjestöt ja palvelulaitokset. Ja tietysti myös folklorea Saharasta asti. Musiikkia ja pyssyjen pauketta, mökä oli mahtava. Ei vähään aikaan sen jälkeen korvat toimineet.

 Ehdottomasti paras joukkue oli puhtaanapitolaitoksen pojilla, jotka rymistelivät ohi roskapyttyineen :)

Nämä pojat halusivat ehdottomasti esitellä itsensä, olivat tulleet El Milasta paikallispuvuissaan.

Kotona on myös puuhasteltu ahkeraan, jätin puutarhahommia vieraillekin, ettei tule aika pitkäksi. Vävy oli lupautunut 'ajamaan nurmikon', ei vaan tiennyt etukäteen miten hieno masiina meillä onkaan.

Juotavatkin piti itse riipiä puista.

Elävää ravintoa tarjolla. 
 Juhannuskokko poltettu.

Ja tottakai ollaan myös katsottu jalkapalloa!  Ainakin siihen  asti, kunnes saatiin digiboxi tyhjennettyä kaikista kanavista. Onneksi sentään löysin yhden saksalaisen ilmaiskanavan ja voin seurata Algerian matsia Tinan  kanssa. Kumpikin ymmärretään yhtä paljon saksaa.


Haikarat ovat jo pesineet ja poikaset valmiita lähtemään. Minäkin jätän nyt pesäpuuni vähäksi aikaa ja siirryn suomalaisiin maisemiin. Villasukat on jo pakattu.

Kuulumisiin taas joskus ja oikein hyvää kesää kaikille!

26 kommenttia:

 1. Hieno basilika.
  Siellä hoidetaan vanhuksia kotona, kun taas täällä on itsestään selvää, että lapset elävät omaa elämää ja vanhukset menevät hoitoloihin elleivät kykene kotona yksin asumaan.
  Messumaisia tapahtumia, grillausta elävän tulen avulla ja ruohonleikkuuta. Ainoa ero on se, että täällä on kylmää melkein kuin talvi. Siellä taas hikoillaan.
  Mukavaa kesän jatkoa sinulle, muista nauttia varjoisista paikoista.
  Samanlaista kesäjuhlaa sielläkin. Kulkueit siellä m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hikoilla on tosiaan saanut ja enemmän vaan luvassa. Onneksi ei tarvitse kauaa enää kitua.
   Täällä on vanhainkodit, kuten kaikki muutkin hoitolat, yleensä niin huonoja ettei sinne kukaan vapaaehtoisesti mene, tuo oli poikkeus siisteyden puolesta ainakin. Jos kellä on varaa, niin vanhuksille useimmiten palkataan apulainen kotiin auttamaan, riippuen kunnosta.
   Basilika oli muuten tosi kauniisti restauroitu viimeistä piirtoa myöten, hyvä niin, säilyy edes joku historiallinen monumentti.

   Poista
 2. Kivoja tunnelmia! Naista on pitka matka Suomen suveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sen sanoit, pitkä matka joka suhteessa..

   Poista
 3. Kuva Algeriaa kannattavasta Tinasta on ihan loistava! :)

  Kyllä siellä Algeriassa paljon on hienoa nähtävää. Vähän (tai aika paljonkin) kun olisi toisenlainen yhteiskunta, niin tuosta saisi vaikka millaisen turistirysän ja mahtavat tulot maalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, täästä maasta ei ikinä voi tulla turistimaata, tai ei ainakaan moneen sukupolveen, niin vähän kaikki välittää mistään, tuhansia vuosia ketäneet monumentitkin on jo lähes tuhottu muutamassa vuosikymmenessä. Eikä montaa vuotta enää mene kun tuhotaan koko maa jätteillä.

   Poista
 4. Tervetuloo!
  Onneksi ei Suomessa olla vielä siinä pisteessä, että vanhukset jätettäis ojanpenkalle. Ei se kyllävarmaan kaukana ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa jätetään yksin kotiin pärjäämään, sieltä ei kukaan löydä, tienpenkalla on vielä mahdollisuus.. No ei se täälläkään vielä yleistä ole onneksi.

   Poista
 5. Pääsimme kaikki sujuvasti ja monipuolisesti pääsi sisään tästä jutustasi. Älä pelkää, jäi sinulle sinne vielä omia salaisia juttujasikin :)
  Siis, hieno ja monipuolinen juttu kaikin puolin, historiaa, kirkkohistoriaa ja sosiaalipolittiikkaa, urheilua ja arkkitehtuuria, luontoa, maantiedettä ja paikallista arkea...
  Minulle nousi esiin tämä lauseesi: "Hoitola toimii täysin lahjoitusten avulla, muslimit mielellään auttavat heitä niin rahallisesti kuin muutenkin." Näin sen pitäisi ollakin. Ihminen ihmisen tasolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, enpä huomannutkaan kuinka monialaisesti tuli postattua! Hyvä ettette ihan kaikkia ajatuksiani sentään lukeneet :)
   Tuo kirkko on alkuajoista lähtien ajanut uskontojen ja kultttuurien suvaitsevaista yhteiseloa ja pyrkivät siihen vieläkin, aika hyvin ovat siinä onnistuneet kaikenlaisista nykyisistä ääriliikkeitä huolimatta,siellä käy kaikkien suuntien kristittyjä pyhiinvaelluksella ja visiitillä.
   Vanhainkoti on eri järjestön ylläpitämä ja elää täysin lahjoitusten varassa, joista suurin osa tulee paikallisilta muslimeilta, ymmärrettävää tietenkin kun vanhuksetkin ovat enimmäkseen paikallisia muslimeita.

   Poista
 6. Olisipa kiva nähdä taas livenä tuo kaunis basilika ja muukin Annaba kun muistot alkavat jo haalistua.
  Hyvin ovat Algerian pojat palloa Brasiliassa potkineet. Tinan kannattaa olla ylpeä joukkueen kannattaja.
  Tervetuloa Suomen raikkaaseen suveen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etpä uskoisi miten kauniiksi basilikan saivat, siitä tuli todella valoisa nyt kun kaikki ikkunat uusittiin ja satavuotinen pöly hävisi. Tervetuloa vaan 'pyhiinvaellusmatkalle'.

   Poista
 7. Onpa hieno basilika ja onneksi löytyivät rahat ehostamiseen:)
  Ja nuo äyriäiset,nyt kyllä tuli nälkä!
  Taidamme matkustaa samoihin aikoihin Suomeen päin.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .Basilikasta tuli tosi kaunis, hyvä että paikalliset yrityksetkin laittoivat dinaarinsa liikkeelle, onhan tuo sentään paikallinen historiallinen muistomerkki.
   Oli muuten tosi hyviä nuo pienet langustinet :)

   Poista
 8. Täälläkin jännitettiin Algerian peliä ja samoin Saksan kanavalta, joka meillä kyllä valittiin ihan vapaaehtoisesti :). Noin hienoa maskottia meillä ei tosin ollut kannustamassa.

  Oli mielenkiintoista kuulla algerialaisesta vanhainkodista! Varsinkin kun tilanne Suomen päässä on nyt mikä on.

  Mukavaa Suomen reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin näkyi matsi eikä sitä nyt muuten tarvinnut ymmärtääkään kun kuva näkyi, muutaman sanan sieltä täältä vielä muistin koulusaksaakin :) Seuraava matsi onkin sitten suurempi koettelemus torstaina..

   Poista
 9. Tina on totinen Algerian fanittaja. Itse en olepelejä malttanut katsella. Tuloksia luen.
  Hieno esittely basilikasta, kaunis sisältä, kaunis ulkoa.
  Jos on siellä helteet, niin Suomimaa tarjoaa vähemmän helteitä. Villasukat on tarpeen, mutta tervetuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne matsit vähän totiseksi vetääkin :D
   On taas ollut muutama tosi kuuma päivä, ihan mieliisti tyytyy viileämpäänkin vaihteeksi.

   Poista
 10. Tinalla on upea huivi! Onnea Algerian voiton johdosta! Huomasin toivovani nykyisen kotimaasi voittoa, kun kuljin kotikatsomon ohi miehen antaessa väliaikatietoja.
  Kätevä tuo nurmikonleikkuri, menee pieneen tilaankin. Sopii meidän mökillekin mainiosti.
  Hyvää Suomen lomaa, vaikka täällä kyllä on kylmää ja märkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kannatatte meitäkin, ei suurempia toivoja muuten ole, mutta osallistumisen ilo ainakin.
   Heh, onneksi meillä ei tuota nurmikkoa suuremmin olekaan, ja ne loputkin kuivuu kesäksi pois, kyllä siitä alkeellisilla välineilläkin vielä selvitään :)
   Kiitos, kylmä ja märkä ei juuri nyt pelota..

   Poista
 11. Tervetuloa kotomaahan! Sateen sattuessa sateessa! Ihania kuvia. Voi kun jotenkin tämä kesäkuukin on pian lusittuna ja kesä vaan livahtaa ohitse, kaipa odtellessa kesää. Ei näin saisi olla, että koko ajan odottaa jotain. Nauttikaa kotomaamme suvesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tosiaan vierii huisin nopeaan, mutta nautitaan joka hetkestä, ja onhan Suomessa sentään vihreää vaikka viileää olisikin. Muistan kyllä, että pitkän talven jälkeen sitä kesää todella odottamalla odotti, liian lyhyt se vaan on aina.

   Poista
 12. Minäkin olen muuttanut, tosin virtuaalisesti. Kiitos kuvamaisemista ja tervetuloa tänne lämpimään Suomeen. Kuvittelija laulaa nyt mustarastaan suulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, mustarastaatkin näemmä lentelevät joskus paikasta toiseen, yritetään pysytellä samoissa maisemissa.

   Poista
 13. Tervetuloa Suomeen. Toivottavasti tuot aurinkoa tullessasi.
  Minäkin olen muuttanut, keskiviikkona tulivat muuttoautot. Nyt on koti täysin sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuttoja muuttoja, virtuaalisia ja konkreettisia.. onnea uuteen tupaan.
   Aurinko näkyi missaavan matkan, mutta se johtuu siitä, että tulin vähän salaa paria viikkoa aikaisemmin kuin tavallisesti, ehkä se perässä vielä ehtii.

   Poista