maanantai 7. syyskuuta 2015

Lähtölaskenta alkanut osa 1

Suomi-loma on tänä vuonna ollut pelkkää nettilepoa, täynnä reaalielämän nautintoja. Pitää kai sentään tänne kirjata ylös mihin se aika on oikein valahtanut, alkaa nimittäin jo alkuloma häipyä muistista. Olen solahtanut syntysuomalaisuuteeni niin hyvin, etten ole edes huomannut mitään omituista - ensin hiljaisuuteen totuttuani.

Tässä siis kuvakavalkadi reissuiltani, tosi huonoja otoksia huonolla kameralla ja osa vielä huonommalla kännykällä. Mutta silti, seuraa kuva-arvoituksia sateisten päivien ratoksi:

 1. Täydet pisteet, jos tiedätte missä kaupungissa kapteeni Koukku ryövää jätskejä.

Samaisessa kaupungissa on siis satamakin. Ja minä kun olen aina kuvitellut sen sisämaacityksi! Haloo, siis Vesijärven rannalla.. olen ilmeisesti katsellut vain mäkihyppyä. Ja sanoa pitää, että uuden Sibeliustalon ymppääminen vanhaan tiilirakennukseen ei silmääni miellyttänyt. Satama-alueella oli kyllä mukavasti kahviloita turisteille. 

 
2. Tässä seurataan muotinäytöstä merenrantakaupungissa (rantaa tosin saa hakea), pitäähän sitä yrittää olla in vaikka out olisikin. Vain paikalliset voivat arvata missä sijaitsee Muotiperho.

Lisävihje. Tämän joku voi jopa tunnistaa. Leena Luostarisen hehkeää taidetta tarjolla 4.10. asti.

Kaupungin liepeillä kukkulalla on myös C.L. Engelin suunnittelema vanha kirkko, jota ympäröi kaunis hautausmaa. Sieltä löytyi tämmöisiä ristejä, joista yksi oli kirjoitettu arabialaisin kirjaimin, huomasin vasta kuvasta. Tietääkö joku näistä enemmän?


 3. Sitten ollaankin jo ihan oikean meren rannalla

Tätä ei voi väärin arvata...

värimestarin salongin ovi sopisi mainiosti Algerian kotiimmekin

Jo vain, anopin vanhat luudanjämätkin voisi säilyttää koristeeksi!


4.  Supisuomalainen kesämaisema. Tämä järvi on kuitenkin kuuluisa talvisesta tarinasta...

...jonka pääosaa kuuleman mukaan esitti tämä Aimo Tukiaisen veistämä mies nimeltänsä Lalli. Harvemmin murhamiehille kukkia ja mansikoita tarjotaan, mutta täällä päin näköjään ollaan armeliaita. 5.  Tätä ei voi arvata ellei tiedä. En vaan ymmärrä, miten heinäkuussa sunnuntaisin voi olla kaikki
turistikohteet kiinni. Monet vielä lauantaisinkin, länsisuomalaiset viettävät kai pidennettyä viikonloppua, viis turisteista.


Ruukinpuisto jäi siis tutkimatta.  Eurajoen koski sentään virtasi näkyvästi ohi paperitehtaan, Euran paperi, kai muistatte, se tosin on nykyisin japanilainen Jujo Thermal.


6. Tämä ihan vain esimerkkinä siitä, miten pidennetty viikonloppu toimii Hämeen puolella.


7.  Vihje: vedellä ja leivällä...

Jos ei kelpaa, niin tällä pakkosyöttöpenkillä pannaan kelpaamaan.

Karkuun ei pääse, vaikka osaisikin käyttää tiirikkaa, taitavatkin saavat tällä auki vain abloy-lukon.

Ollaan siis kuritushuoneella, joka on ojentanut hairahtaneita oikealle tielle aina vuoteen 1993 asti.  Valtion täysihoito ei houkuttele ainakaan näissä tiloissa.

Ei ollut kai giljotiinia, kun piti kirveellä mestata, pyövelillä piti olla enemmän kuin papua hauiksessa. Kuolemantuomio poistettiin Suomen rikoslaista vasta 1972. Viimeinen rauhan aikana tapahtunut virallinen mestaus suoritettiin kuitenkin jo 1825, todennäköisesti silloin katkaistiin kaula Tahvo Putkoselta, joka oli aiheuttanut kuoleman naapurilleen lyömällä tätä metrin koivuhalolla otsaan, sen lisäksi että oli vielä juopotellut ja rikkonut pyhärauhaakin. 
Rangaistukset ovat monessa asiassa lieventyneet sittemmin vähän liikaakin. 

Huh, ulos ja äkkiä...

Kas, Vanajavesihän se siinä!

44 kommenttia:

 1. Nautinnollinen tarina! Jotain tuttua, jotain vierasta, jossain käynyt, jossain asunut ja jostain ei ole kuullutkaan :)

  Tervetuloa takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja missähän olet asunut, arvaan Salo. Tai Hämeenlinna?

   Poista
 2. Olet suunnalla Lahti- Salo-Köyliö ja siellä päin.
  Kiintoisa reissu. Historiaa ja maisemia. Silleen se kesä sukkelaan menee. Etelän puolessa sentään oli kaunistakin kesää.
  Mukavaa, että olet ilmestynyt kirjallisiin hommiin taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuuta ei voinut kehua, mutta elokuu onneksi pelasti kesän. Suomen lounaiskolkkaa tuli koluttua jonkin verran ristiin rastiin. Vielä viikko täällä viileässä ja pääsee lämmittelemään kotopuoleen, sitten löytyy paremmin aikaa bloggailuunkin.

   Poista
 3. Veturitalli paljasti yhden kaupungin ja viimenenkin oli tuttu, mutta siinä välissä vain Lalli ja Humppilan lasi antoivat selvät vihjeet.
  Kiva kuulla sinusta...laitahan lisää vihjeitä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmosen 'vanha ja pitsi' on varmaan myös tuttua, vaikka kuvat ei niitä tavallisimpia olekaan :) Lomalla ei ole paljoa nettimaailmaan viitsinyt perehtyä, vaikka blogejanne olen pikaisesti silloin tällöin käynytkin vilkaisemassa, kotopuolessa sitten ehtii paremmin.

   Poista
 4. Olet ollut varsinainen matkustavainen!
  Ykkösen on pakko olla Lahti, koska siellä on Sibeliustalo ja jotkut ihme hyppyrit.
  Kakkonen on Salo, koska olen nähnyt tuon Muotperho-kaupan ja taidemuseonkin ulkoapäin.
  Hmm, kolmosta en olisi tunnistanut, ellet olisi mainnut tuota pitsiä kommentissasi Uunalle, eli siis Rauma?
  Köyliä oli helppo, vaikka siellä en ole koskaan käynytkään, murhamiehen tunnistin :D
  Humppila?
  Hämeenlinna?

  Ja joo, kaikki paikat tien varsilla sulkevat arkipäiviksikin ovensa, kun Suomessa alkavat koulut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, tiesit Muotiperhon, 10 pointsia siitä hyvästä! Ruukinpuisto löytyy Kauttualta, tosi kaunis paikka, olisi siihen mieliisti paremminkin tutustunut.
   Koulujen alku pitäisi siirtää takas syyskuuhun, menee puoli kesää ihan ohi, Euroopan turisteillakin vasta alkaa kesälomat elokuussa.

   Poista
  2. Joo, samaa mieltä. Koulua voisi käydä juhannukseen, ainahan kesäkuun alku ja keskikesän juhlassa on jäätävän kylmää ja sitten todellakin koulun aloitus syyskuun alussa. Mentäisiin vähän enemmän kohti muuta Eurooppaa.

   (nyt oli helppo kuvavahvistus, tunnistin banaanit!)

   Poista
  3. Mitäh!! Tuleeko se kuvavahvistus AINA WP-blogeista lähtiessä, vaikka ei mitään rajoja olisi bloggeriin määritellytkään, törkeetä blogirasismia! Luulin että se on vain niihin, joilla on vahvistus päällä.

   Poista
 5. ....aioin vastata, että Pietarsaari, mutta haksahdin heti ja pahasti. Ihania kuvia! Sulla on ollut hyvä kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olisinpa päässytkin Pietarsaareen asti muistelemaan opiskeluaikoja! Aika lailla samanlaista siellä olisi ollutkin.

   Poista
 6. Tervetuloa päivittelemää, on sitä tässä käyty vähän kurkkimassakin;)
  "Jotain sinne päin" olisin arvannut sun vihjeistä mutta varmuudella en olisi hokannut kuin tuon vankilan ja jostain syystä ton Humppilan... ;D
  Kiva kun taas avarrat tämmösen,ei juurikaan missään päin Suomea käyneen,katsantokantaa. ;)
  -rusomarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tultiin rannikolta takas Humppilan kautta ja huvitti niin nuo aukioloajat kaikkien lännempänä kiinni olevien paikkojen jälkeen :D

   Poista
 7. ps
  Kappas vaan, ettei tuon kahvipaikan nimi ole YÖkyöpeli... ! :D
  -rusomarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää tais olla se vanhojenpiikojen Kyöpelin-vuoren taus, noilla aukioloajoilla ei paljon yökyöpeliin ole asiaa :D

   Poista
 8. Sähän olet käynyt vaikka missä:) Juuri ajattelinkin ettei täällä olen näkynyt mitään pitkään aikoihin niin oli kiva tulla tänne lukemaan tätä:) Kauniita paikkoja on kesäisessä Suomessa.Toivottavasti hiekkamyrskyt ovat ohitse kun palaat kotiin,sillä tämä on (jatkuu vielä...) tosi sietämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säätiedotuksen mukaan hiekat tulee alas sateen mukana viikolla ja paluupäiväkseni on luvassa kirkasta auringonpaistetta - ja hellettä tietty... mitenkähän sitäkin taas kestää.
   Mukavasti tässä on päästy kiertelemään taas Suomen kamaraa, itse asiassa enemmän kuin koskaan Suomessa vakituisesti asuessani :)

   Poista
 9. Niin ja Lahti,koska mainitsit Sibelius-talon.Siitä oli juttua lehdessäni täällä toissa päivänä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas Lahti kuuluisa :) Sibeliustalo ei kyllä ulkoapäin vakuuttanut.

   Poista
 10. Hienoja kuvakulmia olet täältä armaasta Suomestamme löytänyt. Olet käynyt lähellä meitäkin vain 52 km on ollut välimatkaa. Olisin tullut tapaamaan, jos olisin tietänyt matkareittisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän mihin se 52 km mahtoi olla, varmaan jossakin Päijänteen rannoilla majailet, ne rannat kyllä jäivät tänä vuonna väliin.

   Poista
 11. Mielenkiintoisia näkymiä olet kesämatkoillasi bongannut.
  Pian olet taas Algerian lämmössä. Hyvää kotimatkaa sinulle.
  Me pysyttelemme vielä pari viikkoa Savon syysmaisemissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä samaa teille! Ehditte ehkä nähdä vähän ruskaakin vielä. Ranskaan on jo luvassa syyssateet, toisella puolen Välimerta helteet vaan jatkuu, ei kauheasti houkuttele.

   Poista
 12. Tuon Sibeliustalon järven rantakahvilassa olen kahvitellut ja syönyt hyvää pullaa.
  Ruukinpuistossa vietettiin ystävän häät.
  Linnan kaupungissa poikkesin aikoinaan ekan lapsenlapsen silloisessa kodissa.
  Lallin kunnan tienviitan ohi olen usein ajellut.
  Lasitehtaalla kahviteltiin ennen vanhaan usein ohikuljettaessa katsomassa lasinpuhallusta.
  Muotiperhon kaupunkia en kuvista untenut, vaikka nykyisillään se sisältää monta kuntaa, joissa olen monesti työssäni vieraillut.

  Porilaisena minun ei kai tarvinnutkaan tuntea tuota viharakasta naapurikaupunkiamme. Kun sitten oikein tihruilin, tunnistin tuon rantakuvan. Vasemmalla olevalle parkkipaikalle jätämme aina auton, kun käymme Kyläpihlajan majakalla. Sekin on ihan suositeltava. paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin arvannut, että sinä se tunnet kaikki mahdolliset ja mahdottomat paikat. Teki kovasti mieli sinne majakalle, mutta aikataulu ei antanut myöten laivamatkaa. Jätimme Porinkin väliin, kun siellähän olen jo käynyt, viimeksi 13-vuotiaana seurakunnan leirillä :)

   Poista
 13. Kesä-Suomi menee kiinni koulujen alkaessa, valitettavasti. Paljon olet jaksanut matkustaa. Lahti minulle tutuin paikka, koska olen siellä(kin) asunut. Erikoinen kesä tämä oli. Nyt on sitten tänä viikonloppuna kai ns. intiaanikesä lohdutuksemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kiinni, valitettavasti, pitäisi siirtää koulujen alkaminen entiseen malliin. Lapseni just ihmettelivät, miksi sanotaan intiaanikesä, ei tullut mieleen muuta kuin pukeutumisen vähyys. Ihan mukavaa, jos saan esimakua lämpimästä, paluumaassa kun on maanantaiksi luvattu lähes 40 astetta.

   Poista
 14. Olipas kivoja Suomi-kuvia. Paras oli ehkä tuo Muotiperhon muotinäytöskuva. ;-)

  Vankilamuseossa haaveilin käyväni tänä kesänä, mutta se taisi kuitenkin jäädä. Toisaalta se ei olisi ehkä säväyttänytkään enää virolaisen Patarein vankilan jälkeen...

  Hyvää ja turvallista kotimatkaa (jos et ole jo takaisin Algeriassa)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, maanantaina starttaan pois kylmästä :) Vankilamuseo ei taatusti vedä vertoja virolaiselle vankilalle, kopit oli kyllä hirveän pieniä, ahtaan paikan kammo olisi tullut ennen pitkää.

   Poista
 15. Arvasin vain Lahden oikein. No, olenkin Pohjois-Suomesta kotoisin. Kiitos kivoista Suomi-kuvista - aina oppii uutta! Ja terveiset sateisesta Ranskasta ulkosuomalaiselta, joka kurkii aina välillä mukavaa blogiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys sinne Ranskaan! Toivoinkin ettei maanantaiksi olisi hellettä luvassa Pariisin puolessa, siitä saa ihan tarpeekseen toisella rannalla.

   Poista
 16. Täytyy myöntää, että oma Suomitietouteni painottuu hävettävän paljon ainoastaan pääkaupunkiseutuun ja Kymenlaaksoon. Jonkun verran on tullut käytyä myös Turussa ja Tampereella, mutta noin muuten Suomitietämukseni on nolottavan heikkoa, minkä tämä sinunkin tietovisailusi hyvin selkeästi osoittaa; enpä nimittäin olisi osannut näihin vastata! Kuritushuone kuulostaa mielenkiintoiselta vierailukohteelta; jatko-opinnoissanihan opiskelin kriminaalihuoltoa sivuaineena ja kiinnostuin aiheesta kovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kriminaalihuoltoa, kuulostaa mielenkiintoiselta! Varmaan kannattaisi käydä tutustumassa, miten vankiloissa elettiin 90-luvulle asti. Tuonne Hämeenlinnaan keskitettiin kaikki naiset, jotkut ovat siellä olleet lapsineenkin, aika hurjan kuuloista, sellit oli tosi pieniä.
   Minulle on Kymenlaakso ihan outo, sinne pitäisi vielä joskus päästä, Kotkan seuduille ainakin. Hassua, mutta en tunne paljoa pääkaupunkiakaan, tänä kesänä olen vähän siihenkin tutustunut. Ensi kerralla lykkään kuvia sieltä, katsotaan onnistuuko visailu sitten paremmin :)

   Poista
 17. Ihan on tuntemattomia/näkemättömiä paikkoja Minulle.
  Moneen olet ehtinyt kesän aikana.
  Hyvä niin, vaihtelu virkistää.

  Jaksat palailla blogistaniaan. ;-))

  Upea ovi, kaunista patinaa.

  Karua on vankila ja eväät. Lyhyt vierailu riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiertolaiselämää, ei paljon muuta ole ehtinytkään. Eikö ollutkin kaunis ovi, miellyin siihen todella.
   Nyt sitten yritetään vaihtaa maisemia pidemmäksi aikaa, tänä iltana toivottavasti olen jo perillä. Sikäläistä nettiyhteyttä (niin hidasta) odottelemassa..

   Poista
 18. Ai olivatko nämä kuvat Suomesta (hihitystä) Et sitten tänne Pyhäjoelle asti eksynyt? Olen aika huono Suomi tuntija, vaikka olisi jossakin joskus piipahtanutkin. Tuo mestauskirves oli mielenkiintoinen, täälläkin on semmonen paikka kuin Mestauskallio. Kyllä siinä Pyöveli sai joskus kumauttaa useammankin kerran ennenkuin paksuniskaisilta pää lähti:) Mukavaa syksyä Sirokko:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhän minä niin pohjoiseen asti päässyt. Minäkin yritin kuvitella millainen isku tuommoisella kirveellä tarvii saada aikaan, että paksuniskaiselta saa pään irti. Täällähän käytetään yleensä jotain miekan tapaisia, joilla homma tuntuu hoituvan hyvinkin helposti.

   Poista
 19. On vain Suomessa kosolti paikkoja, joissa ei ole tullut käytyä. Olisinko tunnistanut ensimmäistäkään! Kiva matkakertomus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukapa sitä koko maata voisi tunteakaan, hyvä kun kotiseutunsa joten kuten.

   Poista
 20. Sirokko! Monta tuttua paikkaa oli kuvissasi, joku oudompikin sentään mukana. Vankilassa kävin erään bussiretken yhteydessä vuosia sitten. Vaikka viivyimme vain hetken sisätiloissa, ahdistava tunne käynnin jälkeen kesti pitkään. Kun työkaverit myöhemmin kahvipöytäkieskusteluissa valittivat, kuinka vankeja hyysätään ja heille järjestetään mukavammat olot vankilassa kuin joillakuilla on kotonaan, saatoin sanoa, että joutua suljetuksi lukkojen taakse muiden armoille on itseansaittunakin kova rangaistus, mukavuudesta on turha puhua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei todellakaan ollut mikään miellyttävä paikka, ahtaan paikan kammo iskisi niin pienissä kopeissa. Eikä ole edes mikään kovin vanha vankila, sitä uudemmissa en ole vieraillut joten vaikea sanoa olisiko nykyisissä paremmat oltavat. Vapaudenriisto on silti rangaistus, oli missä hyvänsä. Ennen rangaistiin aika pienistäkin rikkeistä, siinä kohden ehkä nykyään lipsutaan liikaakin.

   Poista
 21. Mukavaa kuvakertomusta koko juttu. Minä kun en ole juurikaan kierrellyt muuta kuin tahkoa :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sellaista kiertolaisen elämää talosta taloon, ystävien ja sukulaisten armoilla, kun ei sitä omaa tönöä siellä ole :)

   Poista